Quantcast

Ligoninių pertvarka regionuose: kalba, kad gydymas nuo paciento nutols

Sveikatos apsaugos ministerija planuoja regionuose optimizuoti gydymo paslaugas – pertvarkyti ligonines, tapti rajoninių ligoninių dalininke. Ligoninių vadovai ir merai sako, kad rajonuose palikus tik būtinąją pagalbą ir slaugą, gydymas nuo paciento nutoltų.  

Gydymą sutelkti apskrities ligoninėje, rajoninėse paliekant mažiau paslaugų – tokį eksperimentą sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasiūlė Alytaus regionui. Esą kol kas ieškoma bendro sveikatos paslaugų optimizavimo modelio.

„Dalis ligoninių jau yra patapę slaugos ligoninėmis, dabar mes žiūrim, kaip tą situaciją spręsti toliau. Regionai praradę dalį gyventojų, likusi dalis yra vyresnio amžiaus, tų paslaugų reikia šiek tiek kitokių“, – sako A. Veryga.

Ministras tikina, kad optimizuojant gydymo įstaigų tinklą ieškoma būdų, kad ligoninės išliktų, nebankrutuotų. Su tokia pertvarka nesutinka merai bei ligoninių vadovai.

„Šiuo metu apie 80 procentų rajono gyventojų gauna skubią būtiną pagalbą ligoninės priėmimo skyriuje. Atsirastų nepatogumas žmonėms, nes būtų vežami ne vieną dešimtį kilometrų iki ligoninių“, – pastebi Varėnos ligoninės direktorius Algirdas Miklyčius.

Lazdijų ir Varėnos, kurioje per metus atliekama apie tūkstantį chirurginių operacijų, ligoninėse kasmet gydosi nuo 3 iki 4 tūkst. gyventojų, investuota į medicinos techniką, ligoninės dirba nenuostolingai. Vaikų, vidaus ligų, chirurgijos skyriai nuolat pilni.

Rajonų vadovai sako – vyriausybė žada stiprinti regionus, lengvatomis vilioja jaunas šeimas ir verslą, tačiau tokia pertvarka taip tik susilpnins regionus.

„Daug investuota lėšų per įvairias programas, turime gerą aparatūrą, infrastruktūrą, gydytojus. Aš neįsivaizduoju ligoninės, jeigu nėra reanimacijos. Mes vis kalbam apie regionų stiprinimą, tai mes tik kalbam, o realiai tai viską centralizuojam“, – sako Lazdijų meras Artūras Margelis.

Varėnos meras Algis Kašėta sveikatos apsaugos ministro prašo padėti, o ne trukdyti.

„Optimizavom tinklą, lovų, personalo skaičių ir dirbam į pliusą. Prašymas ministrui – netrukdykit, geriau padėkit. Paslaugų apmokėjimo politika galėtų būti racionalesnė ir per tai paremtume tokius rajonus, kur yra aktualu išlaikyti antrinį sveikatos priežiūros lygį. Taip išsispręstų problemos. Svarbiausia, kad mums netrukdytų“, – sako A. Kašėta.

Sveikatos apsaugos ministras neslepia, kad rengiamos įstatymo pataisos, leisiančios ministerijai, neįnešant jokio turto, tapti ligoninių dalininke.

„Kadangi savivaldybių ligoninėse vienintelis steigėjas yra savivaldybė, tai mes esame tokioje situacijoje, kad ministerija neturi jokių įrankių formuoti tinklą. Mūsų noras ir yra tapti vienu iš steigėjų ir dalyvauti procesuose“, – sako A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministerija pirmuosius gydymo įstaigų pertvarkos žingsnius žada pristatyti gegužės pabaigoje ir tikina, kad vienašališkų sprendimų nepriims.

Daugiau apie tai – Rūtos Lankininkaitės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Paziurekit i nuotrauka ,kaip zandai puciasi

Albertas

Albertas portretas
SAM pareiškė norą tapti rajoninių ligoninių dalininke, bet leiskit paklausti: kiek SAM yra investavusi aparatūros įsigijimui, specialistų pritraukimui, specialistų tobulinimuisi ir t.t. Ant gero visi gudrūs užtūpti.Savivaldybės, reikalui esant, padengia tai dalį pirkimų, tai kažkokią dalį pastatų ar patalpų remonto, bei aplinkos tvarkymo išlaidų, atvykstantiems specialistams suteikia tarnybinius butus.Kurioje vietoje yra SAM-o indėlis. Regionuose mažėja gyventojų - keiskit požiūrį į tą eilinį žmogelį, darykit kažkokias išvadas ,kad Lietuva ne tuštėtų, o pildytusi.

Anonimas

Anonimas portretas
klounai kas netiki ?
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių