Quantcast

Kovai su prekyba žmonėmis – naujas planas

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas patvirtino Kovos su prekyba žmonėmis 2017–2019 metų veiksmų planą, skirtą Lietuvos institucijų, įstaigų ir organizacijų kovos su prekyba žmonėmis veiklai koordinuoti.

Pasak ministro T. Žilinsko, šis planas sustiprins veiksmų koordinavimą tarp skirtingų žinybų.

„Prekyba žmonėmis – kompleksinė problema, ir su ja reikia kovoti koordinuotai, suvienijus visų atsakingų partnerių – valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų bei nevyriausybinių organizacijų jėgas, kuo geriau išnaudojant visas jų turimas galimybes bei suderinant vykdomas priemones,“ – pažymi vidaus reikalų ministras.

Veiksmų plane įvardinti kovos su prekyba žmonėmis srityje veikiančių institucijų, įstaigų ir organizacijų 2017–2019 m. laikotarpio uždaviniai, priemonės, jų įgyvendinimo veiksmai, vykdytojai ir vertinimo kriterijai.

Plano vykdymas bus finansuojamas Lietuvos valstybės biudžeto ir kitų šaltinių lėšomis, jo įgyvendinimą koordinuos Vidaus reikalų ministerijos kanclerio vadovaujama komisija.

Siekiant plėtoti veiksmingą kovą su prekyba žmonėmis, plane numatyti keturi pagrindiniai uždaviniai: stiprinti kovos su prekyba žmonėmis koordinavimą, stiprinti prekybos žmonėmis prevenciją ir gerinti ikiteisminio tyrimo procesus, gerinti pagalbos teikimą nukentėjusiems ir turintiems didelę riziką nukentėti nuo prekybos žmonėmis asmenims, tobulinti valstybės institucijų ir įstaigų darbuotojų, kuriems gali tekti bendrauti su prekybos žmonėmis aukomis, gebėjimus atlikti šią funkciją.

Numatoma savivaldybėse sudaryti kovos su prekyba žmonėmis koordinavimo grupes, taip pat taikyti pagalbos nukentėjusiems ir galėjusiems nukentėti nuo prekybos žmonėmis asmenims koordinavimo savivaldybėse modelį.

Be to, numatoma plėtoti Šv. Mortos grupės (jungtinės policijos ir bažnyčios iniciatyvos, sutelktos kovai su prekyba žmonėmis ir šiuolaikine vergove) veiklą Lietuvoje, dalyvauti nacionalinėse ir tarptautinėse šios grupės priemonėse. Ši tarptautinė iniciatyva kilo ir buvo sėkmingai plėtojama Jungtinėje Karalystėje, jos veikla pasiteisino ir kitose šalyse.

Plane taip pat numatyta gerinti prevencinį, švietėjišką darbą Lietuvos regionuose, daugiau dėmesio skiriant labiausiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms – socialinę atskirtį patiriantiems, darbo ieškantiems asmenims. Bus siekiama plačiau informuoti visuomenę apie prekybos žmonėmis tendencijas ir pavojus, kovos su prekyba žmonėmis iniciatyvas, taip pat skleisti informaciją apie galimybes gauti socialinę pagalbą nukentėjusiems ir galėjusiems nukentėti nuo prekybos žmonėmis asmenims.

Tikslines prevencines priemones numatoma organizuoti ir bendrojo ugdymo mokykloms, suteikti žinių apie prekybą žmonėmis mokyklų vadovams, švietimo pagalbos specialistams, mokytojams.

Taip pat planuojami mokymai valstybės institucijų ir įstaigų darbuotojams, kuriems tenka ar gali tekti dirbti su prekybos žmonėmis aukomis: policijos, sienos apsaugos ir migracijos pareigūnams, prokurorams, teisėjams, tyrėjams, darbo inspektoriams, teritorinių darbo biržų specialistams, vaiko teisių apsaugos specialistams, socialiniams ir sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams bei konsuliniams pareigūnams. Numatoma organizuoti mokymus žurnalistams, rengiantiems reportažus ir rašantiems straipsnius prekybos žmonėmis tema.

Veiksmų planą Vidaus reikalų ministerija parengė bendradarbiaudama su 30-čia valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų bei organizacijų: Užsienio reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo, Sveiktos apsaugos, Švietimo ir mokslo ministerijomis bei įstaigomis prie ministerijų, Nacionaline teismų administracija, Generaline prokuratūra, taip pat Lietuvos savivaldybių asociacija ir Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus miestų, Tauragės, Telšių ir Utenos rajonų bei Marijampolės savivaldybėmis, kitomis įstaigomis bei nevyriausybinių organizacijų atstovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių