Quantcast

Lietuvoje vyksta savivaldos rinkimai

  • Teksto dydis:

Lietuvoje sekmadienį vyksta savivaldybių tarybų bei merų rinkimai, taip pat sostinės Žirmūnų apygardoje renkamas atstovas į vieną laisvą vietą parlamente. Šiuose rinkimuose pirmą kartą merai renkami tiesiogiai.

„Rinkimų apylinkės atsidaro 7 valandą ryto, baigia darbą 8 valandą vakaro. Rinkėjas balsuoja savo rinkimų apylinkėje, reikia turėti dokumentą, kuris patvirtintų tapatybę, kad jam būtų išduotas biuletenis“, - primena Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Jis taip pat pabrėžia, kad rinkėjai turi galimybę balsuoti ir ne savo apylinkėje, bet tik savo savivaldybėje.

„Balsuoti galima savo savivaldybėje, ir kitoje apylinkėje, jei rinkėjas išvykęs, bet balsuot kitoje savivaldybėje rinkėjas negali. Biuleteniai savivaldybėje yra tik savos rinkimų apygardos“, - procedūrą priminė VRK pirmininkas.

Savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauja per 15 tūkst. kandidatų, dėl merų postų varžosi daugiau kaip 400 kandidatų. Rinkėjų sąrašuose įrašyta per 2,54 mln. rinkėjų.

Į savivaldą bus išrinkti 1524 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Tose savivaldybėse, kur meras nebus išrinktas per pirmąjį turą, t. y. nesurinks daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, po dviejų savaičių kovo 15-ąją vyks antrasis merų rinkimų turas.

Meras jau pirmajame ture bus išrinktas, jei esant ne mažesniam kaip 40 proc. rinkėjų aktyvumui jis gaus daugiau kaip pusę balsų. Meras galėtų būti išrinktas jau pirmajame ture ir esant mažesniam aktyvumui, tačiau už jį savo balsą turėtų atiduoti ne mažiau kaip penktadalis visų tos savivaldybės rinkėjų. Kitu atveju du daugiausiai balsų surinkę kandidatai susitiks antrajame ture po dviejų savaičių.

Dėl Seimo nario mandato Žirmūnuose sekmadienį varžosi 12 kandidatų. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pas

pas portretas
Pensininkus i namus eina is rinkimu apylinkiu ir sie senoliai prabalsuoja uz Kupcinska. Kokis neteisybe

kiesa

kiesa portretas
visur kalbama apie neigaliuju integracija bet kodel kabinos nepritaikitos neigaliam zmogui

Vladimir

Vladimir portretas
O KAUNE VISUR KABA POLITINES REKLAMAS TU PARTIJU , KURIU NEGALIMA ISILEISTI Į VALDŽIA ŠIANDIEN- NES JIE IRODE KĄ ,,SUGEBA''-TIK TT PARTIJOS , KURIA TAIP ARŠIAU PUOLE , ŠMEIŽE , UŽSAKOMAS TV LAIDAS DARE -NERA JU PLAKATU KAUNE-NERA.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių