Quantcast

Kariai galės treniruotis kovoti šiuolaikinio mūšio mieste sąlygomis

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės Pabradės poligone įsibėgėja mūšio mieste karių treniruotėms reikalingos infrastruktūros statybos. Tiesiami būsimojo karinio mietelio keliai, auga pastatų sienos, įrengiamas teritorijos apšvietimas, vykdomi kiti darbai.

Šiemet krašto apsaugai skirus papildomą finansavimą, statybas planuojama paspartinti.

Liepos 22 d. statybų aikštelę aplankęs krašto pasaugos ministras Juozas Olekas pabrėžė naujos infrastruktūros svarbą sudarant geresnes treniruočių sąlygas Lietuvos kariams ir į Lietuvą atvykstantiems sąjungininkams, siekiant ilgalaikio NATO pajėgų dislokavimo Lietuvoje.

Pasak Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro viršininko pulkininko Valdo Kiverio, būsimoji infrastruktūra bus naudojama tiek ruošiant karius tiek kolektyvinės gynybos, tiek ir tarptautinių operacijų užduotims. Jo teigimu, dabar tai yra ypač aktualu, nes pastarųjų ginkluotų konfliktų patirtis rodo, kad pagrindiniai mūšiai vyksta apgyvendintose vietovėse.

Iki šiol Lietuvos kariuomenėje nebuvo specialiai mūšiams mieste treniruoti pritaikytos infrastruktūros. Pasak plk. V. Kiverio, įrengus poligone miestelį, jame bus galima treniruoti ne tik karių individualius įgūdžius, bei ir vienetų kolektyvines užduotis. Pilnai įrengus miestelį jame vienu metu galės treniruotis iki 1000 karių (iki bataliono dydžio vienetas).

Kariams rengti skirta infrastuktūra, užimsianti apie 10 ha plotą Pabradės poligone, atkurs tipinio Lietuvos miestelio aplinką ir jai būdingus objektus: gyvenamuosius namus ir sodybas, parduotuvę, paštą, stotį, mokyklą, maldos namus ir kitus statinius.

Imituodami mūšį, miestelyje kariai naudos lazerinę sistemą MILES. Treniruoti pastato užėmimą šaudant koviniais šaudmenimis miestelyje bus įrengtas specialus pastatas-šaudykla, iš vidaus apsaugotas nuo kulkų rikošeto.

Planuojant miestelio infrastruktūrą Lietuvos kariuomenę konsultavo JAV Sausumos pajėgų Europoje ekspertai. Taip pat remtasi Vokietijos Bundeswehro, Švedijos ir kitų šalių, kuriuose įrengta panaši infrastuktūra. Pirmiausiai buvo siekiama užtikrinti saugumą ir aplinkos tikroviškumą.

Mūšio mieste infrastruktūrai Pabradės poligone įrengti viso numatyta skirti apie 15 mln. litų. Projekto, susijusio su miestelio statybomis ir įrengimu, rangovas – Lietuvos įmonė UAB „LitCon“.

Visą projektą buvo numatyta užbaigti 2017 metais, tačiau gavus papildomą finansavimą krašto apsaugai, jis bus baigtas anksčiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

336699

336699 portretas
"Elitas" galės kovoti kad neatimtu pavogtus(pasisavintus) Lietuvos valstybės milijonus.Runkeliai ir šunauja nesiruošia kovoti,užtenka vieno karto,padejo vagim užgrobti Lietuva....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių