Quantcast

Ministerija siekia apsaugos tyrėjams nuo bylinėjimosi teismuose

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo įteisinti apsaugą ikiteisminio tyrimo tyrėjams, jog apskundus išvadas teismuose atsakyti turėtų ne asmeniškai jie, o jų atstovaujama institucija.

Ministerijos teigimu, ši teisinė spraga rugpjūčio pabaigoje leido „Vilniaus energijos“ prezidentui Linui Samuoliui dėl garbės ir orumo įžeidimo į teismą paduoti dvi Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) darbuotojas, kurios parengė įmonei nepalankias išvadas.

Ministerija siekia Civilinio kodekso pataisomis numatyti, jog atsakomybės už asmens garbės ir orumo įžeidimą reikalauti negalima ir iš ikiteisminio tyrimo vykdytojų, kurių išvadų pagrindu formuluojami kaltinimai subjektams. Šiuo metu Civilinis kodeksas numato išimtis tik teismo proceso dalyviams, kuriems netaikoma atsakomybė dėl garbės ir orumo įžeidimo už teismo posėdžio metu pasakytas kalbas bei teismo dokumentuose paskelbtus duomenis.

„Negali būti taip, kad pareigūnas už savo profesinę veiklą yra traukiamas atsakomybėn kaip privatus asmuo. Atsakovu gali būti tik institucija, kurioje jis dirba. Beje, ta pati institucija turi teisę prireikus imtis priemonių prieš savo darbuotoją, jei nustatoma jo kaltė, aplaidumas ar nusikalstama tyčia vykdant tiesiogines pareigas“, - komentare BNS sakė S.Skvernelis.

Situaciją dėl FNTT eksperčių jis teigė vertinantis „kaip bandymą daryti spaudimą, norą „patampyti“ jas po teismus siekiant, kad ateityje nei tyrėjai, nei ekspertai nebūtų principingi“. Pasak jo, esant teisinėms spragoms, tokia situacija gali pasikartoti prieš bet kurios kitos tarnybos pareigūnus.

„Neleisime pareigūnų bauginti“, - pridūrė ministras.

Taip pat ketinama papildyti kodeksą nuostata, kad ieškovui, kuris kreipėsi į teismą dėl garbės ir orumo įžeidimo, net ir nesutikus bylinėtis su įstaiga, o ne su jos darbuotoju, įstaiga atsakovu taptų „nepaisant ieškovo valios“.

Šiuos pakeitimus ministro pasirašytu įsakymu siūloma parengti Teisingumo ministerijai.

Rugpjūčio pabaigoje L.Samuolis pateikė ieškinį specialistėms Galinai Kononenko ir Auritai Mikulėnienei. Iš jų taip pat reikalaujama 5 tūkst. eurų.

Jo advokatas Jovitas Elzbergas nurodė, kad sprendimas priimtas „Dėl melagingų ir šmeižikiškų“ teiginių specialisčių išvadose. J.Elzbergo teigimu, specialistes, o ne pačią FNTT skųsti teismui nuspręsta, nes „šioje situacijoje veikia ne kas nors abstraktaus, o konkretūs žmonės“.

Jis taip pat nekomentavo, kaip civilinis ieškinys dėl šmeižto gali paveikti „Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ vadovų baudžiamąją bylą, kurioje pagrindas yra būtent FNTT darbuotojų pažymos.

Be L.Samuolio, kaltinimai byloje dėl nepagrįstų beveik 1,5 mln. eurų išlaidų bei padidintų šilumos kainų vartotojams pateikti Andriui Janukoniui ir Jeanui Sacrestui (Žanui Sakrestui).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių