Quantcast

Kovo 8-ąją mitingavusios moterys reikalavo ir vienodų atlyginimų

Penktadienį Vilniuje žygiavę moterų teisių aktyvistai šalies valdžią ragino atkreipti dėmesį į nevienodą moterų ir vyrų darbo užmokestį.

Dainomis, šūkiais ir plakatais apie seksizmą, diskriminaciją ir smurtą prieš moteris nešini solidarumo eitynių dalyviai ėjo nuo Katedros iki Vyriausybės.

Pasak vienos iš eitynių organizatorių, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos prezidentės Ingos Ruginienės, pagal atlyginimų skirtumus Lietuva atsilieka nuo Europos sąjungos šalių, taip pat moterys susiduria ir su kitomis problemomis.

„Tai sąlygoja ir skirtingas pensijas, mažesnes pensijas moterims (...) mes vis dar susiduriame su diskriminacija ir seksualiniu priekabiavimu darbo vietoje, smurtu šeimoje, sunku derinti darbo ir šeimos santykius. Reikalaujame, kad Vyriausybė imtųsi griežtos atsakomybės ir veiksmų bei pradėtų spręsti šitas problemas“, – BNS sakė Katedros aikštėje kalbinta I. Ruginienė.

Eitynėmis profesinės sąjungos, nevyriausybinės organizacijos, kai kurios politinės partijos mini Tarptautinę moterų solidarumo dieną. Pasak Lietuvos žmogaus teisių centro direktorės Birutės Sabatauskaitės, šalyje vis dar neužtikrinama lyčių lygybė.

„Man labai svarbi ši diena ir man atrodo, kad tai yra ta diena, kai mes galime švęsti moterų teises ir tuo pačiu pasakyti, kad jos dar ne visai įgyvendinamos ir siekiame lyčių lygybės“, – sakė B. Sabatauskaitė.

Eitynėse – ir vyrai

Moterų solidarumo eitynėse buvo galima pastebėti ir ne vieną vyrą. Jie teigia, kad būtina palaikyti moteris kovojant dėl jų teisių, nes tai svarbu ir vyrams.

„Moterų teisės – ne vien moterų reikalas. Atėjau palaikyti šitos idėjos. Teko pastebėti seksizmo ir diskriminacijos. Mokymo įstaigose būna, kad moterys vertinamos kaip daiktai“, – sakė 25-erių Romas.

Ir aš pati esu praradusi darbą vien dėl to, kad išėjau motinystės atostogų. Kai pradėjau aiškintis, visos institucijos žiūrėjo į mane kaip į kažkokią ne visai normalią. Ko aš čia ieškau – teisybės?

„Moterys yra svarbi mūsų visuomenės dalis, todėl šią ypatingą dieną jos turi reikalauti savo teisių“, – sakė iš Alžyro atvykęs 28-erių Redvanas.

Žmogaus teisių ekspertė B. Sabatauskaitė teigia nebijanti pabrėžti, jog feminizmas svarbus ir vyrams, jų emocinei sveikatai.

„Feminizmas yra naudingas tiek moterims, tiek vyrams, nes lyčių nelygybė stipriai paliečia ir vyrus dėl savidestrukcijos, emocinės sveikatos“, – sakė žmogaus teisių specialistė.

Išskiria moterų diskriminaciją darbe

Net ir žmogaus teisių organizacijų atstovai yra susidūrę su moterų diskriminacija. Vinco Kudirkos aikštėje BNS kalbinta Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Vilana Pilinkaitė Sotirovič sako, kad su atlyginimų skirtumu nesusidūrė, tačiau prisiminė karčią patirtį dėl darbo, kai išėjo motinystės atostogų.

„Ir aš pati esu praradusi darbą vien dėl to, kad išėjau motinystės atostogų. Kai pradėjau aiškintis, visos institucijos žiūrėjo į mane kaip į kažkokią ne visai normalią. Ko aš čia ieškau – teisybės?“, – teigė Lygių galimybių plėtros centro ekspertė.

„Aš turiu akis ir matau, kas vyksta aplink mane. Aš kol kas nedirbu, bet su kultūriniu seksizmu kasdien susiduriu. Be to, mano mama yra persidirbusi ir turi dirbti dvigubą darbą, tai yra antrą pamainą dirbti namuose“, – teigė psichologijos studentė Monika Višnevska.

Statistikos departamento duomenimis, vyrų paskaičiuotasis darbo užmokestis „ant popieriaus“  Lietuvoje ketvirtąjį 2018-ųjų metų ketvirtį 108,2 euro viršijo moterų atlyginimą.

Ketvirtąjį ketvirtį vidutinis paskaičiuotas moterų darbo užmokestis Lietuvoje (be individualių įmonių) buvo 916,2 euro, vyrų – 1024,4 euro, o išmokėtas – atitinkamai 714,6 euro bei 788,7 euro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Diedukas Anicetas

Diedukas  Anicetas portretas
Labai gerai prisilakdavome per tarybinę kovo aštuntą . Tarybinės moterikės labai dosnios pasidarydavo . 1981 tarybinė motera gulėjo ant šaligatvio Vilniaus g , tai peržengiau per ją ir mintyse pasveikinau . : ) O 1989 moskvičiumi atsargiai džentelmeniškai apvažiavau kitą , miegančią kieme Žeimenos g .

Anonimas

Anonimas portretas
peciai metro plocio.raumenu kalnai dabar,taip atrodo mutavusios Lietuvos moteriskutes....vyrus gali nesioti po pazastim...ir jos dar nepatenkintos?Ivede joms svete,na malonu,bet del darbo,tai nesamones,tokie isbujoje kalnai gali dirbti zymiai sunkesnius darbus,bet to vystosi labai stipriai moteru klanas,ju pagalba speriai vystoma korupcija,vyras ju fone ,atrodo,kaip uodas....cia turetu vietoj moteru stoveti vyrai ir ginti savo varganas teises,o jie visiski menkystos tyli ,fu,slykstu ziureti...Vyrai,musu saly tokie beteisiai,kad net to nesugebes jau padaryti...Ateis laikas issives suos beteisius vergus darbam i uzsieni pilnai...

Laisvė ligybė brolybė?

Laisvė ligybė brolybė?  portretas
Feminizmas, rasizmas, seksizmas, politkorektiskumas, biologinio lytiškumo neigimas, viskas dar priešaky. Beprotyste atslenka. Ieškokit Sorošo.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių