Quantcast

Kultūros darbuotojai gavo premjero pažadą pakelti algas 70 eurų

  • Teksto dydis:

Kultūros ir meno darbuotojams kitąmet atlyginimai turėtų būti keliami vidutiniškai po 70 eurų, taip pat bus siūloma neriboti kultūros įstaigų vadovų kadencijų.

Tokius pažadus ketvirtadienį iš premjero teigia išgirdę šalies kultūros įstaigų atstovai, aptarę šiuos klausimus Vyriausybėje.

„Premjeras patvirtino, kad kitąmet turėtų būti pakelti atlyginimai po 2 atlyginimų koeficientus. Tai jau būtų trečiasis, baigiamasis etapas. Aš manau, kad mūsų siekiai, norai, mūsų pageidavimai būtų įvykdyti“, - BNS sakė susitikimą iniciavusio Trišalės tarybos kultūros komiteto pirmininkas Petras Zurlys.

Posėdyje dalyvavusi Kultūros ministerijos Finansų skyriaus vedėja Veronika Virginavičiūtė patvirtino, kad pagal šį siūlymą atlyginimai kultūrininkams kitąmet vidutiniškai didėtų maždaug po 70 eurų iki mokesčių.

Šiemet jie nuo liepos 1-osios buvo vidutiniškai didinami 46 eurais, pernai - 71 euru.

„Kaip kultūros darbuotojams, tai iš tikrųjų neblogas indėlis. Svarbiausia, kad mes tą viską pasieksime derybų keliu, nesiblaškydami, neidami į gatves, netriukšmaudami, o eidami abipusio supratimo keliu. Tos derybos mus labiausiai ir tenkina, kad nereikia čia vieniems kitų prievartauti ir rodyti nepadorių ženklų ar dar ko nors“, - sakė P.Zurlys.

Kultūros įstaigų atstovas derybose taip pat teigė, kad Vyriausybės vadovas įsiklausė į kultūrininkų prašymą neriboti kultūros įstaigų darbuotojų kadencijų. Jo teigimu, Vyriausybė teiks Seime pasiūlymą šiuo metu svarstomoms Biudžetinių įstaigų įstatymo pataisoms, kad kultūros įstaigų vadovų kadencijos nebūtų ribojamos iki dviejų kadencijų po ketverius metus, kaip siūloma šiuo metu.

„Premjeras ir jo komanda, žmonės, kurie buvo su juo, visiškai sutiko, kad tas parengtas projektas nėra teisingas kai kurių darbuotojų atžvilgiu. Dėl kadencijų taip sutarėme, kad jos būtų, bet jos nebūtų ribojamos. Toks bus pateiktas siūlymas Seimui“, - tvirtino P.Zurlys.

Jis tikino, kad prastai dirbantis vadovas galėtų būti atleistas, nes pasibaigus kadencijai po ketverių metų jis turėtų atsiskaityti, ir esant neigiama įvertinimui, „būtų numatyta galimybė jį pakeisti kažkuo jaunesniu, energingesniu“, tačiau gerai dirbantis vadovas nebūtų iškart priverstas „eiti į gatvę“.

Kaip po susitikimo nurodė Vyriausybė, premjeras pažadėjo, jog kultūros ir meno darbuotojams dėmesys bus skiriamas ir kitąmet.

„Kultūros bendruomenės ir jų lyderiai yra didžiulė atrama, įgyvendinant švietėjiškas programas, buriant žmones kūrybinėms ir visuomeninėms veikloms. Dėmesys šiai sričiai išliks tarp svarbiausių veiklos prioritetų“, - Vyriausybės pranešime cituojamas A.Butkevičius.

Jo patarėjas kultūrai Faustas Latėnas BNS informavo, kad „galutinių sprendimų dar nėra“, nors nuostata dėl algų kėlimo įtraukta į Vyriausybės programą.

„Kitų metų biudžete kol kas planuojamas tas pakėlimas - tai būtų trečias etapas, tai būtų pagal programą įvykdyta, nes kultūros ir meno sferoje žmonės gauna mažiausius atlyginimus“, - sakė jis.

F.Latėno teigimu, šiuo metu tiek muziejų, tiek bibliotekų ar koncertinių organizacijų vadovų kadencijos neribojamos, tad nuspręsta siūlyti tas pačias nuostatas taikyti ir savivaldybių kultūros įstaigų - kultūros centrų, bibliotekų - vadovams.

Susitikime dalyvavo Lietuvos bibliotekininkų draugijos, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos, Muziejų asociacijos, Kultūros darbuotojų profesinių sąjungų, savivaldybių asociacijos atstovai.

Kultūros ministerijos duomenimis, vidutinis kultūros darbuotojo atlyginimas Lietuvoje vidutiniškai siekia 538 eurus. Maksimali įstatymuose numatyta suma kultūros ir meno specialistui su aukštuoju išsilavinimu sudaro 967 eurus iki mokesčių.

Muziejų, teatrų, bibliotekų, universitetų ir kitų įstaigų kultūrininkų algoms didinti nuo liepos šiemet iš viso skirta beveik 5 mln. eurų.

Kultūros ministerijos teigimu, Lietuvoje kultūros ir meno darbuotojų atlyginimas sudaro 59 proc. viešojo sektoriaus vidutinio atlyginimo, Latvijoje – 89 proc., o Estijoje kultūros ir meno atstovų atlyginimai viršija viešojo sektoriaus vidurkį ir sudaro 102 procentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių