Quantcast

Kultūrinių mainų skandalas: merui siūlo nusišauti

Po moksleivių išvykos į Rusiją pagal "kultūrinių mainų programą", kuri padvelkė propagandiniu kvapu, Plungės rajono merui Audriui Klišoniui pasiūlyta nusišauti. Tokie drastiški "patarimai" viešojoje erdvėje atsirado paaiškėjus, jog valdininkai neįvertino "minkštosios galios" elementų ir išsiuntė vaikus į propagandinę stovyklą.

Kultūrinių mainų skandalas

Miestų partnerystė virto skandalu po to, kai Krasnogorsko rajono savivaldybės kvietimu plungiškių jaunimo delegacija dvi savaites praleido Rusijoje.

Plungės savivaldybės pranešime stovykla apibūdinama kaip kultūrinių mainų programa. Nurodoma, kad Plungės atstovai į ją pakviesti, nes Plungė – Krasnogorsko miestas partneris.

Stovyklos programoje buvo numatyti apsilankymai kariniuose muziejuose, istorinėse vietose.

Taip pat Plungės vaikai susitiko ir su baikerių klubo "Naktiniai vilkai" nariais, pagarsėjusiais nacionalistiniais renginiais ir sovietinės simbolikos demonstravimu.

Klubo vadovas Aleksandras Zaldostanovas palaiko artimus ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Kai kurie baikeriai aktyviai pritaria prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje.

Ne perkūnas iš giedro dangaus

Seimo narys Laurynas Kasčiūnas teigė, kad dėl situacijos, į kurią pateko Plungės moksleiviai, atsakomybę prisiimti turi savivaldybė.

"Mano žiniomis, savivaldybei tai nebuvo perkūnas iš giedro dangaus. Jie buvo perspėti dviejų opozicijos atstovų apie galimas grėsmes, nes jau ne pirmą kartą tokios stovyklos vyksta. Šiuo atveju ten dominavo savotiška Rusijos istorijos interpretacija ir terminai, sakyčiau, nelabai vartotini Lietuvoje. Mūsų požiūris į tai, kas tuo metu vyko, kitoks. Ir, žinoma, visiškas nesusipratimas buvo susitikimai su imperialistines idėjas skleidžiančia grupe "Naktiniai vilkai", V.Putino režimo puoselėtojais", – pabrėžė L.Kasčiūnas.

Parlamentaras svarstė, ar tai yra visiška kvailystė, ar tiesiog Plungės rajono savivaldybės atstovų nesuvokimas, kas vyksta ir su kuo turime reikalų, o gal tai kažkieno tikslingas veikimas.

Rusijos propaganda nėra žodžio laisvė.

"Vis dėlto norėčiau tikėti, kad tai yra kvailystė ir geopolitinis neraštingumas. Rusijos atstovai dažnai pateikia siūlymus tokiems kultūriniams mainams, kurie skirti mokiniams, mokytojams, bendruomenėms. Gaila, bet Plungės rajonas į tokias pinkles pateko. Ir jei trūksta žinių, reikėtų bent pasitarti su išmanančiais tokius dalykus, nes Rusijos propaganda nėra žodžio laisvė", – įsitikinęs L.Kasčiūnas.

Konsultavosi su VSD

Plungės rajono meras A.Klišonis patvirtino, kad turi sutartį su Rusijos miestu. Ją 2003-iaisiais pasirašė tuometis Plungės rajono meras konservatorius Vigantas Danilavičius.

Pagal tą sutartį ir vykdoma jaunimo mainų programa – Rusijos moksleiviai atvažiuoja į Plungę, plungiškiai vyksta į Krasnogorską.

"Po 2014 m. Rusijos agresijos prieš Ukrainą kreipiausi į Užsienio reikalų ministeriją, prašydamas patarimo, kaip mums toliau elgtis dėl to bendradarbiavimo. Gavome išaiškinimą, kad URM neprieštarauja Plungės rajono jaunimo dalyvavimui Rusijoje rengiamose stovyklose ir kad tas dalyvavimas neprieštarauja "principingai Lietuvos pozicijai dėl Rusijos Federacijos vykdomos agresijos Ukrainos atžvilgiu", – paaiškino A.Klišonis.

Minėtą URM išaiškinimą plungiškiams pasirašė tuometis viceministras Andrius Krivas. Esą tame dokumente yra įspėjimas, kad gali būti panaudota "minkštoji galia".

"Įvertindami visa tai, prieš kelionę mes susitikome su VSD atstovais. Mūsų darbuotoja, kuri vadovavo plungiškių delegacijai, rodė darbotvarkę. Ir tai, kas nutiko jau ten, tai yra susitikimas su "Naktiniais vilkais", nebuvo numatyta programoje. Tai neva buvo "siurprizas" džiazo festivalio dalyviams. Manyčiau, kad tai –  pačių renginio organizatorių provokacija", – neslėpė A.Klišonis.

Žmonės nori kraujo?

Po skandalingos Plungės jaunimo kelionės į Rusiją visų akys nukrypo į rajono merą A.Klišonį, kuris neketina kratytis atsakomybės ir visuomenės jau viešai atsiprašė dėl tos kelionės.

"Žmonės visad nori kraujo. Ką padarysi. Mano supratimu, už viską atsakingas vadovas. Aš tos atsakomybės nesikratau. Mes vadovavomės ta informacija, kokią gavome. Galiausiai aš pats nesu užsienio reikalų specialistas, todėl ir kreipėmės į tas institucijas, kurios formuoja užsienio politiką, kurios atsakingos už valstybės saugumą. Ir natūralu, kad mes jų rekomendacijas ir įžvalgas vykdome", – tikino A.Klišonis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

H

H portretas
ar plunges meras toks naivus kad nezino ,kad rusijos visos zynbos dirba propogandini darba ne tik spaudoje ,bet ir sporte, saviveikloje, menineje dalyje, bet ir jaunimo propogandos dalyjeKAIP ANTAI SUPAZINDINIMAS RUSIJOS DRAUGIJÜ LYG IR NE POLITISKOMIS ORGANIZAZIJOMIS BET TAI MASKVOS KREMLIAUS VALDOMOS IR FINANSUOJAMOS IR PAVALDZIOS KGB STRÜKSTÜROMS:PLUNGES MERUI SIULYCIAU NET PALIKTI SAVO POSTAß : i

Anonimas

Anonimas portretas
tai konkreciai rasykit,kiek tu musu vaiku tie rusai suvalge,kad tokia baisi beda cia vaizduojama

kembrikas

kembrikas portretas
O kartais nera smegenu mainu.?Simpanzes turbut protingesnes, uz tuos dykaduonius valdininkus.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių