Quantcast

Literatūros kūrinių cenzūra: užkliuvo taurė midaus

Jei vakar savo 122-ojo gimtadienio proga rašytojas Balys Sruoga būtų pakėlęs taurę midaus, jis greičiausiai būtų išvadintas tautos girdytoju. Šią savaitę viešojoje erdvėje kilo pasipiktinimo banga cenzoriams užsimojus kupiūruoti šio rašytojo kūrybą.

Pasiūlė išbraukti

Kultūros istorijos tyrinėtojas, visuomenės veikėjas, buvęs Lietuvos kultūros ir švietimo ministras Darius Kuolys, kartu su kolegėmis pabaigęs rengti lietuvių literatūros vadovėlius bendrojo lavinimo mokyklai, neteko amo gavęs vadovėlių vertintojų atsakymą – B.Sruogos tekste minimą midaus taurę teks išbraukti.

"Baigėme su kolegėmis Lietuvių literatūros ir tautosakos institute rašyti literatūros vadovėlius bendrojo lavinimo mokyklai. Skaitome ekspertų pateiktas vadovėlių recenzijas – už vienas pastabas nuoširdžiai dėkojame, dėl kitų suglumstame... Sulaukėme reikalavimo kupiūruoti Balio Sruogos "Giesmę apie Gediminą" – "gražiajam jaunimėliui" 1938-aisiais dedikuotą poemėlę. Kodėl? Eksperto teigimu, būtina iš B.Sruogos kūrinio išbraukti eilutes apie Gedimino keliamą midaus taurę už protėvius, už jų gyvą atmintį, nes šios eilutės "neugdo moralinių vertybių, skatina alkoholio vartojimą", – feisbuke nuostabos neslėpė D.Kuolys.

Ekspertas nusprendė, kad būtent dėl šio B.Sruogos teksto šeštos klasės vadovėlis neatitinka vertinimo kriterijaus, kuris sako: "Tekstinė ir vaizdinė medžiaga padeda ugdyti moralines, kultūrines ir pilietines vertybes, būti atsakingiems už gamtos ir kultūros paveldo išsaugojimą ir tęstinumą."

"Galvoju: kaip į tokį reikalavimą atsakytų pats Balys Sruoga?" – ironiškai klausė D.Kuodys.

Braukė ir Maironį

Kilus pasipiktinimo bangai dėl bandymo cenzūruoti lietuvių literatūros kūrinį, Kauno apskrities viešosios bibliotekos Retųjų spaudinių skyrius feisbuke pasiūlė paskaityti visą suskaitmenintą kūrinį "Giesmė apie Gediminą" ir priminė, kad 1938 m. poema "Švietimo ministerijos Knygų tikrinimo komisijos aprobuota".

"Nebejuokinga. Valstiečių cypdavatkių glušinėjimai pasiekė ir klasikinę lietuvių literatūrą. Tas pats buvo su Maironio eilėraščiais, kuriuos sovietiniuose vadovėliuose ir poezijos rinkiniuose mokykloms spausdindavo išplėšę posmus, kuriuose buvo minimas Dievas", – socialiniame tinkle piktinosi istorikas Kastytis Antanaitis.

Lietuviškam midui yra suteiktas Lietuvos kulinarinio paveldo ir Lietuvos tautinio paveldo statusas, o ES jis yra saugomas produktas, įtrauktas į Saugomų geografinių nuorodų (SGN) registrą.

Perlenkė lazdą

Vadovėlių autorius D.Kuolys "Kauno dieną" tikino nesutinkantis su ekspertų reikalavimu išbraukyti literatūros kūrinį ir dėl šio sprendimo žada ginčytis.

Nebejuokinga. Valstiečių cypdavatkių glušinėjimai pasiekė ir klasikinę lietuvių literatūrą.

"Manau, kad šiuo atveju ekspertas tiesiog nesuprato B.Sruogo teksto prasmės ir pareikalavo ją išmesti. Nenorėčiau iš šio vieno atvejo daryti plačių apibendrinimų. Bloga yra pati tendencija, kad vadovėlių recenzentai imasi cenzorių vaidmens ir reikalauja susinti literatūrą", – pastebėjo autorius.

Švietimo ir mokslo ministerijos Ugdymo plėtotės centro direktorius Giedrius Vaidelis pripažino, kad šiuo atveju buvo šiek tiek perlenkta lazda, tačiau teisinosi, kad pastabų apie alkoholio skatinimą privalomoje mokyklinėje literatūroje jau yra gavę ir anksčiau.

"Ugdymo plėtotės centro specialistai negali daryti įtakos vertintojų nuomonei, tačiau visada konsultuoja ir pataria. Sutinkame, kad šiuo atveju per jautriai reaguota į tekstą, susitiksime su vertintojais ir aptarsime šį atvejį. Autoriams buvo išsiųstos tik pirminės pastabos", – teigė direktorius.

"Išties pastaruoju metu gaudavome daug skundų iš tėvų, visuomenės, yra kreipęsis ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas dėl jau išleistuose vadovėliuose pateiktų literatūros kūrinių ištraukų, kur minimas alkoholio vartojimas, rūkymas. Tad vertintojai labai atidžiai peržiūri turinį, vertina, kad jis būtų tinkamas, suprantamas, naudingas to amžiaus mokiniams", – pridėjo G.Vaidelis.

Ne alkoholio reklama

Susidariusią situaciją įvertino ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, išplatindamas pranešimą, kad literatūros kūriniai nėra alkoholio reklama.

"Departamentas, reaguodamas į viešojoje erdvėje paskelbtą informaciją apie Ugdymo plėtotės centro rekomendacijas dėl Balio Sruogos literatūros kūrinio "Giesmė apie Gediminą" turinio, informuoja, kad negali vertinti nei Ugdymo plėtotės centro rekomendacijų, nei konkretaus literatūros kūrinio tinkamumo ugdymo programoms. Departamento nuomone, Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimų šiuo atveju nėra – Balio Sruogos "Giesmė apie Gediminą" yra literatūros kūrinys, kuris Alkoholio kontrolės įstatymo kontekste nevertintinas", – teigiama pranešime.

Tai jau ne pirmas skandalas, kilęs po sausios 1-osios, Lietuvoje įsigaliojus alkoholio reklamos draudimui. Užsienietiškų leidinių platintojai iš leidinių pradėjo plėšyti lapus, kuriuose buvo  alkoholio reklama. Prezidentė Dalia Grybauskaitė šį faktą pavadino gėdingu ir primenančiu viduramžius.

Ištrauka iš B.Sruogos "Giesmės Gediminui":

Gediminas pirmas kelia

Sunkiąją midaus taurelę –

Tauro ragą kaip puodynę,

Žodį tardamas auksinį:

Mano mylimi draugai!

Stiprūs mes, linksmi nūnai!" (...)

Šiandien taurės mums putoja,



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas

Zenonas portretas
Kodėl neįvardijam šių ekspertų-cenzorių, kiek jų yra ir kokios kompetencijos!? Tauta privalo žinoti savo didvyrius-gelbėtojus!!!

Rima

Rima portretas
Eilinį kartą žiniasklaida kelia isteriją. Taigi aiškiai buvo pasisakyta, kad niekas nieko necenzūruos ir nedraus! Pasidalinu A.Verygos komentaru šia tema: - Neabejotinai, tai yra absurdas! Negali būti net kalbų apie jokį literatūros ir meno kūrinių darkymą, cenzūravimą, eilučių iš poemų ar eilėraščių braukymą. Tai yra mūsų – lietuvių – kultūros dalis, mūsų tvirtybė ir patriotiškumą ugdantys dalykai. Turime gerbti savo šaknis ir kūrinių autorius. Juk su jų kūryba augome mes, auga mūsų vaikai. Niekam net nekildavo minčių, kad žodis „midus“ ar kiti žodžiai gali kaip nors kenkti. Šios rekomendacijos, kurias teikia Ugdymo plėtotės centro ekspertai, mano nuomone, yra perteklinės. Žmonės persistengė. Juolab, kad Balio Sruogos „Giesmė apie Gediminą“ yra literatūros kūrinys, kuris nėra ir negali būti vertinamas Alkoholio kontrolės įstatymo kontekste. Tad šiuo atveju nėra absoliučiai jokių pažeimų!

...

... portretas
Ir kas gali paneigt kad tą 'cenzūrą' garsusis val'k-atėlė užsakė kad paskui turėtų apie ką per savo laidą palot.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių