Quantcast

LRT radijo žurnalistą pradėti socialinę iniciatyvą paskatino išgirsti žodžiai

„Neištvėriau ir aš – užuot dejavęs, kaip viskas Lietuvoje blogai, nusprendžiau prisijungti prie prezidentės inicijuotos kampanijos „Už saugią Lietuvą“, – sako LRT radijo žurnalistas Edvardas Kubilius, kuris ketina su didžiule komanda šią vasarą aplankyti 10 Lietuvos miestelių ir kaimų, kurių gyventojams neš aiškią žinią – pagalbos sulaukti įmanoma, reikia tik ryžto ir drąsos jos paprašyti.

„Vasario 9 d. su kolege Rūta Kupetyte laidą „60 minučių“ transliavome iš Vilniaus miesto krizių centro, kur, be specialistų, su mumis kalbėjo keturios moterys – dvi iš jų dar gyveno krizių centre, dvi – jau nebe. Vienos moters žodžiai mane sujaudino ir aš pagalvojau, kad reikia ir mums, žurnalistams, ir apskritai, žmonėms Lietuvoje, jei norime, kad ši šalis eitų į priekį, tiesiog apsidairyti aplinkui ir pasižiūrėti, kaip žmonės gyvena ir pabrėžti tuos geruosius pavyzdžius“, – įsitikinęs žurnalistas.

Pradėti socialinę iniciatyvą „Įkvėpk“ E. Kubilių paskatino jo vedamoje laidoje „60 minučių“ išgirsti pašnekovės žodžiai: „Nebeapsikenčiau. Man atrodo, kad dauguma moterų bijo, gėdijasi pripažinti, kad prieš jas smurtaujama, todėl noriu pasakyti, kad nereikia bijoti ir tylėti. Jei vyras – smurtaujantis, jis laikui bėgant ima smurtauti ne tik prieš moterį, bet ir prieš vaiką. Krizių centre esu jau trečią kartą. Iš pradžių vyras smurtavo prieš mane, o paskutinį kartą jis smurtavo prieš mano vaiką.“

Tikrai nevažiuosime ten, kur žmonės pinigais aptekę, važinėja mašinomis iš salono. Keliausime pas žmones, kuriems gali reikėti tiesiog šilto žodžio.

Anot E. Kubiliaus, ši moteris, dabar jau nebegyvenanti krizių centre, kartu su keliomis bendražygėmis visą vasarą važinės po Lietuvą ir taps įkvepiančiu pavyzdžiu panašioje situacijoje atsidūrusiems žmonėms. „Ši moteris, sunkiai gyvenusi dvidešimt metų, šiandien yra baigusi magistro studijas, verčiasi individualia veikla ir gyvena labai sėkmingai. Ji labai noriai ir drąsiai prisijungė prie projekto, lips ant scenos ir žmones padrąsins paieškoti ryžto kišenėje ar namų kampe, netylėti ir kreiptis pagalbos, nes ją gauti įmanoma“, – kalba žurnalistas.

Jo teigimu, per kelis mėnesius idėja padrąsinti žmones kreiptis pagalbos išsivystė į projektą: dešimt šeštadienių iniciatyvos „Įkvėpk“ komanda lankysis skirtingose Lietuvos vietovėse. „Šį šeštadienį 16 val. pirmasis renginys Šalčininkuose, jį ves kolegos iš LRT: Arnas Mazėtis ir Edita Mildažytė, dainuos Rokas Laureckis ir Šalčininkų vietos kolektyvai. Partneriai, Robotikos akademija, atveš pramogų su robotais, bus ir daugiau skirtingų veiklų. Prezidentūros kampanijos „Už saugią Lietuvą“ statistika rodo, kad Šalčininkų rajonas yra vienas problemiškiausių, čia – mažiausias darbo užmokestis, o nusikalstamumo, nedarbo, socialinės pašalpos gavėjų, socialinės rizikos šeimų rodikliai gerokai lenkia Lietuvos vidurkį.

Birželio 24 d. keliausime į Kudirkos Naumiestį. Vakar kaip tik ten buvau, bendravau su žmonėmis. Ir mačiau, kad infrastruktūra tame miestelyje lyg ir gera, bet žmonių nedaug, tvyro slogi nuotaika, žmonėms akivaizdžiai reikia bendravimo“, – pasakoja E. Kubilius.

Projekto iniciatoriai taip pat vyks į Tiltagalius, liepos 8-ąją – į Kėdainių rajoną, Saviečius, kuriuose prieš pusantrų metų girtas tėvas du vaikus įmetė į šulinį. Anot žurnalisto, miestelyje gyvena apie pusantro šimto žmonių, ten yra apie ką pasikalbėti ir pasižiūrėti, kaip jautriai jie dar išgyvena šią nelaimę.

Pagrindinis tikslas – įkvėpkime save, įkvėpkime vienas kitą, šiek tiek praplėskime akis, apsidairykime aplinkui, užkalbinkime kitą žmogų ir tai bus didelis žingsnis į priekį.

Projekto iniciatorių sąraše – ir Jungėnai, Antazavė, Joniškis, Žilpamūšis, Usėnai. Anot E. Kubiliaus, visi šie miesteliai ar jų savivaldybės išsiskiria įvairiais neigiamais rodikliais: didžiausiu savižudybių skaičiumi, socialinės rizikos šeimose gyvenančių vaikų skaičiumi, aukštu vaikų nusikalstamumo lygiu, sparčiausiu gyventojų skaičiaus mažėjimu ir t. t.

„Tad tikrai nevažiuosime ten, kur žmonės pinigais aptekę, važinėja mašinomis iš salono. Keliausime pas žmones, kuriems gali reikėti tiesiog šilto žodžio“, – dalijasi žurnalistas. Anot jo, šiuo projektu realiais pavyzdžiais bus siekiama parodyti, kad iš sudėtingos situacijos išeitis visuomet yra, tiesiog reikia kreiptis pagalbos.

„Informaciją galima paskleisti dviem būdais. Pirmasis atrodo taip: surašai dokumentą punktais, surašai įstatymą, potvarkius, nuotvarkius, išdalini žmonėms ir leidi skaityti. Mes to tikrai nedarysime. Mūsų informacija, mūsų instrukcijos bus tos moterys, kurios viešai trumpai pristatys savo patirtis, savo istorijas.

Paprašysime jų, kad jos renginio metu būtų vienoje vietoje, šalia jų būtų psichologas, socialinis darbuotojas, bet jie be reikalo nesikištų. Tie renginio dalyviai, kuriuos užkabins tų moterų istorijos, kurie ras bendrų sąlyčio taškų, galės pabendrauti su moterimis prie arbatos puodelio, pasikalbėti. Jei šalia sėdintis psichologas matys, kad jau galima įsikišti į pokalbį, jis tai padarys, jei ne – taip ir liks. Projekto pavadinimas, galų gale, yra „Įkvėpk“, tad pagrindinis tikslas – įkvėpkime save, įkvėpkime vienas kitą, šiek tiek praplėskime akis, apsidairykime aplinkui, užkalbinkime kitą žmogų ir tai bus didelis žingsnis į priekį“, – įsitikinęs E. Kubilius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių