Quantcast

Ministras: pertvarkų tikslas – didinti žmonių pasitikėjimą bausmių vykdymo sistema

Svarbiausias Kalėjimų departamento pertvarkų tikslas - didinti visuomenės pasitikėjimą bausmių vykdymo sistema, stiprinti pataisos pareigūnų profesijos prestižą ir motyvaciją, ieškoti naujų sprendimų, vykdant nuteistųjų priežiūrą ir probaciją, mažinant pakartotinį nusikalstamumą, pažymi teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

„100-mečio jubiliejų pažymintis Kalėjimų departamentas į naują savo istorijos etapą žengia su didelėmis permainomis ir konkrečiais planais, kaip modernizuoti bausmių vykdymo sistemą, - sako teisingumo ministras, sveikindamas pataisos pareigūnus ir darbuotojus. - Po ilgų pažadų metų iš Vilniaus centro pradėtas iškeldinti Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas yra mūsų valios keisti ir keistis simbolis“.

Ministras pabrėžia, kad pataisos pareigūnams valstybė patikėjo atsakingą užduotį - užtikrinti teisingumo vykdymą ir visuomenės saugumą, padėti suklydusiam žmogui išeiti iš visuomenės normų užribio. Pasak ministro, „todėl vienas svarbiausių prioritetų - oraus darbo užmokesčio užtikrinimas, kad galėtume skatinti patyrusius pareigūnus ir pritraukti naujų specialistų“.

Nuo sausio atlyginimai pareigūnams vidutiniškai didėja 13 proc., o jaunesniųjų pareigūnų - apie 14 proc..

Pradėta rengtis įgyvendinti naują Norvegijos finansinių mechanizmų etapą - planuojamos investicijos į pareigūnų kvalifikacijos kėlimą, būsimųjų pareigūnų mokymus, infrastruktūros gerinimą.

Per pastarąjį pusmetį reorganizavus Kalėjimų departamentą, sujungus keturias įkalinimo įstaigas į dvi ir patvirtinus kiekvienos įstaigos naują struktūrą, žymiai sumažėjo vadovaujančių darbuotojų, o sutaupytos lėšos skirtos pareigūnų atlyginimams didinti. Dar anksčiau reorganizavus Probacijos tarnybą, sumažėjo bendrąsias funkcijas atliekančių darbuotojų skaičius, ir atsirado galimybė priimti į darbą daugiau pareigūnų, tiesiogiai dirbančių su iš įkalinimo įstaigų paleistais asmenimis.

Ateityje numatoma visas įkalinimo įstaigas sujungti į vieną juridinį vienetą.

Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje pagal nuteistųjų skaičių. Teisingumo ministerija inicijavo įstatymų pakeitimus ir pakvietė diskusijai teisininkų bendruomenę dėl bausmių politikos pertvarkos. Šiuo metu Seimui yra pateikti įstatymų pakeitimų projektai, kuriuose siūloma dažniau taikyti probaciją (bausmės vykdymo atidėjimą, lygtinį paleidimą), laisvės atėmimui alternatyvias bausmes - baudą, laisvės apribojimą, baudžiamojo poveikio priemones. Manoma, taip būtų galima iki 15 proc. sumažinti nesunkius nusikaltimus padariusių kalinių skaičių.

Šiuo metu Kalėjimų departamento sistemoje yra 11 bausmių vykdymo įstaigų, Mokymo centras, Probacijos tarnyba, viešoji įstaiga „Mūsų amatai“, kurioje įdarbinami nuteistieji.

Iš viso Kalėjimų departamento sistemoje dirba per 3 tūkstančius darbuotojų, iš jų - 2,5 tūkst. yra statutiniai valstybės tarnautojai.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

korupcija

korupcija portretas
nieko nepesit ,korupcija, saknis tvirtai suleidus.

taip taip ...turint tokia teisine sistema

taip  taip  ...turint  tokia teisine  sistema portretas
ir tokius korumpuotus kysininkus teisejus ,advokatus zmoniu pasitikejimas sia ,,,sarage,,, pakilo y devinta dangu....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių