Quantcast

Lietuvoje atsiras trys nauji kariniai miesteliai

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministerija per artimiausius kelerius metus planuoja pastatyti tris naujus karinius miestelius Šiauliuose, Šilalės ir Vilniaus rajonuose.

Bendra visų trijų projektų tiesioginių investicijų vertė gali siekti apie 90 mln. eurų, informavo ministerija.

Pasak KAM, tai bus pirmas kartas, kai kariniai projektai bandomi įgyvendinti viešojo ir privataus sektorių partnerystės (VPSP) būdu.

Krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas pažymi, kad šiuo metu Lietuvos kariuomenės padaliniai yra įsikūrę daugiausia buvusiose sovietų kariuomenės karinėse teritorijose ir pastatuose.

„Tuo tarpu trys naujieji kariniai miesteliai bus vystomi plyno lauko principu – naujai projektuojant visą bataliono dydžio vienetui reikalingą infrastruktūrą ir tikslingai ją pritaikant prie šiuolaikinių kariuomenės poreikių“, – teigia G. Jeglinskas.

Projektai ketvirtadienį pristatyti Vyriausybės VPSP komisijai, jiems dar turės pritarti Ministrų kabinetas.

Pasak viceministro, sprendimas vystyti naują karinę infrastruktūrą viešojo ir privataus sektorių partnerystės būdu buvo priimtas atsižvelgus į privataus sektoriaus gebėjimą vienu metu vystyti kelis didelės apimties projektus, taip pat į didelių investicijų poreikį krašto apsaugos sistemoje per artimiausius 2-3 metus.

Jis tikisi, kad tai leis sukurti kokybišką ir ilgalaikę struktūrą kartu „laikantis nusistatytų laiko terminų ir neviršijant kaštų“. Viceministras taip pat tvirtina, kad „projekto dydis yra pakankamas“, jog jame dalyvautų užsienio investuotojai.

Miestelių projektus žadama įgyvendinti bendradarbiaujame Finansų ministerija, Centrine projektų valdymo agentūra, agentūra „Investuok Lietuvoje“ ir kitomis institucijomis.

Vieną pirkimą visiems trims objektams planuojama paskelbti kitų metų pradžioje, sutartis su investuotoju arba investuotojais pasirašyti 2020-ųjų pabaigoje.

Partnerystės sutartis planuojama pasirašyti 15 metų laikotarpiui – iki 2035 metų, iš jų infrastruktūrai sukurti planuojama skirti apie dvejus metus, dar 13 metų konkurso laimėtojai turėtų prižiūrėti infrastruktūrą.

Privatus investuotojas turės skirti savas lėšas į karinę infrastruktūrą, jis bus atsakingas už statybos darbus ir infrastruktūros valdymo rizikas. Projekto tęstinumą perims Lietuvos kariuomenė.

Kariniame miestelyje Šiauliuose įsikurs kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ kunigaikščio Margirio pėstininkų batalionas, Šilalės rajono Pajūrio miestelyje bus sukurta infrastruktūra tos pačios brigados „Žemaitija“ brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionui. Vilniaus rajone, Rokantiškių kaime turėtų įsikurti vienas iš esamų Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ batalionų.

Visuose trijuose naujuosiuose kariniuose miesteliuose bus pastatytos kareivinės, veiks valgyklos, sporto ir laisvalaikio patalpos, medicinos punktai, remonto dirbtuvės ir visi kiti karinei infrastruktūrai reikalingi objektai.

Plačiau pristatyti projektą ketinama spalio pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita Belazariene

Rita Belazariene  portretas
Karo amunicijai ir karo biurokratijai skirianti ŠIMTUS MILIJONŲ EURŲ skurdo žmonių šalis yra verta paniekos ir pasmerkimo.

as

as portretas
Jankiam reikia teritorijos is kurios erzintu Putina.

Sony

Sony portretas
Taip ir plaunami pinigai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių