Quantcast

Karių gyvybės patikėtos įtartinos kokybės gaminiams

Lietuvos kariuomenės Karo medicinos tarnyboje (KMT) pastaruosius metus paklausą turi ne NATO standartus atitinkantys, o kinų kilmės gaminiai. Jie perkami iš bendrovės, kuriai vadovauja buvusios KMT skyriaus viršininkės vyras.

Itin svarbi priemonė

Šių metų kovą dr. Jono Basanavičiaus KMT paskelbė atvirą konkursą medicinos priemonėms įsigyti. Tarp išvardintųjų buvo ir turniketai. Lietuviškai varžtimi vadinama priemonė skirta intensyviam kraujavimui sustabdyti užveržiant kūno dalį virš sužeidimo vietos. Vyresniems žmonėms ši priemonė dar žinoma kaip žgutas.

Dienraščio dėmesį patraukė konkurso reikalavimas – turniketas turi būti CAT (Combat Application Tourniquet – angl.) arba atitinkantis taip pažymėtam gaminiui keliamus reikalavimus. Būtent CAT turniketai yra naudojami NATO. JAV kariuomenės chirurgų tyrimų centras patvirtino, kad jis patikimas 100 proc. – patikimai ir nedelsiant sustabdo kraujavimą bet kurioje viršutinių ir apatinių galūnių vietoje, išgelbėja gyvybę sustabdydamas kraujavimą, lengvai ir greitai panaudojamas esant stresinei būklei ir situacijai. CAT turniketų, gaminamų nuo 2005 m., patikimumas patikrintas ne vienoje NATO karinių pajėgų karo operacijoje.

Nustatyta, kad turniketai yra viena iš svarbiausių medicininių priemonių karo metu. Todėl juos turi nešiotis visi kareiviai, jiems keliami itin aukšti kokybės reikalavimai, nes nesuveikus turniketui žmogaus gyvybė pakimba ant plauko.

Dienraščiui pasidomėjus, kiek KMT yra įsigijusi ir dar žada įsigyti CAT turniketų, paaiškėjo, kad į tarnybos sandėlius dvejus metus plaukė kiniški, žymiai pigesni turniketai.

Medikai nesusidūrė

Savo pavardės viešai skelbti nesutikęs karininkas pasakojo, kad tarptautinėse pratybose ir įvairiose misijose dalyvaujantys Lietuvos kariai su savimi nešiojasi CAT turniketus. Juos turi ir aukštesnio rango kariškiai, o visiems kitiems išdalijami kiniški.

CAT turniketai išties yra brangesni nei kiniški. Taip yra ne tik todėl, kad jų gaminimui naudojamos kokybiškesnės medžiagos. CAT turniketai yra dalyvavę daugybėje bandymų ne tik laboratorijose, bet ir NATO kariuomenės pratybų, mūšių metu. Visi šie tyrimai taip pat didina gaminio kainą.

Ilgus metus Kauno rajono greitosios medicininės pagalbos stotyje (GMPS) dirbanti Audronė Gaigalienė dienraščiui prisipažino nesusidūrusi su kinų gamybos turniketais, tačiau svarstė,kad galbūt jie nėra blogi: "Jei jie turi sertifikatą, galbūt yra patikimi. Tačiau negaliu spręsti, ar taip iš tikrųjų yra. Visų pirma reikia juos išbandyti."

Atsargus buvo ir Kauno miesto GMPS viršininkas Nerijus Mikelionis: "Neteko susidurti su kiniškais turniketais. Tačiau reikia pripažinti, kad pastaruoju metu kiniškų prekių kokybė gerėja."

Svarūs pirkiniai

Daugelį kiniškų priemonių KMT pirko iš Kaune registruotos mažosios bendrijos "Beanita".

Krašto apsaugos ministerija (KAM) dienraštį informavo, kad 2014–2015 m. KMT su šia bendrija sudarė septynias viešųjų pirkimų sutartis. Jei tikėti redakcijai pateikta informacija, ne kinų gamybos buvo tik dviejų rūšių prekės – Nyderlanduose registruoti ir gaminami repelentai nuo uodų, kainavę per 22 tūkst. eurų, ir iš Italijos gamintojo įsigytas per tūkstantį eurų kainavęs plantoskopas. Kitos prekės – turniketai, neštuvai, perrišimo paketai, spaudžiamieji tvarsčiai, universalūs įtvarai – kiniškos. Per dvejus metus už jas sumokėta veik 64 tūkst. eurų.

Krašto apsaugos ministro patarėjo viešiesiems ryšiams Vaidoto Linkaus dienraštis prašė atskleisti bendrijos "Beanita" sutartis ne tik su KMT, bet ir su Lietuvos kariuomene. Pastarosios informacijos taip ir nesulaukta.

Portalo kontraktai.eu duomenimis, "Beanita" 2014–2016 m. dalyvavo vienuolikoje viešųjų konkursų. Sutarčių su KMT suma – per 81 tūkst. eurų, su Lietuvos kariuomene – veik 26 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
O tai abejones kokybe sukėlė, bei reklaminius amerikietiškų turniketų aprašymus žurnalistui davė, ta pati firma kuri ir straipsnį užsakinėjo?

ne koks

ne koks portretas
o kaltu nera ir nebus viskas vyksta skaidriai

Mindaugas

Mindaugas portretas
Nera geros tvarkos ir niekas nesidomi. Laisvai galima patikrinti ar tai geri ar blogi. Man aisku kad kiniskos prekes nera geros. Pirkau tik slepetes , bet jos greitai suplyso, kitu padarytos laiko ilgiua, bet jos stipresnes. Tuo ir pasakyta: as nesu turtingas, kad pirkciau pigius daiktus. Taip kad susimastykite...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių