Quantcast

Laisvės kovų istorija: pasakos apie partizaninį karą menančias vietas

  • Teksto dydis:

Kultūros paveldo departamentas kartu su Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka rugsėjo 21 d. kviečia klausyti paskaitos, supažindinančios su įkvepiančiu laisvės kovų kraštovaizdžiu.

Paskaita yra dalis Europos paveldo dienų renginių, vyksiančių rugsėjo 21-23 dienomis visoje Lietuvoje.

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje Vilniuje rugsėjo 21 d., penktadienį, 16:30 val. vyks paskaita „Susipažinkime su įkvepiančiu laisvės kovų kraštovaizdžiu“, kuria siekiama laisvės kovų kraštovaizdį priartinti prie kiekvieno iš mūsų, arba priešingai, mus priartinti prie įkvepiančių įvairių vietų pasakojimų. Lektorė dr. Aistė Petrauskienė pristatys įvairias XIX a. sukilimo, 1918-1920 m. Nepriklausomybės kovų ir 1944-1953 m. partizaninio karo įvykius menančias vietas.

Šių metų Europos paveldo dienos kviečia atrasti šimtmečio paveldą. Šimtmečio kontekste visuomenės dėmesys atkreipiamas į laisvės kovas bei partizaninį pasipriešinimą įamžinančias vietas, kaip į neatsiejamą praėjusio Lietuvos šimtmečio bei Nepriklausomos valstybės formavimosi dalį. Kaip teigia Dr. A. Petrauskienė, šių vietų visuma, o ne pavieniai, įvairiais atminimo įrankiais aktualizuoti, taškai leidžia pažinti tuomet buvusią laisvės kovų erdvę, ją pritaikyti kultūriniams visuomenės poreikiams.

Pokario partizaninio pasipriešinimo vietos, partizanų stovyklos, bunkeriai bei slaptavietės tai tik dalis kultūros paveldo objektų, praturtinančių laisvės kovų pasakojimą. Kultūros vertybių registre tokiu vietų suskaičiuojama daugiau nei 550, o 208 iš jų yra valstybės saugomi kultūros paveldo objektai. Tad dalyvauti pažintiniuose pasivaikščiojamuose, aplankyti savanorių kapus bei memorialines vietas kvies daugelis Lietuvos regionų. Taip pat bus organizuojamos paskaitos, kurių metu supažindinama su šio reikšmingo bei skaudaus Lietuvos istorijai etapo kontekstu ir individualiomis istorijomis.

Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazija organizuos konferenciją, kurios metu bus skaitomi pranešimai apie Lietuvos partizanų paveldą ir vykdomus tyrimus bei jaunų žmonių iniciatyvas įamžinant partizaninį judėjimą. Tuo tarpu Garliavoje organizuojamas orientacinis žygis „Partizanų keliais“, supažindins su partizaninio gyvenimo kasdienybe. O Labanoro apylinkėse vysiančio renginio moksleiviams metu bus supažindinama su partizanų kovų taktika, buitimi, jų kovų reikšme. Dalyviai galės išmokti ir partizanų dainų.

Moksleiviai taip pat kviečiami dalyvauti ekskursijoje po Kėdainių rajoną ir aplankyti memorialinius paminklus, susijusius su XX a. vykusiomis ginkluotomis ir neginkluotos rezistencijos kovomis už Lietuvos laisvę. Ekskursijos metu dalyviai galės patys pristatyti lankomus kultūros paveldo objektus. Pažintiniai pasivaikščiojimai, kurių metu bus lankomi partizanų kapai ir partizanines kovas įamžinančios vietos, vyks ir Alytaus, Radviliškio, Varėnos bei Tauragės rajonuose.

Visi Europos paveldo dienų renginiai yra nemokami.

Europos paveldo dienų programą rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas

Vytautas portretas
Viena tokia vieta yra netoli Sasnavos. Ten šitie miško didvyriai nužudė pagyvenusį mano senelį.

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Vilnių iš 1944-1953 metų partizaninių kovų žemėlapio derėtų išbraukti.Ten kovų nebuvo,o vien sovietinių koloborantų buveinės ir budelių armija.Ir ką man idomaus gali iš popierių paasakpti bei parodyti tos ar tie pienburniai,jeigu aš mačiau natūroje.

idomu

idomu portretas
Nuves į kapines parodyti miškinių išžudytų šeimų kapus?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių