Quantcast

Lietuva prisideda prie iniciatyvos suteikti skubią humanitarinę pagalbą

Reaguodama į kritinę situaciją Ukrainoje, Lietuva 2014–2016 m. didžiausią dėmesį skyrė Ukrainos humanitarinės pagalbos poreikiams, už tai nuolat jaučia Ukrainos valdžios ir žmonių dėkingumą.

Parama Ukrainai

Pagalba reikalinga sveikatos, maitinimosi, higienos, vandens prieinamumo, švietimo ir kitose srityse. Remiantis 2016 m. atnaujintu Jungtinių Tautų ir Ukrainos vyriausybės reagavimo į humanitarinius poreikius planu, skubios humanitarinės pagalbos poreikiai siekia 298 mln. JAV dolerių. Gyventojai konflikto zonoje arba nukentėjusieji nuo konflikto sudaro apie 3,1 mln.

Nuo agresijos prieš Ukrainą pradžios Lietuvos institucijų suteikta humanitarinė pagalba Ukrainai siekia daugiau kaip 1,17 mln. eurų.

Ją sudaro:

* įvairios priemonės, kuriomis siekiama užtikrinti būtiniausias gyvenimo sąlygas iš Donecko ir Luhansko sričių perkeltiems Ukrainos gyventojams;

* suteikti būtiniausi medikamentai ir medicininė įranga Rytų Ukrainos ligoninėms;

* Lietuvoje gydyti sužeistieji;

* nuo konflikto Rytų Ukrainoje nukentėjusių vaikų perkėlimas 2015–2016 mokslo metams į Lietuvą;

* per tarptautines organizacijas skirta humanitarinė pagalba perkeltiems ar netekusiems gyvenamosios vietos asmenims Ukrainoje, skiepijimui nuo poliomielito, integruotoms bei skubioms sveikatos ir mitybos paslaugoms teikti, vaikų švietimui minų rizikos išvengimo klausimais ir kt.

Skyrė ir pabėgėliams

2016 m. Lietuva skyrė 70 tūkst. eurų pabėgėliams iš Sirijos: 50 tūkst. eurų Jungtinių Tautų Vaikų fondui (UNICEF) humanitarinei pagalbai nukentėjusiesiems nuo konflikto Sirijoje teikti ir 20 tūkst. eurų Jungtinių Tautų Vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biurui (UNHCR) pabėgėliams Turkijoje paremti.

Daugiau kaip 60 tūkst. eurų civilinės saugos tarptautinė pagalba (30 palapinių, 30 šildytuvų palapinėms ir patalpoms šildyti, 240 sulankstomųjų lovų) 2016 m. suteikta pabėgėlių krizei Graikijoje spręsti.

Nuo 2011 m. vykstantis karas Sirijoje sukėlė didžiausią humanitarinę katastrofą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų – 13,5 mln. žmonių reikia humanitarinės pagalbos, Sirijoje yra 6,6 mln. perkeltųjų asmenų, dar 4,8 mln. bėgdami nuo karo glaudžiasi kaimyninėse šalyse.

Nukentėjusiesiems nuo stichinių nelaimių

2016 m. Lietuva skyrė 10 tūkst. eurų humanitarinei pagalbai teikti nukentėjusiesiems nuo tropinio ciklono Fidžyje, lėšas pervedant Jungtinių Tautų lyčių lygybės ir moterų įgalinimo padaliniui. 2016 m. vasario mėnesį Ramiajame vandenyne esantį Fidžį smarkiai nuniokojo aukščiausios kategorijos tropinis ciklonas Vinstonas, ir apie 350 tūkst. gyventojų humanitarinė padėtis tapo itin sunki, iš jų – 170 tūkst. moterų.

2016 m. Lietuva skyrė 10 tūkst. eurų Ekvadoro vyriausybei humanitarinei pagalbai teikti nukentėjusiesiems nuo žemės drebėjimo. Ekvadore 2016 m. balandžio mėnesį įvykus 7,8 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimui, žuvo daugiau kaip 400 žmonių, mažiausiai 4 tūkst. buvo sužeisti, sunaikinta daugiau nei 370 pastatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kokia nesamone ziurekite savo tautos zmoniu kur lendate pas zudikus

Nainys

Nainys portretas
Kodėl mes ignoruojame tuos gyventojus, kurie likę Donecke ir kenčia ne mažiau, nei tie, kurie persikėlė į Ukrainą. Šitų tai bent nebombarduoja ir neapšaudo, o anuos kasdien laiko baimėje ir nežinomybėje. Tiems, Donbase, labiau reikalinga humanitarinė pagalba.

has, m ums liaudžiai reikia pagalbos ,o jie banderas šelpia

has, m ums liaudžiai reikia pagalbos ,o jie banderas šelpia portretas
Valstybė prisidirbs ,mums reikia laisvos Lietuvos, o ne banderų
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių