Quantcast

Lenkijos lietuviai retai naudojasi galimybe susilietuvinti vardus

  • Teksto dydis:

Lenkijos lietuviai retai naudojasi galimybe susilietuvinti vardus ir pavardes, o vaikams stengiasi duoti vardus, kurie vienodai skambėtų ir lenkų, ir lietuvių kalba, teigia vietos valdžia.

Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas BNS sakė, kad pernai valsčiuje vienas žmogus pakeitė pavardę, kitas - vardą ir pavardę. Užpernai ir vardą, ir pavardę sulietuvino du žmonės, 2012 metais - vienas asmuo.

Pasak viršaičio, vardai ar pavardės dažniausiai sulietuvinami tuomet, kai Lenkijos lietuviai ruošiasi vykti į Lietuvą mokytis ar gyventi.

Rinkdami vardus vaikams, lietuviai dažniausiai renkasi tokius, kurie taip pat ar labai panašiai skamba tiek viena, tiek kita kalba.

„Vardus, kai duoda, lietuviškų vardų yra labai mažai. Aš kalbu apie tokius kaip Vytautas, Mindaugas, Gediminas, Laisvė, Laimė... Tai tokių vardų nelabai pas mus duoda“, – sakė V.Liškauskas.

Vis dėlto Punske esama kelių Jonukų, tačiau tai, pasak V.Liškausko, irgi gana retas vardas.

Dažnesni atvejai, kai pasirenkama lietuviška vardo rašyba: jeigu lietuviškai ir lenkiškai tas pats vardas rašomas šiek tiek skirtingai, V.Liškausko teigimu, kasmet būna penki ar šeši atvejai, kai duodant vardą nusprendžiama jį užrašyti lietuviškai.

„Labai didelis kiekis vardų būna, kad stengiasi rinkti vardą, kuris taip pat rašytųsi ir lenkiškai, ir lietuviškai: Simona, Inga, Lena“, – vardijo savivaldybės vadovas.

Punsko valsčiaus savivaldybės duomenimis, jame gyvena 4611 gyventojų, iš kurių 80 proc. yra lietuviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių