Quantcast

Kodėl neuždraudžiami bepiločiai orlaiviai?

Bepiločių orlaivių negalima uždrausti, nes tuomet tektų uždrausti visus kompiuteris, sako Lietuvos bepiločių orlaivių naudotojų asociacijos vadovas Antanas Gedvilas.

LRT RADIJO klausytojas teiraujasi, kodėl negalima uždrausti bepiločių orlaivių, nors jais jau pradėjo naudotis nusikaltėliai. „Naudodami bepilotį skraidantį aparatą, nusikaltėliai pristato mobiliuosius telefonus į Marijampolės kalėjimą. Kas bus, kai pristatys sprogmenis į ypač svarbų ir brangų objektą? Kodėl leidžiama turėti tokias skraidykles? Iš kur jos atsirado?“ – prašo paaiškinti LRT RADIJO klausytojas.

A. Gedvilas atkreipia dėmesį, kad visų pirma reikia suprasti, jog bepilotis orlaivis – sumanus įrankis, su kuriuo galima padaryti daug daugiau negu su paprastu įrankiu. Asociacijos vadovas apgailestauja, kad tokią naudą pirmiau suprato nusikaltėliai.

„Jeigu išnaudosime visas galimybes, galėsime padaryti tikrai labai daug naudingų darbų. Negeras pavyzdys, kad nusikaltėliai pradeda naudoti tokius įrankius. Blogoji pusė ta, kad jie pirmieji suvokia galimybes ir ką galima padaryti. Mūsų ūkis vis dėlto dar neįvertino bepiločių orlaivių galimybių ir kol kas jie negali pasitarnauti geriems tikslas, bet manau, kad tai – ateities klausimas“, – viliasi A. Gedvilas.

Anot jo, siekiant užkirsti kelią, kad bepiločiais skraidymo aparatais nesinaudotų nusikaltėliai, turi būti priimami specialūs įstatymai, kurie reglamentuotų šių orlaivių naudojimą. LRT RADIJO pašnekovas paaiškina, kad uždrausti šių orlaivių negalima.

„Į jį reikėtų žiūrėti ne kaip į orlaivį, o kaip į kompiuterį. Tai yra kompiuteris, kuriam pridėti sparnai ir sudaryta galimybė ne tik gulėti ant stalo ir spręsti uždavinius, bet nuskristi nuo stalo ir daryti daugiau. [...] Jų uždrausti neįmanoma. Reikėtų uždrausti visus kompiuterius, nes šio aparato esmė – kompiuteris. Tai, kad jis turi sparnus, – antraeilis bruožas“, – pabrėžia A. Gedvilas.

Jo tvirtinimu, panašūs kompiuteriai jau naudojami automobiliuose, traktoriuose ir kitur. A. Gedvilas nurodo, kad tai leidžia aparatus padaryti protingesnius, duoti jiems uždavinius, kuriuos kompiuteriai spręstų patys ir patys priimtų sprendimus. Pasak LRT RADIJO pašnekovo, suprantama, kad kol kas bepiločiai orlaiviai ir panašios technologijos žmones gąsdina, nes prie jų dar nėra priprasta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juokeliai

Juokeliai portretas
Turint dideli nora ir galimybes, galima ir kompiuterius uzdrausti... Po kiek opiumas liaudziai? :)

Kirviams

Kirviams portretas
Kirviai, uždrauskite kirvius, o tai jais naudojasi ne tik medkirčiai, bet ir galvakirčiai :P

komentatoriui KA

komentatoriui KA portretas
Turi kaimynas ta aparata ir skraidina pastoviai virs musu nuosavu namu kvartalo. Atvirai sakant jokio dziaugsmo zinot, kad kazkas pastoviai mato tave, mato ka ir kur laikai pasidejes kieme. Tai kuo tikriausias brovimasis i privacia kito zmogaus erdve. As pritarciau, kad reikia drausti dronus skraidinti virs privacios valdos be jos savininko sutikimo, o siu draudimu nesilaikantiems turetu buti skiriamos pakankamai rimtos baudos (nes simbolines baudos jokio poveikio netures).
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių