Quantcast

Ministerija: ne visi parduodami kiaušinių dažai yra saugūs

  • Teksto dydis:

Atlikus parduotuvėse prekiaujamų dažų, skirtų kiaušinių dažymui, tyrimą buvo nustatyti keli atvejai, kai šalia dažų, skirtų valgomų kiaušinių dažymui, buvo sudėti dažai, kuriais galima dažyti tik medvilnę arba tuščius kiaušinių lukštus.

Kaip pranešė Teisingumo ministerija, šį tyrimą prieš Velykas atlikto Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) specialistai, kurie apsilankė pagrindinių prekybos tinklų parduotuvėse didžiausiuose Lietuvos miestuose ir atliko 9 kiaušiniams dažyti skirtų dažų patikrinimus.

„Dažniausiai parduotuvėse prekiaujama kiaušinių dažymui skirtais dažais, kurie priskiriami maisto priedų kategorijai ir kurie yra saugūs vartoti. Tačiau patikrinimo metu buvo keli atvejai, kai šalia dažų, skirtų valgomų kiaušinių dažymui, buvo sudėti dažai, kuriais galima dažyti tik medvilnę arba tuščius kiaušinių lukštus. Be to, šie dažai nebuvo tinkamai paženklinti, pažeidimo tyrimas bus tęsiamas, o vartotojai turi įdėmiai rinktis dažus, skirtus Velykų simboliui - kiaušiniams - dažyti“, - sakė teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.

Dviejų patikrinimų metu buvo rasti to paties gamintojo anilininiai dažai medvilnei, skirti ir kiaušinių lukštams dažyti. Šie dažai buvo netinkamai paženklinti: pakuočių ženklinime nenurodytos pavojaus piktogramos (simbolis: šauktukas), nepateiktas signalinis žodis „ATSARGIAI“, nenurodytos su klasifikacija susijusios, atitinkamos pavojingumo ir atsargumo frazės. Nors jais galima dažyti kiaušinių lukštus, tačiau valgyti tokiais dažais dažytų kiaušinių nerekomenduojama.

Teisingumo ministerijos teigimu, VVTAT tęs tyrimą dėl vienos įmonės, pakavusios šiuos netinkamai paženklintus dažus. Už ženklinimo reikalavimų pažeidimą šiai įmonei gali būti skirta bauda nuo 30 iki 150 eurų.

Tuo metu vartotojų skundų dėl kiaušinių dažų šiemet VVTAT dar nėra gavusi.

Kiaušiniams dažyti skirtų dažų tikrinimo programa vyksta nuo balandžio 1 d. iki 19 d. Šios programos metu vykdomų patikrinimų tikslas - išsiaiškinti, ar dažai yra saugūs bei skirti kiaušiniams dažyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
As ta ir be ministeriu galiu pasakyti

močiutė

močiutė portretas
o tai kur ponuliai tikrintojai žiūri? dabar gi taip madingas sveikas gyvensenos būdas-kilkit nuo kėdžių ir pirmyn dirbti savo darbo....

...

... portretas
O patys kiaušiniai?..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių