Quantcast

Lietuviams emigrantams – nemokamos psichologo konsultacijos skaipu

Emigrantams ir neseniai grįžusiems gyventi į Lietuvą Mokymų ir psichologinio konsultavimo centras teiks nemokamas konsultacijas skaipu.

Projektas, kurį remia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, tęsis iki lapkričio 30 dienos.

Kaip Eltai sakė Mokymų ir psichologinio konsultavimo centro psichologė-psichoterapeutė Gintarė Jurkevičienė, nuotoliniu būdu planuojama pakonsultuoti 600 žmonių.

„Šiuo metu skaipu arba atsakydamos į elektroninius laiškus konsultuoja trys psichologės“, - pridūrė specialistė.

Kaip pastebi psichologės, emigracijoje gyvenančius žmones dažnai kamuoja artimųjų ilgesys, sunkumai pritampant prie svetimos kultūros, vienišumo, pasimetimo jausmai.

„Situacija tampa ypač sudėtinga, jei Lietuvoje lieka vyras, žmona ar vaikai. Grįžusiems gyventi į Lietuvą vėl reikia integruotis į darbo rinką, vaikams pritapti prie mokymosi sistemos“, - pažymi G. Jurkevičienė.

Nuo gegužės 11 dienos ji su kolegėmis konsultavo apie 50 žmonių.

„Psichologinė pagalba yra anonimiška ir lengvai prieinama. Reikia tik iš anksto susitarti dėl konsultacijos. Kreipiasi skirtingi žmonės ir vienišos mamos, ir jauni savo kelio ieškantys studentai, ir vyresnio amžiaus emigrantai, kuriems sunku nuspręsti, kaip gyventi toliau, ir šeimos, kurios nežino, kur jų vaikams bus geriau mokytis ir gyventi“, - vardijo psichologė-psichoterapeutė.

Kaip pastebėjo Eltos pašnekovė, turintys vaikų, grįžę emigrantai susiduria su vaikų integracija į mokymosi įstaigas - vaikai neturi vietos darželiuose ar mokyklose.

Neturintiems vaikų dažniausi sunkumai yra finansiniai ir įsitvirtinimas darbo rinkoje. „Susidaro toks vaizdas, kad gyvenantys užsienyje labai bijo grįžti gyventi į Lietuvą, nes iš žiniasklaidos ar savo artimųjų girdi daug neigiamos informacijos apie gyvenimą Lietuvoje“, - sakė G. Jurkevičienė.

Registruotis nemokamoms nuotolinėms konsultacijoms gyvenantieji svetur ir reemigravę Lietuvos piliečiai gali elektroniniu paštu mpkcentras@gmail.com.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių