Quantcast

Lietuvoje daugėja neatlygintinų ir nuolatinių kraujo donorų

  • Teksto dydis:

Lietuvoje keturi iš penkių asmenų kraujo ar jo komponentų suteikia nuolat ar po kelis kartus per metus, tik vienas iš šimto reikalauja atlygio, skelbia Higienos institutas.

Kraujo donorų registro duomenis, iš viso sausio-gegužės mėnesiais donorai kraujo ar jo sudėtinių dalių davė 35,2 tūkst. asmenų, beveik 79 proc. jų – bent po kelis kartus arba tai daro nuolat. 2013-aisiais tokių donorų buvo 54 proc., pernai – beveik 72 procentai.

Lyginant su pernai metais, šiemet per penkis mėnesius bendras donorų skaičius nežymiai sumenko – pernai sausį-liepą registruota 35,9 tūkst. donorų.  Šiemet iš viso per penkis mėnesius donorai kraujo ar jo sudėtinių dalių davė 41 635 kartus.

Lyginant su 2017 ir 2016 metų tuo pačiu laikotarpiu, daugėja ir neatlygintinų donacijų: iš 2018 metais pirmus penkis mėnesius užregistruotų kraujo davimų net 99,2 proc. jų buvo neatlygintini, pernai per tą patį laiką be atlygio kraujo davė 94 proc., 2016-aisiais – 85,8 procentai. Siekiama, kad iki 2020-ųjų neatlygintinai kraujo duotų visi donorai.

Pažymima, kad pusė visų donacijų surinkta per išvykstamąsias donorystės akcijas.

Kasmet birželio 14-ąją minint Pasaulinę kraujo donorų dieną, Pasaulio sveikatos organizacija reiškia padėką neatlygintiniems, savanoriškai aukojantiems kraujo donorams už jų kraują, taip reikalingą gelbėjant žmonių gyvybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių