Quantcast

Kiaulių maras toliau guldo šernus

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad šią savaitę afrikinis kiaulių maras (AKM) nustatytas 4 šernams (2 nugaišusiems ir 2 sumedžiotiems).

AKM virusu užsikrėtusių šernų gaišenos buvo rastos Anykščių rajono Traupio ir Svėdasų seniūnijų teritorijose, o sumedžioti šernai –Vilainių (Kėdainių r.) ir Rumšiškių (Kaišiadorių r.) seniūnijų miškuose.

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje patvirtinta 213 vietų, kuriose sumedžioti ar rasti AKM užsikrėtę 327 šernai (48 sumedžioti ir 279 nugaišę). Seniūnijose, kurių teritorijose užregistruoti AKM atvejai, toliau vykdoma intensyvi AKM stebėsenos programa, ieškoma nugaišusių šernų.

VMVT gavo informaciją, kad šią savaitę kaimyninėje Lenkijoje nustatyti 2 nauji AKM protrūkiai kiaulių laikymo vietose. Viename ūkių buvo laikomos 10, kitame – 12 kiaulių. Lenkijos kompetentinga institucija židinių vietose ėmėsi visų reikiamų apsaugos priemonių. Iš viso Lenkijoje šiais metais užregistruota 19 AKM židinių kiaulių laikymo vietose.

„Noriu priminti, kad rajonų savivaldybėse, patenkančiose į AKM buferinę zoną, ūkininkai, auginantys iki 100 kiaulių, turi jas paskersti iki 2016 m. gruodžio 18 d.. Laikytojai, paskerdę kiaules iki 2016 m. lapkričio 1 d., gali pretenduoti į papildomas kompensacijas už išankstinius kiaulių paskerdimus pagal Žemės ūkio ministerijos nustatytą tvarką. Apie skerdžiamas kiaules ūkininkai privalo informuoti teritorines VMVT ir privačius veterinarijos gydytojus, kad būtų atrinkti mėginiai dėl AKM“, – teigia VMVT skubios veiklos skyriaus vedėjas Paulius Bušauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių