Quantcast

Kariuomenės vadas: kalbėti apie visuotinio šaukimo įvedimo datą – per anksti

  • Teksto dydis:

Kalbėti apie visuotinio šaukimo įvedimo datą kol kas yra per anksti, sako kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

„Kalbėti apie konkrečius šaukiamų karo prievolininkų skaičius, pasirengimo juo priimti ir aprūpinti terminus šiandieną dar yra anksti“, - kariuomenės vado poziciją BNS antradienį perdavė jo atstovas kapitonas Mindaugas Neimontas.

Jis pabrėžė, kad Vyriausybėje įvyko tik pirminis pokalbis apie galimybes Lietuvoje įvesti visuotinį šaukimą į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.

Generolas sakė iš principo pritariantis visuotinio šaukimo į kariuomenę idėjai, tačiau jis mano, kad „tam reikia labai gerai pasirengti“.

„Viešojoje erdvėje jau buvo įvardinti tam tikri galimi šauktinių skaičiai, tačiau, mano nuomone, reikalinga tikslesnė analizė. Dar turime tiksliai išsiaiškinti, į kokią amžiaus grupę ketinama tiksliai orientuotis, kokios būtų išimtys, kaip būtų traktuojami kitų jėgos struktūrų pareigūnai, studentai ir panašiai. Tik tuomet galėsime kalbėti apie konkretų šauktinių skaičių, kaip atspirties tašką visam tolimesniam planavimui“, - kalbėjo J.V.Žukas.

Po susitikimo su kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos vadovybe ministras pirmininkas Saulius Skvernelis paskelbė, kad visuotinis vaikinų šaukimas į kariuomenę turi būti įvestas 2019 metais. Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis mano, kad visuotiniam vaikinų šaukimui per dvejus metus nebus suspėta pasiruošti. Anot jo, tai galėtų būti įgyvendinta 2020 - 2021 metais.

Planuojama į kariuomenę šaukti visus be išimties mokyklą baigusius jaunuolius. Pasak ministro pirmininko, tokių kasmet yra apie 6 – 7 tūkstančiai.

Šiuo metu į kariuomenę kasmet yra šaukiami 3 – 3,5 tūkst. vaikinų nuo 19 iki 26 metų.

Šaukimas į Lietuvos kariuomenę grąžintas 2015 metais, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Politikams tik pliusą užsidėt,atseit dirba,panašiai kaip tarybiniais metais"penkmečio planus per du metus".O kažkam realiai su tuo dirbti reiks.Tai tas ir galvija...

Erzelis

Erzelis portretas
Nors vienas protingas žmogus...mąstantis,teisingas Pagarba .

Iš kart

Iš kart portretas
matosi, kad KV protingesnis už politikus
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių