Quantcast

L. Graužinienė: išvados dėl buvusių KGB bendradarbių bylų saugojimo įslaptintos

  • Teksto dydis:

Valstybės saugumo departamento (VSD) atliktos inventorizacijos dėl buvusių sovietų saugumo bendradarbių bylų saugojimo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre (LGGRTC) išvados yra įslaptintos, teigia Seimo pirmininkė.

„Patikrinimas yra atliktas, išvados yra pateiktos ir daugiau komentarų nebus, nes yra atitinkamos slaptumo žymos“, - BNS sakė L.Graužinienė.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas BNS patvirtino, kad ant tyrimo išvadų yra uždėta slaptumo žyma.

Patikrinti prisipažinusių KGB bendradarbių bylas saugantį LGGRTC gegužės pradžioje buvo nusprendę valdantieji.

„VSD turi patikrinti, ar ten viskas tvarkoj, kaip buvo perduota, pagal aprašus, kai gausime patikrinimo aktą, tada spręsime (dėl slaptumo). Reikia patikrinti, ar ten tas pats, kas buvo perduota, ar yra tam tikros netvarkos“, - tada sakė L.Graužinienė.

LGGRTC generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė stebisi, kad inventorizacijos išvados nepateikiamos pačiam centrui.

„Niekada taip nebūna, kad tikrinama kokia nors institucija ir nepateikia jai tikrinimo rezultatų. Čia tiesiog yra skandalinga. Aš turiu žinoti, gal aš, pavyzdžiui, norėčiau užprotestuoti tyrimo išvadas“, - BNS sakė ji.

T.B.Burauskaitė kategoriškai neigia, kad jos vadovaujamame centre galėjo dingti nors viena byla.

„Negalėjo. Nė viena byla nedingo ir nė vienas lapas nėra išplėštas. Aš tą sakau labai griežtai. Bylos yra patikimai saugomos“, - kalbėjo LGGRTC direktorė.
Prisipažinusių KGB bendradarbių bylos iš Saugumo departamento į LGGRTC buvo perkeltos 2011 metais.

Valdančiosios koalicijos politinė taryba prieš kurį laiką svarstė galimybę paviešinti asmenis, kurie prisipažino slapta bendradarbiavę su sovietų saugumu. Tuomet esą pritarta, kad tokių žmonių pavardės gali būti paskelbtos. Tačiau vėliau valdantieji nusprendė klausimą persvarstyti, sužinoję, kad prisipažinusiems buvo garantuotas slaptumas.

Paskelbus savanoriško prisipažinimo terminą, Liustracijos komisijai apie bendradarbiavimą su slaptosiomis SSRS tarnybomis prisipažino 1589 asmenys.

Remiantis išlikusia KGB dokumentine medžiaga daroma prielaida, kad 1940-1991 metais su LTSR KGB slapta bendradarbiavo apie 118 tūkst. asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių