Quantcast

KT neatvėrė kelio dvigubai pilietybei: teks rengti referendumą

Dvigubos pilietybės išplėtimas galimas tik referendumu pakeitus Konstituciją, penktadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

Įstatymu nustatyti negalima

„Pagal Lietuvos Konstituciją, referendumu nepakeitus Konstitucijos, Seimas negali įstatymu nustatyti, kad Lietuvos piliečiai, išvykę po nepriklausomybės atkūrimo, gali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės piliečiais“, – paskelbė KT vadovas Dainius Žalimas.

Seimas KT klausė, ar įstatymu galima įtvirtinti teisę turėti dvigubą pilietybę po nepriklausomybės atkūrimo Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių pilietybę įgijusiems Lietuvos piliečiams.

Konstitucijoje rašoma, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Konstitucinis Teismas anksčiau yra pasakęs, kad ši nuostata reiškia, jog dviguba pilietybė negali būti paplitęs reiškinys, todėl Konstitucijai prieštarautų dvigubos pilietybės įteisinimas įstatymu tiems žmonėms, kurie išvyko iš šalies po nepriklausomybės atkūrimo.

„Tik pakeitus Konstitucijos 12 straipsnio nuostatą galima atsisakyti ribojimo daugybinės pilietybės srityje“, – žurnalistams sprendimą komentavo KT pirmininkas D.Žalimas.

„Manau, kad niekam nebuvo siurprizo, tikrai visi žinojo iš esmės tą atsakymą ir anksčiau, kad tik referendumu pakeitus  Konstituciją galima įtvirtinti tokią nuostatą, kurios prašė pareiškėjas (Seimas)“, – sakė KT vadovas.

„Konstitucinis Teismas dar 2013 metais pasakė, kad negalima nustatyti tokio bendro leidimo būti bet kurios šalies piliečiu ir Lietuvos piliečiu, nes tai veda į plačiai paplitusį (dvigubos pilietybės) reiškinį, o ne kartą buvo pasakyta, kad reguliavimas negali būti toks, kad sukurtų prielaidas daugybinei pilietybei kaip plačiai paplitusiam reiškiniui“, – argumentavo D.Žalimas.

KT išaiškinime taip pat nurodoma, kad Seimui nusprendus keisti Konstituciją ir išplėsti dvigubos pilietybės institutą, galima tai daryti laikantis euroatlantinės integracijos krypties – t.y. dvigubą pilietybę leisti į Europos Sąjungos ir NATO šalis išvykusiems lietuviams.

D. Žalimas kartu pastebėjo, kad Konstitucinis Teismas nevertino tokių Seimo argumentų kaip po Lietuvos įstojimo į ES išaugusi emigracija, padidėjęs mišrių santuokų skaičius, nes Teismas vertina teisės aktų atitiktį Konstitucijai, o ne „kintančias socialines, ekonomines, demografines sąlygas“.

„Tai yra politikų atsakomybė, atsižvelgiant į socialinius, demografinius pokyčius priimti vienus ar kitus sprendimus. Teismas yra teisinė, o ne politinė institucija, jis atsižvelgė į teisinius argumentus, o ne kintančias socialines, ekonomines, demografines sąlygas“, – pabrėžė D. Žalimas.

Komentuodamas situaciją, kad jau šiuo metu yra apie 25 tūkst. Lietuvos iš kitos valstybės pilietybę turinčių asmenų, KT pirmininkas pastebėjo, kad „25 tūkst. šiuo metu sudaro mažiau negu vieną procentą, 0,74 proc. visų Lietuvos piliečių.

Premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę sakė, kad jei Konstitucinis Teismas neatvers kelio dvigubai pilietybei, politikai turės skelbti referendumą dėl Konstitucijos pataisų.

Prašo pakeisti referendumo sąlygas

Konstitucinio Teismo (KT) nutarimas, kad dvigubos pilietybės išplėtimas galimas tik referendumu pakeitus Konstituciją, nuvylė, teigia Pasaulio lietuvių bendruomenė (PLB). Anot jos, kad norint sėkmingo referendumo, būtina keisti jo sąlygas.

Penktadienį išplatintame pranešime PLB teigia, kad „išeivija pasijuto nuvilta“ KT nutarimu ir abejoja dėl sėkmingos šio klausimo sprendimo baigties.

Pagal įstatymą, Konstitucijos pirmojo skirsnio straipsnius, tarp kurių yra ir nuostata dėl pilietybės, galima pakeisti tik, jei referendume už tai balsuoja ne mažiau kaip pusė rinkimų teisę turinčių piliečių.

„Mes gerbiame Konstituciją, suprantame galimas grėsmes ir girdime visų pusių argumentus. Visgi dėl globalių politinių procesų šiuo metu gresia prarasti dešimtis tūkstančių mūsų piliečių. Mes manome, jog Lietuvai reikia visų jos piliečių, nepriklausomai nuo to, kur jie gyvena. Neatmetame ir referendumo kelio, tačiau tuo atveju turime siekti pakeisti referendumo sąlygas ir, kad jis būtų įgyvendinamas sėkmingai, prašome aukščiausios valdžios pademonstruoti politinę išmintį, valią ir vieningumą“, – teigia PLB pirmininkė Dalia Henkė.

Anot jos, norint, kad referendumas pasisektų, turi būti paskirta atsakinga institucija bei skirti pakankami žmogiškieji bei finansiniai resursai, šis klausimas neturi tapti tik PLB galvos skausmu.

„Tačiau visų svarbiausia, šie dalykai turi būti padaryti čia ir dabar, nes paruošti visuomenę referendumui kainuoja labai daug laiko“, – sakė PLB pirmininkė.

Seime jau buvo svarstoma iniciatyva sumažinti referendumo slenkstį konkrečiai nuostatai dėl pilietybės – kad sprendimui pakaktų dviejų trečdalių balsavusių piliečių paramos, bet projektą sustabdė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Jis išaiškino, kad visi pirmojo Konstitucijos skirsnio straipsniai gali būti keičiami tik ta pačia tvarka, nė vienos nuostatos negalima išskirti ir keisti mažesniu Lietuvos piliečių balsų skaičiumi.

Konstitucijoje rašoma, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Konstitucinis Teismas anksčiau yra pasakęs, kad ši nuostata reiškia, jog dviguba pilietybė negali būti paplitęs reiškinys, todėl Konstitucijai prieštarautų dvigubos pilietybės įteisinimas įstatymu tiems žmonėms, kurie išvyko iš šalies po nepriklausomybės atkūrimo. Šį kartą Seimas KT klausė, ar įstatymu galima įtvirtinti teisę turėti dvigubą pilietybę po nepriklausomybės atkūrimo Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių pilietybę įgijusiems Lietuvos piliečiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Žygimantas Pavilionis sako, kad keičiant Konstituciją dvigubą pilietybę reikėtų siūlyti suteikti į Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalis išvykusiems Lietuvos piliečiams" - bet: netinka konstituciniame lygmeny skirstyt šalis į 'geras' ir 'blogas', čia jau laikinas politinis vertinimas, tuo labiau - atsiranda neapibrėžtumas kai pasikeis ES ar NATO sudėtis. Tuo labiau - o KODĖL nereikalaujam kad tose šalyse MŪSŲ Pilietis nebūtų diskriminuojamas? (nes kalbėdami apie dvigubas pilietybes atvirai PREZIUMUOJAM kad tose šalyse mūsų piliečiai patiria neadekvačius persekiojimus). O ir - JEI ten mūsų piliečiai negerbiami, tai REIKIA rašyt notas, REIKALAUT gerbt mūsų piliečių teises, o ne pasuot ir nuolankiai leist savo piliečiams ir toliau Lietuvą išdavinėt, svetimiems prisiekt. O ir - KAM valstybei tos 'žiurkės', prisiekusios svetimiems, kodėl turim jas globot, AR ne savo noru jos svetimiems prisiekia, ar galim garantuot kad jos ir vėl mūsų Šalį išduos JEI joms '30 sidabrinių' kas pažadės?

jokių dvigubų pilietybių

jokių dvigubų pilietybių portretas
ta pilietybė reikalinga Lietuvos dezertyrams, dėl kąsnio išdavusių Tėvynę, tam, kad čia galėtų atvažiavę apsikirpti ir susitaisyti nuo "sveiko" maisto sugedusius dantis.

Ko visi parinatės?

Ko visi parinatės? portretas
Huliš kas ateis į tą referendumą.Šiam piliečių valios pasireiškimui padaryta didelė žala kai valdžiagyviai su žiniasklaida švariai sumovė Žemės referendumo idėją
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių