Quantcast

Lietuva, Lenkija ir Baltarusija sieks atgaivinti vandens turizmą

Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos pasienio savivaldybės ieško būdų, kaip bendradarbiaujant išnaudoti Augustavo kanalą ir Nemuną. Tam dalis sąlygų jau yra. Šalia vandens telkinių įrengti pasienio patikros punktai, jais gali plaukti nedideli laivai.

Lenkijos Augustavo savivaldybės burmistras su delegacija baidarėmis pats išbandė maršrutą nuo Augustavo iki Druskininkų.

Vandeniu įveikė 170 kilometrų – kirto Baltarusijos ir Lietuvos sienas, plaukė trimis upėmis ir dešimčia ežerų.

Pasak Augustavo burmistro, siekiant atgaivinti vandens turizmą, būtina lengvinti pasienių patikrą, galvoti apie bendrus trijų savivaldybių – Augustavo, Gardino ir Druskininkų – partnerystės projektus. Su Gardinu bendradarbiavimo sutartį Augustavo vadovai pasirašė trečiadienį.

„Šiuo plaukimu norime parodyti, kad Augustavo kanalu išties galima nuplaukti iki Gardino. O iš ten Nemunu į Druskininkus. Tai bendras istorinis ir kultūrinis maršrutas. Mes – lenkai, lietuviai ir baltarusiai – esame kaimynai, todėl būtina dalyvauti projektuose ir skatinti ne tik vandens turizmą“, – teigė Augustavo burmistras Wojciechas Walulikas.

Augustavo kanalas su šliuzų ir pakeliamųjų tiltų sistema įrengtas 19-ajame amžiuje, jungia Nemuno ir Vyslos upių baseinus. Jis yra Stepono Batoro istorinio maršruto dalis. Didžioji dalis kanalo – Lenkijos pusėje. Čia plaukioja ir turistiniai laivai.

Tačiau nuo Baltarusijos pusės iki Druskininkų atplaukti gali tik nedideli laivai arba baidarės.

Pasak Druskininkų mero pavaduotojo Lino Urmanavičiaus, dabar į Druskininkus gali atplaukti tik tie laivai, kurių grimzlė 75 cm, todėl vystant vandens turizmą dar reikia atlikti dar daug darbų: išvalyti laivakelį, jį nužymėti ir pagilinti.

Druskininkų ir Augustavo savivaldybės iš pasienio bendradarbiavimo programos yra rengusios ne vieną bendrą projektą. Druskininkuose  atnaujintas Gydyklų parkas, sutvirtinti Nemuno šlaitai. Augustave rekonstruotas centrinis parkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių