Quantcast

Lietuvos atsakas Rusijai: partizanai priešinosi okupantų terorui

Tarptautiniame diplomatų forume Lietuvos ambasadorius atmetė Rusijos priekaištus dėl istorinės atminties ir pabrėžė, kad partizanai po Antrojo pasaulinio karo teisėtai priešinosi sovietų okupantų terorui.

Maskva Vienoje surengtame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime pažėrė kaltinimų dėl NATO filmo, kuriame pasakojama apie Baltijos šalių „miško brolius“, kovojusius su Sovietų Sąjungos okupacija.

Lietuvos ambasadoriaus Aurimo Tauranto teigimu, trys Baltijos šalys į tai atsakė bendru pareiškimu, kad „mūsų šalys turėjo teisę priešintis okupacijai ir tą darė, kad daugybė žmonių buvo išvežta į Sibirą, buvo kankinami ir žudomi“.

Anot diplomato, šį bendrą pareiškimą perskaičius Estijos ambasadorei, Rusijos diplomatas perėjo į emocinį puolimą, kaltindamas neteisinga istorijos versija.

„Aš atsakiau, kad mes tai žinome ne iš vadovėlių, o beveik kiekviena šeima yra patyrusi tremtį į Sibirą, ar turi artimųjų, kurie buvo nukankinti, žuvo ar patys kovėsi miškuose. Pasakiau ir apie savo močiutės brolį, kuris guli Tuskulėnuose“, - BNS penktadienį sakė Lietuvos ambasadorius.

Tuskulėnų dvaro teritorijoje 1944 - 1947 metais buvo užkasti sovietų saugumo tarnybų nužudyti žmonės.

Aktyvus partizaninis karas dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vyko 1944-1953 metais. Sovietų diktatoriaus Josifo Stalino valdymo metais pokariu žuvo daugiau kaip 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.

NATO neseniai sukūrė trumpą filmą pristatyti Baltijos šalių partizaninį  judėjimą. Rusija jį sukritikavo ir apkaltino partizanus buvus nacių kolaborantais, atsakingais už civilių žūtis.

Lietuvos pareigūnai kritiką atrėmė, pabrėždami, kad būtent sovietai Antrojo pasaulinio karo pradžioje bendradarbiavo su nacistine Vokietija, o partizaninis  karas vyko jau sutriuškinus nacių režimą.

Sovietams Antrojo pasaulinio karo metais okupavus Lietuvą, į lagerius ir tremtį buvo išvežta 275 tūkst. lietuvių, skelbia Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos  tyrimo centras.

NATO filmą galima peržiūrėti čia: 



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAS TIE "PARTIZANAI"?

KAS TIE "PARTIZANAI"? portretas
Ar tie, kurie kartu su vokiečių SS daliniais žygiavo "imti Maskvos"? O kai gavo į skūrą - atsitraukę slapstėsi Lietuvos miškuose ir dar 10 metų žudė niekuo kaltus civilius gyventojus? O gal to nebuvo? Yra dar gyvų liudininkų, kurie nukentėjo nuo tų vadinamų "partizanų", "vaduotojų"...

jonas

jonas portretas
na ka padarysi. rusija visada visada buvo nenormali

Jurgis nuo žemaičiu.

Jurgis nuo žemaičiu. portretas
Ar ir Lietuvos muzikai buvo okupantai kuriuos banditaitratino ir degino.nebuvo daug ivykiu kad butu buve užpulti reguliariuos kariuomenes daliniai vos vienas kitas atvejis.ju kova apsiribojo priverstu tarnauti sovietams zmogeliu galabijimas.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių