Quantcast

Lietuvoje – nekviestų svečių grėsmė

Pabėgėlių krizė, primenanti nenusisekusį europinio masto socialinį eksperimentą, sukėlė sumaištį visame žemyne. Euforija dvelkiantį Lietuvos vadovų norą priglausti dalį bėglių mūsų šalyje atšaldo kai kurių kitų politikų ir visuomenininkų nuomonė apie lig šiol nutylimas šio reiškinio grėsmes ir pavojus mums patiems.

Pabėgėlių krizė, primenanti nenusisekusį europinio masto socialinį eksperimentą, sukėlė sumaištį visame žemyne. Euforija dvelkiantį Lietuvos vadovų norą priglausti dalį bėglių mūsų šalyje atšaldo kai kurių kitų politikų ir visuomenininkų nuomonė apie lig šiol nutylimas šio reiškinio grėsmes ir pavojus mums patiems.

Hibridinis karas?

Klaipėdietis visuomenininkas Dionyzas Varkalis stebisi optimistinėmis Lietuvos vadovų kalbomis pabėgėlių klausimu. Jo įsitikinimu, ši krizė reiškia kur kas daugiau nei Sirijos gyventojų bėgimą nuo smurto savo šalyje.

"Tai yra hibridinis karas. Islamas Europą užkariauja be šūvio. Tai yra ne mano nuomonė. Aš remiuosi tarptautinių organizacijų pateiktais duomenimis. Jei jau ir Vytautas Landsbergis pasakė, kad tai yra tik "antras vagonas, svarbu, kas yra garvežys". O kas tas "garvežys", galime tik nuspėti. Nes tie pabėgėliai juk turi lankstinukus, žino, kokiais keliais eiti, per kokias valstybes, į kokias institucijas kreiptis. Visa tai rodo, kad jie yra gerai organizuoti", – dėstė D.Varkalis.

Glumina tai, kad tie žmonės, kurie bėga iš karo alinamos tėvynės, yra švariai apsirengę, neatrodo labai nuskurdę, turi naujausius telefonus, neretai reiškia pretenzijas dėl aukojamo maisto ar suteiktų gyvenimo sąlygų svečioje šalyje, be to, dergia, šiukšlina ir kelia sumaištį.

Pasak D.Varkalio, Šengeno erdvės idėja, tai yra laisvas žmonių judėjimas tarp Europos valstybių, nepasiteisino ir šiandien yra ties žlugimo riba.

"Mano įsitikinimu, pagrindinis musulmonų tikslas šiandien – sunaikinti Vokietiją, nes tai vienintelė valstybė, kuri dar gali priešintis. Visos kitos – labai silpnos. Prisiminkime, kas vyko prieš dvejus metus Paryžiuje – miestas degė mėnesį. Nepamirškime Švedijos. Stokholmas buvo niokojamas savaitę. O visi tie, kurie nesutinka su tokia invazija ir įžvelgia pabėgėlių krizės grėsmes, yra persekiojami", – pabrėžė D.Varkalis.

Euforija niekur nenuves

Esą visuotinė euforija, kad reikia gelbėti į nelaimę pakliuvusius žmones, niekur nenuves. Sirijoje gyvena daugiau nei 22 mln. gyventojų. Skeptikai klausia, ar gali trys milijonai lietuvių juos išgelbėti?

"Reikia ieškoti būdų, kaip sustabdyti tą karą, kad jie nebėgtų iš savo tėvynės. Juk yra ir kitų valstybių, kurios gali kelti mirtiną grėsmę. Tai Kinija, kuri turi 1,3 mlrd. gyventojų. Jie gali nukreipti kelis šimtus milijonų gyventojų bet kur. Kas bus tada? Šengeno erdvė parodė, kad ji gali būti pražūtinga ES ir visai jos bendruomenei", – įsitikinęs D.Varkalis.

Lygiai prieš 5 metus Baltų vienybės dieną rašytojas ir filosofas Arvydas Juozaitis pranašiškai prabilo apie "tirštos imigrantų masės, plūstančios į Europą iš trečiojo pasaulio šalių", grėsmes. Ir citavo Čekijos lyderį Vaclavą Havelą, kuris savo karjeros pabaigoje prasitarė, jog baigiasi baltojo žmogaus, krikščionio ir europiečio valdžia.

"Ir tai, kas vyksta dabar, tolygu stichinei nelaimei. Tai gana agresyvi jėga. Todėl perspektyvos – liūdnos. Mano manymu, vieninteliai vengrai šiandien elgiasi atsakingai. Jie yra pavyzdys, kaip reikia spręsti pabėgėlių problemą", – dienraščiui sakė A.Juozaitis.

"Parodėme, kad tauta dar nėra visiški zombiai, kaip mūsų vadovybė. Vilniuje į pabėgėlių palaikymo akciją susirinko vos keliasdešimt žmonių, o tikėjosi, kad susirinks tūkstančiai. Vadinasi, piliečiai turi tą atsargumo jausmą, išlikusį iš netolimos praeities buvusių okupacijų. Juk anais laikais tiems, kurie su gėlėmis sutiko sovietų tankus, džiaugsmingos sutiktuvių pagirios išgaravo vagonuose pakeliui į Sibirą", – prisiminė D.Varkalis.

Priminė ir W.Tomaszewskį

D.Varkalis teigia puikiai suprantantis ir užjaučiantis pabėgėlius, jis pats yra karo vaikas, matęs visko, tačiau net tokiomis sunkiomis sąlygomis liko tėvynėje ir niekada nesiruošė bėgti iš Lietuvos.

"Nors tokias galimybes dirbdamas jūroje turėjau, bet kovojau iki galo čia. Todėl esu tikras, kad šiandieniniai pabėgėliai – daugiausia tik ekonominiai bėgliai, nes jie niekur kitur nenori, tik pas mamą Merkel ir į "Deutschland" (Vokietiją) arba į Švediją, kur jau yra jų "karalystė". Tačiau svarbiausia, kad valstybės, kurios prisileido pabėgėlių, nebesugeba su tais iššūkiais susidoroti. Jie persekioja tuos žmones, kurie blaiviai mąsto, tam priešinasi ir mato, kas laukia kitų ES šalių", – teigė D.Varkalis.

D.Varkalis pabrėžė, kad pabėgėlių krizė – ne kas kita, o hibridinis karas, kai tokiu būdu užimamos naujos teritorijos.

"Tai – civilizacijų ir rasių susidūrimas, o blogiausia, kad ta rasė, kuri veržiasi į ES, yra agresyvi. Pažiūrėkime, ar Lietuva su panašiais dalykais susitvarko? Mes prie Vilniaus turime keliasdešimt čigonų, ten per savaitę narkomanų lavonų būna iki dešimties. Su čigonais niekas nesusitvarko. W.Tomaszewskis visą šalį šokdina savo "kolorado" juostelėmis. Jei net su juo nesusitvarko, tai kaip susitvarkys su pabėgėliais?" – klausė D.Varkalis.

Svetimi svarbesni nei savi?

Pasipiktinimą kelia tai, kad valstybė nusprendė skirti pusšešto milijono eurų bėgliams, kai tuo pat metu nesirūpina savais.

"Su "Lietuvos jūros laivininkystės" jūrininkais valstybė lig šiol neatsiskaitė, bet atvykėliams 5,5 mln. eurų atrado. Kaip tai reikėtų suprasti? Dar vienas svarbus dalykas – kultūra. Pažiūrėkime, kaip jie elgiasi savo šalyje, tai kaip jie elgsis pas mus? Juk vien iš Vokietijos išvyko 700 migrantų, kurie prisidėjo prie Islamo valstybės galvažudžių. Maža to, tie džihadistai vėl laisvai grįžta į Europą, ir jiems niekas jokių pretenzijų nekelia", – piktinosi D.Varkalis.

Klaipėdiečio įsitikinimu, Lietuvą nuo atvykėlių kol kas gelbsti mūsų pačių atsilikimas visais atžvilgiais, todėl migrantai čia ir neužsilieka. Esą, kiek jau yra jų čia buvę, visi išsivažinėjo tolyn į Vakarus.

"Tačiau tai, kas dabar vyksta, kelia didelį nerimą klaipėdiečiams, jiems baugu, kad čia neprasidėtų islamizacija. Žmonės mato, kad valstybės valdymas yra chaotiškas, nėra ateities vizijos ir, jei čia atsikraustys bėgliai, mūsų pačių laukia visiška pragaištis. Mūsų valdžia pajėgi tik aklai vykdyti ES direktyvas, tačiau šiuo atveju jos yra klaidingos", – mano D.Varkalis.

"Laimė, kad esame ubagai"

Esą tas tautų sumaišymas yra kažkieno labai gerai apgalvotas, suplanuotas ir paruoštas procesas, kuriuo siekiama užkariauti naujas teritorijas pasinaudojant pabėgėliais.

"Nestebina ir tai, kad tie, kurie Europoje labai nori įsileisti sirus, yra Rusijos draugai. Juk šiandien V.Putinas jau turi įvedęs kariuomenę į Siriją. Pamenate, ką pasakė V.Žirinovskis: "Jūs mums – embargą, o mes jus užleisime musulmonais". Pats Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas pasakė, kad nereikia su jais juokauti, nes gali būti "susidūrimas". Čia matomi ir V.Putino interesai. Tai nejaugi pasiduosime euforijai, nes akivaizdu, kad už to slypi ne tik nelaimingi žmonės?" – klausė D.Varkalis.

Klaipėdos tarybos narys Vytautas Čepas įsitikinęs, kad pabėgėlių krizė yra blogis, pirmiausia – tiems pabėgėliams, kurie turi bėgti į svetimus kraštus, blogis ir toms valstybėms, į kurias jie atbėga. Esą visi kalba apie migrantų integraciją, bet niekas nekalba, kaip sustabdyti tą procesą.

"Mane stebina kai kurių alpstančių moteriškių pasisakymai, kad mes čia juos priimsime kaip mylimus brolius ir jais rūpinsimės. Tačiau kažkodėl savo vargšams tokio gerumo nerodo. Čia ir yra perlenkta lazda", – įsitikinęs V.Čepas.

Anot V.Čepo, jau dabar akivaizdu, kad šalis turės dar vieną didelę problemą, neišvengiamai reikės vėl steigti getus.

"Jie norės gyventi savo uždarą gyvenimą, ir mes jiems turėsime tai garantuoti. Maža to, kaip rodo Europos patirtis, jie vietos tvarkos ir papročių nepaiso ir nenori to daryti. Mano įsitikinimu, programa turėtų būti tokia: kai tik baigsis karas Sirijoje, jie turėtų keliauti namo. Tačiau gera naujiena mums, kad jie čia nenorės užsibūti. Vienintelė laimė, kad esame ubagai", – ironizavo V.Čepas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
drg. V.Čepai, kodėl Jūs kalbate ubagų vardu, kalbėkite apie tuos kurie Juos ubagais pavertė. Atstovaukite savo kastai. Mano tel. 8 662 33770.

Geras

Geras portretas
Straipsnis, nuoga tiesa parashe...

VIDAS

VIDAS portretas
Savi dzin. Svarbu itikti Briuseliui
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių