Quantcast

Lietuva ES pirmauja pagal bylų ištyrimo laiką

Lietuva Europos Sąjungoje (ES) pirmauja pagal tai, kaip greitai ištiriamos civilinės ir komercinės bylos, bet atsilieka nuo daugumos kitų ES šalių teismų nepriklausomumo suvokimo srityje, rodo naujas Europos Komisijos tyrimas.

Tyrimo duomenimis, Lietuvoje laikas, reikalingas išspręsti teismus pasiekusias civilines ir komercines bylas, yra trumpiausias visoje ES.

Vienintelėje Lietuvoje spręsdami šias bylas, teismai užtrunka iki 100 dienų. Toliau rikiuojasi Čekija, Austrija, Vengrija, kuriose šis laikotarpis jau viršija 100 dienų, o lentelės pabaigoje atsidūrusioje Maltoje teismai jas sprendžia daugiau nei 800 dienų.

Lietuva taip pat neblogai pasirodė pagal civilinių ir komercinių bylų ištyrimo rodiklį.

Pagal elektroninės komunikacijos tarp teismo ir šalių rodiklį Lietuva taip pat buvo arčiau pirmaujančiųjų valstybių - šis rodiklis siekė maždaug 3,3 iš 4.

Tačiau tyrimuose pagal keletą kitų teismų veiklos aspektų Lietuva atsiliko nuo daugelio tirtų ES šalių.

Pagal teismų nepriklausomumo suvokimą Lietuva yra penkta nuo lentelės pabaigos, prasčiau teismų nepriklausomumas suvokiamas tik Graikijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje ir Slovakijoje.

Nepaisant geriausių ES bylų tyrimo rodiklių, teismų biudžetas Lietuvoje yra vienas iš mažiausių ES.

Skaičiuojant eurais vienam gyventojui, rodiklis Lietuvoje buvo mažiau nei 20, kai tuo metu Liuksemburge jis siekė beveik 140, Vokietijoje - beveik 100, Ispanijoje - apie 90, Lenkijoje artėjo prie 40.

Iš duomenis pateikusių valstybių nuo Lietuvos pagal teismų biudžeto dalį, tenkančią vienam gyventojui, atsiliko tik Bulgarija. Lietuvą nežymiai aplenkė Latvija bei Estija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių