Quantcast

Kas laukia vairuotojų 2017-aisiais?

Didėjanti atsakomybė už chuliganišką ir pavojingą vairavimą, kalbėjimą mobiliojo ryšio telefonu prie vairo ir sukeltą pavojų kitiems eismo dalyviams – tai tik keletas dalykų, kuriuos padarius kitais metais grės griežtesnė atsakomybė.

Atpinga ir švelnėja

Nuo ateinančių metų sausio 1-osios dienos įsigalios naujasis Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK). Jame griežtėja atsakomybė vairuotojams už Kelių eismo taisyklių pažeidimus – numatytos didesnės piniginės baudos. Naujasis kodeksas turėjo įsigalioti dar šių metų balandį, tačiau šalies parlamentas tada užsiėmė politinių sąskaitų suvedimu su tuomečiu vidaus reikalų ministru, dabar ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu.

Taigi naujajame ANK kai kurie pataisymai labiau kosmetiniai – suapvalinamos baudų sumos, pavyzdžiui, bauda už transporto priemonės, kuriai neatlikta valstybinė techninė apžiūra, vairavimą, anksčiau buvo nuo 28 iki 43 eurų, o nuo Naujųjų metų bauda sieks 30–40 eurų. Bauda už nustatyto greičio viršijimą daugiau kaip 40, bet ne daugiau kaip 50 km per valandą, anksčiau buvo nuo 173 iki 231 euro, ANK – nuo 170 iki 230 eurų. Taigi juokaujant galima sakyti, kad kai kuriais atvejais pažeidėjai sugebės net sutaupyti kelis eurus.

Nuo 2017 m. sausio 1-osios nebelieka dabar taikomos nuobaudos – administracinio arešto, tačiau ANK praplečiamas administracinio nurodymo taikymas – galimybė skirti pusę minimalios nuobaudos. Numatyta galimybė surašyti administracinį nurodymą, kai straipsnio sankcijoje už atitinkamą nusižengimą numatytas specialiosios teisės atėmimas. Vairuotojui bus siūloma ne tik susimokėti pusę minimalios baudos, bet ir sutikti su minimaliu už atitinkamą nusižengimą nustatytu teisės atėmimo terminu. Nurodymas bus laikomas įvykdytas sumokėjus pusę minimalios baudos ir grąžinus vairuotojo pažymėjimą.

Kelių transporto priemonių vairuotojams, kurie pažeidė KET, kai už nusižengimą numatytas teisės vairuoti atėmimas, nebebus išduodami laikinieji leidimai. Vairuotojas (jei vairavo blaivus) pažymėjimą policijai privalės pristatyti tik įsigaliojus nutarimui atimti teisę vairuoti. Iš neblaivių (apsvaigusių) vairuotojų vairuotojo pažymėjimas bus paimamas nusižengimo vietoje.

Brangsta ir griežtėja

Auksčiau išvardyti su vairuotojais susiję pakeitimai švelniausi, visi kiti pokyčiai turėtų priversti vairuotojus prie vairo elgtis atsakingiau, jei nenori atsisveikinti su ne viena dešimtimi ar šimtu eurų, o gal net ir vairuotojo pažymėjimu.

Pirmas įsidėmėtinas dalykas – ilgėja administracinių nuobaudų skyrimo terminas. Iki šiol už pažeidimą gauta nuobauda vairuotojo biografiją teršė vienus metus, o nuo sausio 1-osios šis terminas ilgėja iki dvejų metų. Tikimasi, kad taip bus apsunkinta galimybė išvengti atsakomybės asmenims, kurie vilkina tyrimą, vengia atvykti į policijos ar kitą tyrimą atliekančią įstaigą ir kitais būdais vengia atsakomybės. Antrą pažeidimą per dvejus metus padaręs vairuotojas negalės tikėtis ir švelnesnių sankcijų.

Daugiau kaip dviem kartais, nuo 50 iki 100 eurų (dabar nuo 23 iki 34), išauga ir baudos dydis asmenims, valdantiems vairuotojų civilinės atsakomybės draudimu neapdraustą transporto priemonę. Be to, atsakomybė bus taikoma ne tik neapdraustos transporto priemonės vairuotojams, tačiau ir asmenims, kurie šios prievolės neįvykdė. Taigi, jeigu pareigūnų sustabdyta transporto priemonė bus neapdrausta, baudžiamas bus ne tik asmuo prie vairo, tačiau ir transporto priemonės savininkas. Fiziniams asmenims baudos dydis sieks nuo 60 iki 120 eurų, o jurdiniams – nuo 120 iki 240 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tik neapsikakokit

Anonimas

Anonimas portretas
Ka jus cia snekakat .zmogus irgi klysta

vairuotojas

vairuotojas portretas
Debiliski istaymai, teises atimineja metams ir daugiau uz sudniekius, o jei pripises vaziuoja paleidzia jei tik kokia tetule likviduoja. Nei baudos nei teisiu nepaima.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių