Quantcast

Siūloma įvesti minimalų balą stojantiesiems į aukštąsias mokyklas

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) siūlo įvesti minimalų balą stojantiesiems į aukštąsias mokyklas, taip pat įtvirtinti valstybės sutartis su universitetais dėl valstybės užsakymo.

Ministerija praneša Vyriausybei teikianti tai numatančias Mokslo ir studijų įstatymo pataisas.

„Naujasis Mokslo ir studijų įstatymas leis aiškiau formuoti valstybės užsakymą studijoms ir į aukštąsias mokyklas priimti labiau motyvuotus studentus“, – sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis

Naujuoju įstatymo projektu siūloma, kad valstybė su aukštosiomis mokyklomis kas trejus metus pasirašytų sutartis, kurios apibrėžtų valstybinės aukštosios mokyklos veiklos kryptis ir studentų priėmimo reikalavimus bei sudarytų sąlygas formuoti valstybei reikalingų specialistų užsakymą ir rengimą.

Sutartimis būtų nustatomi aukštosios mokyklos ir valstybės įsipareigojimai dėl aukštosios mokyklos finansavimo ir veiklos: vykdomų ir planuojamų studijų krypčių, priimamų studentų konkursinių balų, mažiausio galimo studentų skaičiaus programose, mokslinių tyrimų, studijų kokybės, tarptautiškumo. Toks valstybės reguliavimo principas taikomas daugelyje Europos Sąjungos šalių, pažymima pranešime.

Įstatymo projekte numatyta, kad atsižvelgiant į sutarčių vykdymo rezultatus valstybinei aukštajai mokyklai gali būti skiriama iki 5 proc. papildomų lėšų nuo jai paskirtų valstybės biudžeto asignavimų.

Studijų finansavimo principas „pinigai seka studentą“ keičiamas nėra, tačiau numatyta įtvirtinti valstybės užsakymo principą. Studentų priėmimą siūloma organizuoti valstybės finansuojamas studijų vietas planuojant smulkiau – ne tik pagal studijų sritis ir krypčių grupes, bet ir pagal atskiras kryptis. Tai leistų efektyviau skirti biudžeto finansavimą valstybei reikalingoms specialybėms.

Minimalūs rodikliai, kuriuos tvirtina Švietimo ir mokslo ministerija, taptų privalomi stojantiesiems ne tik į valstybės finansuojamas, bet ir mokamas studijų vietas, taip pat ir į nevalstybines aukštąsias mokyklas. Pasak ministerijos, tokiu būdu būtų užtikrinamos kokybiškos studijos ir vienodos priėmimo sąlygos stojančiajam nepriklausomai nuo to, kokį studijų finansavimo tipą ar aukštąją mokyklą jis renkasi.

Ministras D.Pavalkis anksčiau yra sakęs, kad minimalus balas bus skirtingas skirtingiems universitetams, o jį įvedus pirmakursių turėtų sumažėti 5-6 tūkstančiais. Minimalią brandos egzaminų ir mokyklos baigimo įvertinimo balų kartelę šiuo metu jau yra nusistatęs Vilniaus universitetas, Kauno technologijos universitetas, Klaipėdos universitetas.

Siekiant geresnio absolventų įsidarbinimo, naujajame Mokslo ir studijų įstatymo projekte aukštosioms mokykloms nustatoma pareiga konsultuoti studentus apie karjeros galimybes.

Atsižvelgus į kitų Europos šalių praktiką, įstatymo pataisose numatyta galimybė universitetams trumpinti studijas iki 3 metų (180 studijų kreditų) bakalauro ir 1 metų (60 studijų kreditų) magistrantūros.

Aukštųjų mokyklų valdyme numatoma, kad jų taryba būtų sudaroma tiek iš vidinių, tiek iš išorinių narių, universitetuose atrenkamų – senato, o kolegijose – akademinės tarybos nustatyta tvarka. Lemiamą balsą taryboje priimant sprendimus turėtų akademinės bendruomenės nariai.

Siūloma įtvirtinti valstybinės aukštosios mokyklos – kaip viešosios įstaigos, turinčios specialųjį statusą – teisinį statusą, kuriuo remiantis valstybinei aukštajai mokyklai būtų taikomi kitokie teisinio reguliavimo principai dėl turto, pelno ir žemės mokesčio.

Numatoma, kad Mokslo ir studijų įstatymo pataisas Vyriausybė Seimui pateiks svarstyti pavasario sesijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na, nebejuokinkit gi

na, nebejuokinkit gi portretas
Jūs paskelbkite, kiek kuri aukštoji gali primokėti kiekvienam ateinančiam "studijuoti", kur koks nutukęs Melnikas su pilvu iki žemės nusikalba ar recidyvistas maniakas žmogžudys Augustinaitis kraiposi kaip balvonėlis nusikalbėdamas, apsivalykit gi tas aukštąsias, kur kiekviena katedra yra tapusi išsigimusių kokių nutukėlių orgijų vieta, kai senis virš 50 kaip Kaunas su išsigimusia pajuodėle vaikų brokuotų krūvas užsiveisęs paskui elgetauja iš provincijos studentų per tarpininkus - sušelpkit idiotų šeimnas...

darius 99

darius 99 portretas
juodadarbiu trukumas prasideda.pradeda skirstiti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių