Quantcast

Karių savanorių duoklė gamtai: surinkta 19 tonų pavojingų atliekų

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos savanorių pajėgos (KASP) per tris mėnesius surinko 19 tonų elektronikos atliekų. Socialiai atsakingame projekte savanoriai dalyvauja antrus metus iš eilės.

Jį inicijavo Elektronikos platintojų asociacija (EPA), kuri pasirūpins tinkamu bei saugiu surinktų elektronikos atliekų sutvarkymu. Taip pat Krašto apsaugos savanorių pajėgoms įteikė piniginius čekius, karinei įrangai bei aprangai įsigyti.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų viešųjų ryšių karininkas kpt. Paulius Babilas pasakoja, kad į šias pajėgas stojantys savanoriai paprastai yra pilietiškos ir atsakingos asmenybės, todėl projektai, kurie susiję su šalies saugumu, jos aplinkos priežiūra vertinami itin palankiai bei pasižymi dideliu įsitraukimu. „Savanorių pratybos vyksta kariniuose poligonuose, viešosiose erdvėse, dažnai – miškuose. Būna išties skaudu matyti, kai miškuose būna išverstos šiukšlės. KASP ne vienerius metus dalyvauja aplinkosauginėse iniciatyvose ir aktyviai stengiasi užfiksuotas užterštas vietas tvarkyti. Džiaugiamės, kad yra iniciatyvų, kurios edukuoja apie saugų ir tinkamą atliekų tvarkymą bei skatina situaciją keisti“, – teigia kpt. P. Babilas.

EPA direktorius Linas Ivanauskas teigia, kad toks žmonių sąmoningumas džiugina. „Savanoriai yra puikus pavyzdys kiekvienam iš mūsų, kaip turime mylėti ir gerbti savo šalį bei aplinką, kurioje gyvename. KASP elektronikos atliekų rinkimo akcija vykdoma antrus metus. Pernai savanoriai surinko 20 t atliekų. Juokauta, kad buvo iššluoti visi namų stalčiai, tai padaryti paskatinti ir giminaičiai – sunešti nebenaudojami mobilieji telefonai, jų pakrovėjai, baterijos, buityje nebenaudojami elektronikos prietaisai ir t. t. Šiemet surinktas panašus kiekis. Su elektronikos atliekų problematika susipažinę savanoriai aktyviai prisidėjo ir prie viešųjų erdvių valymo, kuriose neatsakingai buvo išmestos (net gyventojų sveikatai pavojingos) elektronikos atliekos“, – teigia L. Ivanauskas.

Aktyviausiai projekte pasirodė Panevėžio Vyčio apygardos 5–oji rinktinė surinkusi daugiau nei 8 tonas atliekų. Antroje vietoje – Vilniaus Didžiosios Kovos apygardos 8–oji rinktinė, surinkusi daugiau nei 3,4 tonas elektronikos atliekų. Nedaug atsiliko Klaipėdos Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė surinkusi daugiau nei 2 tonas atliekų.

Žala gamtai ir žmonių sveikatai

Netinkamose vietose išmestos atliekos gali sukelti žalos tiek gamtai, tiek žmonių sveikatai. „Elektronikos atliekos skleidžia magnetinius laukus. Jose taip pat yra aplinką teršiančių medžiagų – sunkiųjų metalų, tokių kaip gyvsidabris, švinas, chromas ar freono dujos ir t. t. Elektronikos atliekos, irdamos netinkamoje aplinkoje, miškuose ar buitinių atliekų sąvartynuose, gali sukelti išties rimtas pasekmes. Nuodingos medžiagos prasiskverbia į gruntą, iš kurio per vandenį sugrįžta žmonėms, augalijai ir gyvūnams“, – pasakoja L. Ivanauskas. Tinkamai laikoma, saugoma elektronika neturi žalos, bet taip pat reikėtų įsivertinti, ar tikrai tikslinga sugedusius, nebenaudojamus elektronikos prietaisus kaupti namuose.

EPA atstovas teigia, kad elektronikos atliekos turi būti sutvarkytos pagal nustatytus reikalavimus – saugiai perdirbamos arba utilizuojamos, asociacijos nariai – elektronikos gamintojai bei platintojai – šią veiklą finansuoja.

Primena apie atliekų konteinerius

„Elektronikos atliekos priskiriamos pavojingoms, todėl jos turėtų būti išmetamos į specialiai tam pažymėtus konteinerius, kuriuos galima rasti prekybos centruose, technikos parduotuvėse, Lietuvos pašto skyriuose, bibliotekose, mokyklose, darželiuose ir degalinėse. Vien EPA Lietuvos miestuose yra pastačiusi daugiau kaip 4 tūkst. elektronikos atliekų surinkimo vietų. Į juos galima mesti visą smulkiąją nebenaudojama elektroniką – plaukų džiovintuvus, barzdaskutes, mobiliuosius telefonus, netgi elektroninius žaislus, baterijas, kaitrines lemputes ir t. t.“, – teigia EPA atstovas. Norintys išmesti didelius ir daug sveriančius nebenaudojamus ar sugedusius elektronikos įrenginius, pavyzdžiui, skalbykles, šaldytuvus, televizorius ir pan. taip pat neturėtų to laikyti galvos skausmu. Paskambinus telefonu 8695 55111 arba užpildžius formą internete atliekas nemokamai išvežti iš namų atvyksta EPA surinkėjai. Kur arčiausiai yra elektronikos atliekų surinkimo vietos taip pat galima lengvai sužinoti ir parsisiuntus nemokamą mobiliąją programėlę „Rūšiuoklis“. Ją „Android“ operacinės sistemos naudotojams parsisiųsti galima iš „Google Play“ elektroninės parduotuvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių