Quantcast

Knyga apie pasirengimą karui – mokyklų bibliotekoms

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministerijos parengta knyga su patarimais, kaip elgtis karo ir nelaimių metu, pradedama dalyti mokyklų bibliotekoms.

2 tūkst. leidinio „Ką turime žinoti apie pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms ir karo atveju“ egzempliorių trečiadienį buvo perduoti Švietimo aprūpinimo centrui. Iš čia jie keliaus į mokyklų bibliotekas, kurioms leidinius paskirstyti padės savivaldybių švietimo padalinių atstovai. Iš viso išleista 5 tūkst. leidinio egzempliorių. Daugiausia likusių knygų bus skirta viešosioms bibliotekoms.

Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento direktoriaus Mariaus Jatauto teigimu, leidiniai pasieks visas mokyklas šešiasdešimtyje Lietuvos savivaldybių.

„Visoje Lietuvoje, visos mokyklos 100 procentų gaus, kadangi Mobilizacijos departamentas yra atsakingas už visų savivaldybių mobilizacijos klausimus“, - žurnalistams sakė M.Jatautas.

Jo teigimu, Lietuva turi pasirengti galimai užsienio valstybių agresijai po įvykių Ukrainoje paaiškėjus, kad „saugumo situacija yra labai trapi“.

„Visas pasaulis gyveno rožinėmis svajonėmis, kad karo nebus. Šitas leidinys yra tarsi skiepai. Jeigu esame pasiskiepiję, ligą pasitiksime ramūs“, - kalbėjo M.Jatautas.

Jis žadėjo, kad „atsižvelgiant į kritiką ir pasiūlymus, leidinys bus leidžiamas dar kartą“

„Kol kas prioritetas yra mokyklos ir bibliotekos. Tačiau mūsų tikslas yra, kad tas leidinys būtų tiek kirpyklose, tiek pas stomatologą laukiamajame, kad žmogus atėjęs galėtų ne tik žurnalą vartyti, bet pasižiūrėti šitą leidinuką ir kažką naudingo iš jo gauti“, - sakė M.Jatautas.

Vilniaus Baltupių progimnazijos direktorius Viktoras Blinovas sako, kad leidinys mokykloms bus reikalingas.

„Man atrodo, kad ši knyga, jos turinys, yra pirmiausia naudingas suaugusiems, mokytojams, mokyklos vadovams, kadangi mes atsakome už vaikų sveikatą ir gyvybę tuo metu, kai jie yra mokykloje. (...) Taigi, mes turime būti pasiruošę visiems netikėtiems įvykiams, kada iškyla grėsmė vaikui, mokytojui ir visuomenei“, - sakė V.Blinovas.

„Mūsų mokyklos moto yra padėti vaikams išmokti gyventi tarp neidealių žmonių neidealiame pasaulyje“, - pridūrė jis.

98 puslapių knygoje gausu praktinių patarimų, pradedant slėptuvės įrengimu rūsyje ir baigiant patarimais, ką daryti įvykus sprogimui ar tapus įkaitu.

„Nepanikuokite ir nepraraskite sveikos nuomonės. Šūviai už lango dar nėra pasaulio pabaiga“, - rašoma leidinyje.

Prasidėjus karui, civiliams gyventojams patariama evakuotis, o jei to nepavyksta, įsigyti ginklą savigynai.

„Jei esate civilis ir tai aiškiai parodote, vargu ar kas nors skubės jus žudyti“, - teigiama knygoje.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas BNS sakė, kad „knyga patenkina tų žmonių poreikius, kurie, įvykus Rusijos agresijai Ukrainoje, pradėjo domėtis, ką jiems reikėtų daryti, jeigu panašūs veiksmai būtų Lietuvoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių