Quantcast

Lietuvos kariuomenė treniruosis veikti be NATO sąjungininkų

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenė rengia pratybas, kuriose mokysis veikti išvien su Lietuvos institucijomis be sąjungininkų iš kitų NATO šalių, antradienį pranešė kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Tai generolas sakė pristatydamas nacionalines pratybas „Žaibo kirtis 2015“, kuriose drauge treniruosis per 3 tūkst. karių, pareigūnų ir tarnautojų iš Lietuvos kariuomenės, Krašto apsaugos, Vidaus reikalų, Sveikatos apsaugos ministerijų, savivaldybių ir Lietuvos šaulių sąjungos.

„Kadangi konstatuojame tokią padėtį, kad Lietuvos kariuomenė turi išmokti veikti viena ir kartu su kitomis jėgos institucijomis, tai pirmą kartą po ilgesnio laiko organizuojame tokias pratybas, kur mūsų užsienio partneriai nedalyvaus. Mokysimės veikti vieni“, - žurnalistams sakė kariuomenės vadas.

Pasak jo, paskutinės panašios nacionalinės pratybos Lietuvoje vyko 1998 metais.

Ketvirtadienį, per pirmąjį pratybų etapą, bus surengta dalinės mobilizacijos treniruotė. Jos metu iš Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Marijampolės regionų duomenų patikslinimui ir sveikatos būklės įvertinimui bus pašaukta tūkstantis parengtojo rezervo karių.

Gegužės 4-10 dienomis vyks lauko taktinės pratybos. Jų metu bus praktiškai tikrinama kibernetinio saugumo sistema, imituojamos įvairios ekstremalios situacijos ir incidentai, pagal savo pobūdį neprilygstantys agresijos aktams. Be kitų elementų, bus imituojama išpuolio grėsmė prieš suskystintų gamtinių dujų terminalą, Palangos oro uostą. Operacijoms vadovaus Klaipėdos policija, ją rems kariuomenė.

Trečiasis pratybų etapas vyks gegužės 13 dieną Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje, gegužės 21 dieną – Gaižiūnų poligone Jonavos rajone. Jo metu pratybų dalyviai atliks kovinį šaudymą iš lengvųjų ginklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių