Quantcast

A. Matulas nori įtvirtinti greitosios pagalbos savarankiškumą nuo BPC

Seimo narys konservatorius Antanas Matulas siekia įstatyme įtvirtinti greitosios medicinos pagalbos (GMP) savarankiškumą nuo Bendrojo pagalbos centro (BPC).

Jis parengė ir įregistravo Bendrojo pagalbos centro įstatymo pataisas, kad BPC darbuotojai negalėtų telefonu duoti medicininio pobūdžio patarimų, paaiškinimų ar nurodymų. Jie turėtų perjungti pagalbos skambučius atitinkamoms pagalbos tarnyboms.

Tokia tvarka realiai galioja ir dabar – paskambinus bendruoju pagalbos numeriu 112, jeigu reikia medikų pagalbos, skambutis nukreipiamas GMP dispečeriams. Taip pat galima jiems skambinti tiesiai numeriu 033.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siekia, kad nuo 2019 metų būtų pereita prie vieno pagalbos numerio 112, bet iki 2020 metų veiktų ir kiti pagalbos numeriai, kuriais būtų informuojama, jog skambintų 112. Tam priešinasi GMP stotys, siekiančios išsaugoti savarankiškumą ir savo pagalbos numerį 033. Galutinį sprendimą šiuo klausimu turi priimti Vyriausybė.

„GMP pajėgų valdymo, įskaitant jų išsiuntimą, perdavimas Bendrajam pagalbos centrui, mūsų įsitikinimu, gali sužlugdyti gerai veikiantį greitosios medicinos pagalbos teikimo mechanizmą ir sukelti pavojų žmonių gyvybių išsaugojimui“, – projekto aiškinamajame rašte teigia A.Matulas.

Anot jo, greitosios medicinos pagalbos paslaugas, įskaitant dispečerinių tarnybų paslaugas, teikia apmokyti ir paruošti medicininį išsilavinimą turintys žmonės, BPC tokių specialistų neturi.

„BPC nėra Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos įstaiga, negali jos atstoti ir vykdyti GMP pajėgų (brigadų) operatyvaus valdymo funkcijų, nes neturi tam kompetencijos ir techninių-programinių galimybių. BPC perėmus pajėgų valdymą, ne tik trigubai išaugtų GMP darbuotojų poreikis, automobilių bei medicininės įrangos poreikis ir atitinkamas lėšų poreikis, bet ir atsirastų atsakomybės prieš pacientus pasiskirstymo problema“, – teigia parlamentaras.

Vidaus reikalų ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius BNS teigė, kad šiuo metu VRM su Sveikatos apsaugos ministerija derina planus dėl vieno pagalbos numerio palikimo.

„Toks projektas pono Matulo nestebina, visi gerai atsimename, kad prieš tapdamas Seimo nariu jis buvo medikas ir galbūt mato iš savo perspektyvos tą situaciją. Na, o VRM su Sveikatos apsaugos ministerija toliau derina planus, kuriuos artimiausiu metu ketina pristatyti, – dėl pertvarkos ir vieno numerio įvedimo, terminus ir panašiai“, – sakė K.Vaitkevičius.

Anot jo, minėtos datos – 2019 ir 2020 metai – tebuvo pasiūlymas. Rudenį tikimasi turėti suderintą projektą, kurį bus galima pateikti visuomenei.

Vidaus reikalų ministro patarėjo teigimu, VRM tebesilaiko požiūrio, kad turėtų likti vienas pagalbos numeris.

„Kaip ne kartą yra sakęs vidaus reikalų ministras, tai būtų protinga ir finansų valdymo atžvilgiu. Tai reiškia, kad valstybei nereikėtų išlaikyti dviejų parengtų brangiai kainuojančių centrų – dviejų numerių išlaikymas, serverinės, kompiuteriai ir t. t. Manome, kad žmonėms būtų patogiau turėti vieną numerį, kuriuo suteikiama visa pagalba“, – BNS sakė K.Vaitkevičius.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė BNS sakė, kad ministerija taip pat palaiko vieno pagalbos numerio idėją.

„Tai vienas iš Vyriausybės tikslų“, – pabrėžė ji.

Pasak L.Bušinskaitės-Šriubėnės, šiuo metu ministerija rūpinasi, kad būtų užtikrintas sklandus GMP dispečerinių centralizavimas.

„Planuojama, kad ateityje (po centralizacijos) turėtų būti penkios dispečerinės: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių. Artimiausiu metu apie tai detaliau informuosime visuomenę“, – pažadėjo šios ministerijos atstovė.

Reikalaudami atsisakyti planų pereiti prie vieno numerio 112 ir integruoti dispečerines į vieną pagalbos centrą GMP stočių darbuotojai birželio pabaigoje surengė mitingą prie Vyriausybės. Jų teigimu, sprendimas palikti tik Bendrosios pagalbos centro numerį 112 ir visiškai atsisakyti pagalbos numerio 033 sulėtins medikų reagavimą ir kai kuriais atvejais gali sutrukdyti išgelbėti žmonių gyvybes.

Dėl šios pertvarkos visi Vilniaus GPM dispečeriai buvo padavę prašymus išeiti iš darbo, tačiau vėliau liko pareigose, o jų prašymus patenkinęs buvęs Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Tadeušas Rodzas iš pareigų atleistas likus dienai iki kadencijos pabaigos. Atleidimo motyvu tapo konstatuoti šiurkštūs darbo pareigų pažeidimai.

Jau ne vienus metus bandoma GMP dispečerius integruoti į Bendrąjį pagalbos centrą. Šiuo metu atskirai dirba aštuonios greitosios medicinos pagalbos dispečerinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

palinkėjimas

palinkėjimas portretas
Būtų gerai, kad tokie matulai išnyktų iš Seimo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių