Quantcast

Lenkijos mokslininkei – Palangos garbės pilietės titulas

  • Teksto dydis:

Lenkijos mokslininkei, buvusiai šios šalies kultūros ministrei Malgorzatai Omilanowskai (Malgožatai Omilanovskai) suteiktas Palangos garbės pilietės vardas.

Taip Lenkijos mokslininkė, kultūros istorikė, Palangos miesto istorijos tyrinėtoja, profesorė, habilituota daktarė įvertinta už ypatingus nuopelnus Palangos miestui bei jo vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje, veiklą mokslo bei kultūros srityje.

Sprendimą M.Omilanowskai suteikti Palangos garbės pilietės vardą ketvirtadienį priėmė kurorto savivaldybės taryba.

„Profesorę su Palanga sieja moksliniais interesais pagrįsti ilgamečiai kultūriniai ryšiai. Suteikdami Palangos miesto garbės pilietės vardą, palangiškiai dar kartą parodė, jog labai vertina M.Omilanowskos išskirtinai svarų indėlį į mūsų kurorto kultūrinį gyvenimą“, – teigė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Anot savivaldybės pranešimo, taip siekta ne tik pagerbti mokslininkę, bet ir išreikšti padėką už jos atliktą išskirtinės svarbos ir vertės Palangai darbą – sukurtą ir paskelbtą monografiją „Pabaltijo Zakopanė. Palanga Tyszkiewiczių laikais“. Ši knyga išleista 2011 metais.

Profesorė daug metų tyrinėjo Tiškevičių laikų Palangą, ji laikoma geriausia to laikmečio Palangos istorijos žinove pasaulyje, teigia savivaldybė.

M.Omilanowska Palangoje lankėsi 2015 metų balandį, kai visuomenei buvo pristatytas restauruotas ir atnaujintas Palangos gintaro muziejus. Tuometinė Lenkijos kultūros ministrė šio renginio metu visuomenei pristatė savo lietuviškąjį leidinį „Pabaltijo Zakopanė. Palanga Tyszkiewiczių laikais“.

„Aš pasakysiu atvirai: esu įsimylėjusi Palangą“, – tąkart susirinkusiesiems prisipažino M.Ominalowska.

Tarp Palangos garbės piliečių yra ir grafas Alfredas Tiškevičius (1913 – 2008), partizanų generolas Jonas Žemaitis (1909 – 1954), Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, kiti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių