Quantcast

Lietuvos žalieji ragina efektyviau naudoti energiją

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų (JT) Klimato kaitos konferencijos Paryžiuje išvakarėse daugelyje pasaulio miestų, taip pat ir Vilniuje, vyksta žaliųjų akcijos - jų dalyviai reikalauja ryžtingų veiksmų, kovojant su klimato kaita. Pasak Lietuvos žaliųjų partijos vadovo Lino Balsio, Lietuva pirmauja atsinaujinančios energetikos srityje, tačiau atsilieka pagal energijos efektyvumą ir taršą.

„Labai neefektyviai sunaudojame energijos kiekį pagaminti bendrojo vidaus produkto kiekiui - tai čia labai didelis atsilikimas ir tam būtent reikia naujų technologijų, modernesnių, efektyviau energiją vartojančių - tam reikia namuose mums visiems irgi lemputę užgesinti, išeinant iš namų. Sutvarkyti tuos sektorius, kurie mums gresia tikrai nemažomis investicijomis, jeigu mes jų nesutvarkysime, - tai neprekybiniai sektoriai, kurie nepatenka į apyvartinių taršos leidimų sistemą, ypač transporto sektorius - labai sparčiai vystomas. Mes esame vežėjų tauta, tai gerai, bet galbūt reikia pagalvoti apie daugiau krovinių vežimą geležinkeliais, o ne pavyzdžiui, automobiliais. Kitaip mes turėsime problemų“, - BNS sakė L.Balsys.

Pasak politiko, Lietuvoje yra visos sąlygos iki 2050 metų turėti 100 proc. atsinaujinančios energetikos, padidinti energijos naudojimo efektyvumą daugiau nei 40 proc. - tai didžiausia Lietuvos problema.

„Mes pasisakome už CO2 išmetimų daug didesnį mažinimą, nes mes esame įsitikinę, kad tai realus pavojus pasauliui - gali išnykti tokios salos kaip Maršalų salos, o Baltijos jūra gali prasidėti Klaipėdoje, Teatro aikštėje, jeigu mes nieko nedarysime artimiausius dešimtmečius. Bet mes taip pat siunčiame žinią, kad investicijos į klimato atšilimo priemones, programas, technologijas yra modernios o tai reiškia, pelningos ir naudingos Lietuvos ekonomikai“, - kalbėjo L.Balsys.

Pasak jo, žaliųjų surengtoje akcijoje sekmadienį dalyvavo apie 100 žmonių - ne tik žalieji, bet ir akcijos „Darom“ bei Socialdemokratų partijos aktyvistai. Žmonės žygiavo nuo Katedros iki Kudirkos aikštės.

Pasaulinė mitingų kampanija prasidėjo dideliu penktadienio protestu Melburne, o šeštadienį mitingai vyko nuo Naujosios Zelandijos ir Japonijos iki Filipinų, Bangladešo, Pietų Afrikos Respublikos ir Didžiosios Britanijos.

Maždaug 150 lyderių, tarp jų – JAV, Kinijos ir Rusijos prezidentai, Indijos premjeras dalyvaus pirmadienį Prancūzijos sostinėje prasidedančioje JT konferencijoje, kurios užduotis yra pasiekti pirmąjį visuotinį paktą dėl klimato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

x

x portretas
Reikia elektros. Statom anglį ar mazutą kūrenančią elektrinę? Žalieji sako ne, nes CO2. Statom atominę elektrinę? Žalieji sako ne, nes šiaip sau. Na gerai, imam atsinaujinančius išteklius. Statom hidroelektrinę? Žalieji to irgi nenori. Vėjo ir saulės elektrinės ramią naktį elektros negamina, o žiemą ir dienos metu pagamina labai mažai. Na tada liekam prie esamų dujinių ir mazuto elektrinių...

O

O portretas
RAUDONIEJI balsiai irgi ragina efektyviau naudoti ???

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Katastrofiškai silpni pažadai yra bloga politika: Nepaisant gerų žodžių apie rūpestį Žeme, kaip mūsų bendrais namais, Paryžiaus pasaulio valstybių pasitarimai prie nieko gero neatves (žiūrėk čia). Juk valstybės prisiėmė nepakankamus įsipareigojimus, kad sumažinti anglies taršą ore iki kaitros Žemėje pakėlimo dviem Celsijaus laipsniais. Idėja, kad reikia surašyti biudžetą kiek mes dar galime leisti išmesti į orą kenksmingos anglies ir paskirstyti tą oro anglies biudžetą pasaulio valstybėms yra atmesta dar prieš pasitarimus Paryžiuje. Nagrinėjant valstybių pažadus mažinti griaunantį oro anglies poveikį, matyti, jog turtingiausios pasaulio šalys plius Kinija nori išskirti į orą visą likusią šiame biudžete oro anglį, nepalikdamos silpnesnėms šalims nieko. Tik studentai, kviečiantys atsisakyti investicijų į iškastinio kuro naudojimą, pradeda keisti pasaulio politiką reikiama linkme. Paremkime juos. Politika gali ir turi keistis. (mokslas-studijos-ekonomika)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių