Quantcast

Kunigas: Vyskupų sinode homoseksualų klausimas nėra pagrindinis

  • Teksto dydis:

Lietuvos Vyskupų Konferencijos generalinis sekretorius Kęstutis Smilgevičius sako, kad Vatikane vykstanti generalinė Vyskupų sinodo asamblėja svarsto daugybę su šeima susijusių temų, taip pat ir homoseksualių asmenų klausimus, tačiau pastarieji nėra pagrindiniai.

„Tai jisai (homoseksualų klausimas) irgi bus svarstomas tarp kitų klausimų, žiūrėsime, kas ten bus nuspręsta, bet bažnyčios pozicija yra pakankamai aiški šituo klausimu - bažnyčia nori dirbti su tais asmenimis, kurie tokias tendencijas turi. Bažnyčia nesako, kad tai yra gerai ar kad yra viskas tvarkoje, bet faktas, kad bus svarstoma, koks gi turėtų būti darbo su tokiais asmenimis modalumas (būdas). Taip, tai yra vienas iš tų klausimų, vienas iš daugybės ir tikrai ne pagrindinis“, - BNS pasakojo kunigas K.Smilgevičius.

Sekmadienį prasidėjusioje asamblėjoje dalyvauja 270 vyskupų, iš Lietuvos į Vatikaną išvykęs kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Anot K.Smilgevičiaus, sinodo nutarimai bet kuriuo atveju „negali kirstis su apreiškimu, su bažnyčios mokymu, bet kas bus atrasta, kokios galimybės, tai dar iš tiesų pasižiūrėsime“.

„Bus daug kalbama apie rūpestį vadinamosiomis sužeistomis šeimomis, būtent kai žmonės išsiskiria ir vėl susituokia“, - aiškino K.Smilgevičius, pažymėjęs, kad tokie žmonės nėra atskirti nuo bažnyčios, tačiau kalbant apie tokių asmenų galimybę priimti komuniją „turėtume būti kantrūs ir pažiūrėti, kur link sinodo tėvai pasuks“.

„Apie tai yra kalbama, bet popiežius pareiškė, kad tai nėra centrinis klausimas, būtent komunijos klausimas išsiskyrusiems ir vėl susituokusiems, kad reikia tą klausimą spręsti kompleksiškiau“, - aiškino jis.

Kunigas priminė, kad dėl santuokos pripažinimo negaliojančia popiežius jau yra padaręs didelių palengvinimų.

„Jūs tikriausiai girdėjote, kad popiežius išleido dokumentą (...), kuriame yra be galo supaprastinta tvarka, kuria tribunolai svarsto santuokų pripažinimo negaliojančiomis nuo jų sudarymo momento bylas. Iš tikrųjų daug dalykų yra palengvinta ir dabar žmonės tiesiog daug greičiau galės spręsti šituos rūpimus klausimus tais atvejais, kai yra abejonė, ar santuoka yra galiojanti. Tai yra didžiulis palengvinimas, pavyzdžiui, atsisakyta automatinio siuntimo į antrąją instanciją, sukurtas vadinamasis vyskupo greitasis procesas, kur vyskupas, kai absoliučiai akivaizdūs yra visi faktai, greitai gali priimti tą sprendimą, ir kai kurie kiti dalykai“, - dėstė K.Smilgevičius.

Jis pažymėjo, kad minimi palengvinimai įsigalios ateinantį gruodį ir jų šiam sinodui jau nebereikia nagrinėti.

Tarp klausimų, kuriuos svarto sinodas, jis paminėjo dirbtinio apvaisinimo, kontracepcijos naudojimą, vyresnių žmonių vaidmenį šeimoje, migraciją.

„Klausimai gali pasirodyti nekonkretūs, bet ir yra kalbama, kokie, pavyzdžiui, yra iššūkiai šeimai šiuolaikiniame pasaulyje, kokie yra antropologiniai pasikeitimai, koks yra pagyvenusių asmenų vaidmuo, koks yra, pavyzdžiui, našlių vaidmuo, kokie iššūkiai kyla našliams, gedulas šeimoje, kai prarandamas artimas asmuo, neįgalumas, migracija, šeima ir vaikai, moterų vaidmuo, bioetiniai klausimai, Dievo žodis ir šeima, šeima bažnyčios dokumentuose, kaip jinai turėtų būti atspindėta, šeima maldoje ir visi kiti tokie dalykai“, - vardijo kunigas.

Šis sinodas, kurio tema „Šeimos pašaukimas ir misija Bažnyčioje ir šiuolaikiniame pasaulyje“, yra antras ir paskutinis katalikiškojo mokymo šeimos klausimais persvarstymo ratas.

Sinodo, kuris truks tris savaites, patvirtintas baigiamasis dokumentas bus įteiktas popiežiui. Pagal jį vėliau popiežius paskelbs oficialų savo mokymo dokumentą – Posinodinį apaštališkąjį paraginimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

is

is portretas
tikruju jie beveik visi sios pakraipos individai svarbu kad davatkos nezino ir netiki nes naivios beribiskai

f

f portretas
slyksciu pydaru veisykla
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių