Quantcast

Kariuomenės vadas: jeigu priešas turi ginklą, jis gali būti panaudotas

  • Teksto dydis:

Didėjant kariuomenės finansavimui augs ir karių skaičius, ir įsigyjamos ginkluotės kiekiai, tačiau reikia matyti ir platų šaliai kylančių grėsmių spektrą, sako naujasis Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

„Niekada negalima sakyti, kad čia 100 proc. tikrai mūsų nelaukia grėsmė. Visos grėsmės privalo būti vertinamos, jeigu priešas turi vieną ar kitą ginklą, tai reikia turėti omeny, kad jis gali būti panaudotas. Jeigu yra tankai, vadinasi, gali būti panaudoti tankai. Čia vienareikšmiškai atsakyti, kad bus taip, o ne kitaip, yra sudėtinga“, - žurnalistams po kariuomenės vado priesaikos Vilniaus Katedros aikštėje sakė J.V.Žukas.

Kartu jis dėstė, kad tokio scenarijaus, kaip per Antrąjį pasaulinį karą ar sovietų invaziją į Afganistaną, jis iš agresorių mažai tikėtųsi.

„Sprendžiant pagal tai, kas buvo pastaruoju metu, ypač Ukrainoje, matome, kad daug kas yra pasikeitę, nors yra ir senų dalykų. Visa tai, ką matome, kokio nors labai ypatingai naujo dalyko nėra, kadangi tai yra „specnazo“ taktika - taip daugeliu atvejų ir daugelyje šalių buvo veikiama iki šiol“, - sakė kariuomenės vadas.

Jis pabrėžė, kad partijoms sutarus dėl didesnio gynybos finansavimo bus didinami ir personalo, ir ginkluotės kiekiai, tačiau kaip konkrečiai bus plečiama kariuomenė arba kokie ginklai įsigyjami, jis nedetalizavo.

„Aš noriu susipažinti su padėtimi, apvažiuoti kariuomenės dalinius ir greitu laiku tiesiog pateikti savo situacijos vertinimą. Tada tikrai pasakysiu, kokie yra pagrindiniai mūsų prioritetai šiandien“, - sakė jis.

Anot kariuomenės vado, gynybos personalą galima didinti tiek rengiant daugiau profesionalių karių, tiek didesnį kiekį žmonių apmokant gynybos pradmenų.

„Vienas iš būdų yra didinti ribinį kariuomenės skaičių, pasižiūrėsime, kiek aš girdėjau, savanorių yra daugiau negu galime priimti. Didėjant finansavimui bus galima didinti ir tų galbūt profesionalų kareivių skaičių. Svarstysime, žiūrėsime, kaip daryti, galbūt Danijos modelį, gal priimti daugiau tokių, kurie nori baigti būtinąjį kario kursą ir šiuo būdu atsirinksime daugiau profesionalių karių“, - svarstė jis.

J.V.Žukas sakė, kad naujos pareigos jam yra ir garbė, ir iššūkis.

„Visi žinome, kokia situacija dabar aplink Lietuvą, kokie nauji geopolitiniai iššūkiai. Stengsiuosi kaip įmanoma sąžiningai tarnauti savo šaliai, stengsiuosi išsiaiškinti, kokios yra silpniausios grandys Lietuvos kariuomenėje ir dėsiu pastangas jas stiprindamas“, - žadėjo jis.

52 metų generolas majoras J.V.Žukas ketvirtadienį per iškilmingą ceremoniją Katedros aikštėje oficialiai perėmė pareigas iš kadenciją baigusio generolo leitenanto Arvydo Pociaus.

Ceremonijoje dalyvavo aukščiausi valstybės vadovai, užsienio šalių diplomatai, arkivyskupas Gintaras Grušas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių