Quantcast

Kenkimo programinė įranga – didžiausias pavojus elektroninėje erdvėje

  • Teksto dydis:

Elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys „Cert -LT“ antrąjį šių metų ketvirtį ištyrė 13,53 tūkst. incidentų elektroninėje erdvėje - 23,1 proc. daugiau nei pernai balandį-birželį (10,99 tūkst.).

Per ketvirtį (antrąjį ketvirtį palyginti su pirmuoju), tirtų incidentų skaičius sumažėjo 7,6 proc., pranešė Ryšių reguliavimo tarnyba.

„Cert-LT“ teigimu, pavojingiausi incidentai yra susiję su kenkimo programine įranga ir užvaldytomis svetainėmis. 2,76 tūkst. tirtų incidentų sukėlė kenkimo programinė įranga: virusai, įskaitant išpirkos reikalaujančius (angl. ransomware), Trojos arkliai ir panašiai. Svetainių užvaldymo atvejų skaičius buvo kiek didesnis – 2,78 tūkstančio.

Antrąjį ketvirtį buvo užfiksuoti 376 svetainių klastojimo atvejai - 2,5 karto daugiau nei pernai balandį-birželį. Daugiausia buvo klastojama socialinio tinklo svetainė facebook.com, elektroninio pašto sistemas (gmail.com, yahoo.com), el. atsiskaitymų svetainę paypal.com, užsienio bankų ir užsienio el. parduotuvių svetaines.

2017 metų gegužės ir birželio mėnesiais stebėtas dviejų Lietuvoje veikiančių bankų svetainių klastočių „pliūpsnis“. „Cert-LT“ pastangomis buvo uždaryti 9 suklastoti tinklalapiai, kurie veikė užsienio įmonių, teikiančių svetainių prieglobos paslaugas, tinkluose.

Gegužės ir birželio mėnesiais buvo įvykdytos dvi pasaulinio masto kibernetinės atakos. Kenkimo kodai (kirminai) „WannaCry“ ir „Petya“ išnaudojo žinomas saugumo spragas, sparčiai plito internete ir šifravo pažeidžiamas kompiuterines sistemas.

„Šios atakos dar kartą parodo, kaip yra svarbu rūpintis saugumu: atnaujinti operacinę sistemą, naudoti antivirusinę programą“, – pranešime sakė RRT direktorius Feliksas Dobrovolskis.

„Cert-LT“ yra Lietuvos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys, kuris koordinuoja veiksmus, stabdant incidentų plitimą ir vykdo prevenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių