Quantcast

Metų Tolerancijos žmogus – verslininkas V. Balčiūnas

Šeštadienį „Sugiharos fondas – Diplomatai už gyvybę“ paskelbė metų Tolerancijos žmogų. Juo tapo verslininkas iš Žagarės Valdas Balčiūnas, siekiantis atgaivinti šio mažo miestelio žydų atmintį.

Lietuvoje verdant nesibaigiančioms diskusijoms apie pabėgėlius ir pasirodžius skandalingai Rūtos Vanagaitės knygai “Mūsiškiai”, tokiame kontekste Kaune buvo apdovanotas žmogus, kuris savo veiksmais stoja prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisako prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

“Už atminties ir bendruomeninių ryšių skatinimą, supratimo pamokas, jog Lietuva buvo ir yra daugiatautis kraštas, už tai, kad mažosios tėvynės mums visada išlieka tie uostai, kuriuose gera sustoti ir apmąstyti gyvenimo įvairovę, skaudžias netektis ir malonius nutikimus, už dar kartą patvirtintą daugiakultūrės bendruomenės galią, už nuoseklų darbą, įprasmintą gyva Žagarės ir žydų atmintimi bei tarptautiniu Žagarės žydų dienų organizavimu” 2015 metų Tolerancijos žmogumi buvo paskelbtas verslininkas Valdas Balčiūnas. Jam buvo įteiktas skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtas atminimo medalis ir diplomas.

Su dukra į ceremoniją Kaune atvykęs verslininkas titulą priėmė Žagarės bendruomenės,  žydų bendruomenės ir tų žmonių, kurie prisidėjo prie Žydų kultūros dienų Žagarėje organizavimo, vardu. „Nesitikėjau, esu be galo sujaudintas ir dėkingas, gavęs tokį įvertinimą“, - sakė verslininkas.

Metų Tolerancijos žmogaus titului buvo taip pat nominuotas Lietuvos liuteronų – bendruomenės, kuri pirmoji Lietuvoje pareiškė priimsianti pabėgėlius iš Sirijos, vyskupas Mindaugas Sabutis, principingai istorinę tiesą ir Holokausto aukų atminimą ginantis žurnalistas Rimvydas Valatka, už žmonių gyvybes kovojantis „Jaunimo linijos“ vadovas, psichologas  Paulius Skruibis ir visuomenės veikėjas bei poetas, veikiantis kaip tiltas tarp žydų atminties ir Lietuvos, Sergejus Kanovičius.

Tolerancijos žmogus renkamas jau 15 metų.

2001 metų Tolerancijos žmogaus titulą gavo Medininkų tragedijos liudininkas, reformatų kunigas Tomas Šernas už savo viešą pozicijos reiškimą spaudoje prieš Vytauto Šustausko antisemitinius pareiškimus.

2002 metų Tolerancijos žmogaus titulas už pastangas gerinti lietuvių ir žydų santykius, litvakų kultūros paveldo tyrinėjimus, moralinio lietuvių - žydų dialogo paieškas ir skatinimus suteiktas profesorei Irenai Veisaitei.

2003 metų Tolerancijos žmogumi paskelbtas žurnalistas Algimantas Čekuolis už pilietinio susitaikymo ir pilietinės tolerancijos skelbimą, kokybiškos, analitinės žurnalistikos mokymą ir paieškas, pilietinės visuomenės gynimą ir jos vertybių propagavimą.

2004 metų Tolerancijos žmogumi tituluotas režisierius Saulius Beržinis dėl viešai išreikštos pilietinės pozicijos, veikiant ir pasisakant prieš nejautrumą Lietuvos romų likimui.

2005 metais Tolerancijos žmogaus vardą už tai, kad viešai pasisakė prieš nevyriausybinių organizacijų puolimą per kai kurias žiniasklaidos priemones gavo vienuolis pranciškonas Arūnas Peškaitis.

2006 metais šis vardas suteiktas psichologui, Vilniaus “Vaikų linijos” vadovui Robertui Povilaičiui už tylų nuolatinį darbą, mažinant neapykantą ir susvetimėjimą visuomenėje, pastangas sukurti saugų vaiko pasaulį.

2007-aisiais metais apdovanota daininkė Jurga Šeduikytė už pilietinį gestą ir drąsą priminti, kad šalis, kurios politikai su panieka kalba apie savo kultūrą ir profesionalų meną, neturi ateities Europos tautų šeimoje ir XXI amžiaus pasaulyje.

2008 metais apdovanojimą gavo Mykolas Drunga.

2009 metais Tolerancijos žmogumi paskelbtas Tomas Veclova.

2010 metais buvo apdovanotas Andrius Navickas.

2011 metais apdovanota Daiva Čepkauskaitė.

2012 metų Tolerancijos žmogumi tapo rašytojas Sigitas Parulskis už savo knygą „Tamsa ir partneriai", kurioje nagrinėjama žydų genocido Lietuvoje tema.

2013 metų Tolerancijos žmogumi tapo dainininkas ir dainų kūrėjas Andrius Mamontovas.

2014 metų Tolerancijos žmogumi tapo Bernardinai.lt vyr. redaktoriaus pavaduotojas Donatas Puslys.

Tarp metų Tolerancijos žmogaus titulo nominantų buvo daugelis visuomenėje žinomų žmonių, aktyviai reiškiančių savo vertybinę ir pilietinę poziciją: rašytoja Jurga Ivanauskaitė, žurnalistas Romas Sakadolskis, psichologas Dainius Pūras, dvasininkai Julius Sasnauskas ir Vaclovas Aliulis, smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris, politikos apžvalgininkas ir komentatorius Kęstutis Girnius, verslininkas Vytautas Meištas, muzikantas Viktoras Diawara ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Švėtiškė

Švėtiškė portretas
Sveikinimai ir linkėjimai iš Kauno...

Jo

Jo portretas
Po seidukytes. kuri spjove i visus lietuvos rinkejus ir mamontova. kuris spjove i savo giminaicius rusus apie si apdovanojima pradedu galvot kitaip
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių