Quantcast

Kodėl lėktuvuose nelaimės atveju nedalijami parašiutai?

Keleiviniai lėktuvai nėra pritaikyti tam, kad būtų galima iššokti parašiutu, o toks šuolis reikalauja specialių apmokymų bei sąlygų, tikina Civilinės aviacijos administracijos Skrydžių priežiūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Rytis Dulinskas.

LRT Radijo klausytojas Rimantas domisi, kodėl lėktuvuose keleiviams nedalijami parašiutai. „Skęstant laivui, visi keleiviai yra aprūpinami gelbėjimosi liemenėmis. Tai kodėl, gresiant lėktuvo katastrofai, neišduodami parašiutai? Juk net ir kilus panikai, dalis keleivių galėtų išsigelbėti“, – mano klausytojas.

Civilinės aviacijos administracijos Skrydžių priežiūros skyriaus vedėjo pavaduotojas tvirtina, kad keleiviniai lėktuvai nėra pritaikyti tam, jog iš jų būtų galima iššokti parašiutu. „Kad atliktum šuolį parašiutu, reikia praeiti visokius mokymus. Žinoma, yra ir kainos klausimas“, – kalba aviacijos specialistas.

Be to, tai – nemažas papildomas svoris. „Parašiutas sveria 10–15 kg. Įsivaizduokime, jeigu yra 100 keleivių, tai jau yra pakankamas svoris“, – aiškina R. Dulinskas.

Kita priežastis – šuolis iš lėktuvo atliekamas specialiai pasiruošus: lėktuvas sulėtina greitį iki minimalaus, o iššokti reikia saugiai, kad srautas neblokštų į konstrukcijas ar kur kitur.

„Desantiniai lėktuvai yra specialiai sukurti tokiems dalykams. Keleivinis lėktuvas tam tikrai nėra pritaikytas: pradedant nuo durų atidarymo skridimo metu ir t. t.“, – tikina pašnekovas.

Jo teigimu, jeigu lėktuvas dėl vienokių ar kitokių priežasčių tampa nevaldomas ir jį reikia palikti, net kalbos nėra apie jo sulėtinimą ir paruošimą tinkamam iššokimui, mat procesas nelaimės atveju būna nebevaldomas.

Egzistuoja orlaivių su įmontuota parašiutų sistema, kuri, esant ekstremaliai situacijai, leidžia visą orlaivį saugiai nuleisti ant žemės. Tačiau, kad didžiulį parašiutą, iššaunamą raketa, būtų svarstoma panaudoti keleiviniuose lėktuvuose, pašnekovas sako negirdėjęs. „Su lengvais lėktuvais yra truputį kitokia situacija, visai kiti svoriai ir greičiai, ir todėl gelbėjimosi parašiutų panaudojimas yra įmanomas. Neteko girdėti, kad kas nors tai bandytų daryti su dideliais“, – sako aviacijos specialistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tesiamas anekdotas

tesiamas anekdotas portretas
antrasis: - maciau. o tai ko pas treciaji liko du parasiutai? kadangi antrasis issoko su zvejybine kuprine. pirmasis: o kaip tai? antrasis: irgi po kojomis gulejo...

anekdotas tema

anekdotas tema portretas
skrenda trys zmogiukai lektuvu. Sudelioti kiekvienam parasiutai po kojom. Avarija nutiko, ir kiekvienas gelbejasi taip, kaip imano. Lakunai kalbasi: - tu matei, kad pirmas ir antras su parasiutais issoko?

Rokas1

Rokas1 portretas
O is tikro vienintelis argumentas - kaina. Daugiau pakrautas lektuvas naudos daugiau degalu, be to ir parasiutai kainuoja. Jeigu parasiutai butu, bent dalis zmoniu isisgelbetu per aviakatastrofas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių