Quantcast

Lietuvos kariai mokosi valdyti priešlėktuvinę sistemą GROM

  • Teksto dydis:

Gegužės 25-29 dienomis Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centre Rukloje (Jonavos r.) Lietuvos kariai dalyvauja artimo nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemos GROM mokymuose.

Jų metu kariai mokosi, kaip elgtis su GROM simuliacinėmis sistemomis, kurios palengvina karių parengimo procesą ir mažina parengimo kaštus. Mokymus baigę kariai, grįžę į savo dalinius, vėliau patys organizuos GROM mokymus daliniuose esantiems kariams.

Lietuvos kariai jau dalyvavo keliuose šios sistemos mokymuose, kuriuose operatoriai įgijo reikiamų įgūdžių, kaip šią ginkluotę valdyti mūšio metu, organizuoti kursai sistemos priežiūros ir logistikos specialistams.

Sutartis dėl artimojo nuotolio nešiojamosios priešlėktuvinės gynybos sistemų GROM Lietuvos kariuomenei pirkimo Krašto apsaugos ministerija su Lenkijos įmone MESKO S.A. pasirašė 2014 metų rugsėjį. Pagal ją Lietuvos kariuomenė įsigijo sistemos paleidimo įrenginių, raketų, priemonių sistemos priežiūrai, lauko treniruoklių, simuliatorių, taip pat logistinį sistemos palaikymo paketą. Bendra sutarties vertė – 34,041 mln. eurų.
Pirmoji GROM sistemos siunta į Lietuvą buvo atgabenta 2014 metų gruodį.

Artimojo nuotolio oro gynybos sistemos yra vienas iš Lietuvos kariuomenės apginklavimo prioritetų, o GROM sistemų mobilumas ir kovinės galimybės sustiprino Lietuvos kariuomenės padalinių ir objektų apsaugą nuo orlaivių atakų.

GROM sistema gali būti naudojama mažuose taktiniuose vienetuose, kurie veikia atskirai ar toliau nuo didesnių dalinių. Šias funkcijas Lietuvoje vykdo Sausumos pajėgų vienetai, todėl šios sistemos bus skirtos šiems Lietuvos kariuomenės padaliniams apginkluoti.

Sistema GROM – jau trečia raketinės oro gynybos ginkluotės, kuria apginkluojama Lietuvos kariuomenė, rūšis. Nešiojamos artimojo nuotolio oro erdvės gynybos raketinės sistemos GROM papildys šiuo metu turimas Lietuvoje sistemas STINGER ir RBS-70. Įsigyjamų sistemų kovinės galimybės sustiprins Lietuvos kariuomenės padalinių apsaugą nuo žemuose aukščiuose skrendančių pilotuojamų ir nepilotuojamų orlaivių atakų bei jų žvalgybinių misijų.

Nešiojamos artimojo nuotolio priešlėktuvinės sistemos GROM taktiniai techniniai duomenys:

- Svoris – 16,5 kg.;
- Kovinio užtaiso masė – 1,27 kg.;
- Gaminama nuo 1995 m.;
- Detonavimo tipas – kontaktinis, tiesioginis pataikymas į taikinį;
- Šūvio nuotolis – 400 m - 5,5 km.;
- Šūvio aukštis – 10 m - 3,5 km.;
- Raketos greitis – 650 m/s.;
- Valdymo sistema – infraraudonųjų spindulių;
- Tipas – nešiojama „iššoviau-pamiršau“ artimojo nuotolio raketinė oro gynybos sistema, paleidžiama nuo peties;
- Sistemą sudaro paleidimo įrenginys ir raketa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Karas ir mūsų ateitis: Daugelis teigia, kad robotai yra mums nebaisūs, nes mes esame žymiai protingesni už robotus. Ir aplamai, neva tai niekam nenaudinga gaminti robotus, kurie naikintų žmones. Deja, robotų panaudojimas karuose rodo, kad tokia idėja yra neteisinga. Jau dabar technologiškai išvystytuose karuose greitai judanti raketa kovoja su kita greitai judančia raketa. Žmogui šioje kovoje nėra vietos, nes viskas vyksta žmogui pernelyg greitai, todėl tokie karo robotai turi būti autonomiški: robotai turi surasti taikinį ir nuspręsti, ar tas taikinys yra naikintinas, pakankamai greitai. Jau trisdešimt šalių naudoja tokius robotus [1]. Tokie robotai jau padarė klaidų, kurios sunaikino du draugiškos šalies lėktuvus [2]. Pasirinkimas aiškus: arba mes uždrausime robotų panaudojimą kare, arba turėsime gyventi (bei mirti) su robotais, kurie pačių robotų sprendimu naikins žmones. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių