Quantcast

Kazlų Rūdos poligone baigta įrengti aviacijos šaudykla

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės  Brigados generolo K. Veverskio poligone Kazlų Rūdoje baigta įrengti NATO standartus atitinkanti šaudymo į antžeminius taikinius šaudykla. Čia taip  pat sutvarkyti keliai, įrengta priešgaisrinė sistema.  Pirmąsias pratybas atnaujintame poligone planuojama surengti jau šį rudenį.

„Tai, ką mes turime šiandien, prieš keletą metų buvo tik svajonė, tačiau norint įgyvendinti svajonę, reikia trijų sudedamųjų dalių: sąjungininkų, kurie gali paremti ir padėti, draugų, kurie visada yra kartu, ir motyvuoto personalo. Šiandien visos šios dalys yra čia: sąjungininkai – JAV, draugai – JAV Pensilvanijos nacionalinė gvardija ir jūs, kurie atlikote visą darbą. Nepaisant įvairių iššūkių, ilgas, profesionalus ir nuoširdus darbas kartu atnešė puikių rezultatų. Dėkoju Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų kariams, kurie prisidėjo prie šio projekto įgyvendinimo ir tikiu, kad ateityje tarpusavio bendradarbiavimas tik stiprės“, –  sakė  Lietuvos kariuomenės Mokymų ir doktrinų valdybos vadas brg. gen. G. Zenkevičius rugsėjo 6 d. Kazlų Rūdos poligone  surengtoje oficialioje šaudyklos perdavimo Lietuvos kariuomenei ceremonijoje. 

Šaudyklos įrengimo darbus atlikusiems  JAV Pensilvanijos valstijos nacionalinės gvardijos „Red Horse“ kuopos karo inžinieriams  generolas  įteikė  Lietuvos kariuomenės pajėgų medalius „Už pasižymėjimą“.

„Noriu pasidžiaugti ir padėkoti už profesionalų Lietuvos ir JAV karių darbą įrengiant šaudyklą ir dar kartą pabrėžti, kad tik bendras darbas atneša teigiamus rezultatus,  reikalingus taikai užtikrinti“, –  sakė ceremonijoje dalyvavęs JAV ambasados Gynybinio bendradarbiavimo skyriaus viršininko pavaduotojas majoras  Sean Rufolo.

Aviacijos šaudyklos įrengimo darbai Kazlų Rūdos poligone pradėti dar 2017 m. rudenį.  Ją  įrengiant itin prisidėjo ir  strateginė Lietuvos sąjungininkė – Jungtinės Amerikos Valstijos.  Šalis taip pat atsiuntė ekspertus įvertinti koviniam rengimui reikiamos infrastruktūros poreikius, konsultuoti saugumo klausimais ir įrengti  pačius objektus.

Kazlų Rūdos poligone įrengtą aviacijos šaudyklą planuojama pradėti eksploatuoti jau spalio mėnesį, atlikus detalius ginklų pavojaus zonų matavimus, tokiu būdu sertifikavimą. Pirmas oro atakos vadovų treniruotės planuojama jau šį rudenį  – organizuojant regionines oro atakų vadovų pratybas.

Aviacijos šaudykla Kazlų  Rūdos poligone – tai dalis  šiuo vykstančio Kazlų Rūdos modernizavimo darbų. Toliau bus tvarkomos ir plečiamos šaudyklos, reikalingos karių individualiems įgūdžiams treniruoti, bei gerinamos lauko stovyklos sąlygos Lietuvos ir sąjungininkų kariams.

Didėjanti kariuomenė, įsigyjama nauja ginkluotė ir įranga, suaktyvėjęs sąjungininkų buvimas lemia didėjančius kovinio rengimo, sandėliavimo, priimančios šalies paramos poreikius, todėl Krašto apsaugos ministerija ypač daug dėmesio skiria karinės infrastruktūros atnaujinimui ir plėtrai, taip  siekiant sudaryti tinkamas sąlygas treniruotis tiek Lietuvos, tiek ir atvykstantiems sąjungininkų kariams. Gerinant Lietuvos kariuomenės kovinio rengimo infrastruktūrą, plečiamos kariuomenės poligonų ir aplink juos esančių karinio mokymo teritorijų ribos, atnaujinama jų infrastruktūra, įrengiami nauji mokymo laukai, jie pritaikomi naujai įsigyjamai ginkluotei.

2017–2022 m. laikotarpiu investicijos į infrastruktūrą sieks daugiau nei 200 mln. eurų. Infrastruktūros projektai finansuojami ne tik iš nacionalinių, bet ir iš NATO saugumo investicijų programos ir JAV Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvos (angl. European Reassurance Initiative, ERI ir European Deterrence Initiative, EDI) ir NATO priešakinių pajėgų bataliono veikloje Lietuvoje dalyvaujančių šalių lėšų.

Plėtojant infrastruktūros projektus siekiama užtikrinti energijos vartojimo efektyvumą, įvertinant galimybes naudoti atsinaujinančių išteklių energiją.

Plėtros darbai suplanuoti penkiuose kariuomenės poligonuose, tačiau daugiausia dėmesio skiriama dviem pripažintiems kaip valstybinės svarbos objektams – Gen. S. Žukausko poligonui Pabradėje ir Gaižiūnų poligonui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kažkada TIEK džiaugėmės kai tie poligonai Lietuvai atiteko, dabar ten ir vėl svetimi kareiviai šeimininkauja.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Jo is lietuvos iseis geras paligonas haha!

tam okupantai

tam okupantai portretas
Kažką painioji vatinuk, nes paskutiniai okupantai išėjo prieš 25 metus.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių