Quantcast

KAM: šaukimas privaloma tvarka vyks, jei nesusirinks pakankamai savanorių

  • Teksto dydis:

Jeigu Lietuvoje bus vėl įtvirtinta privalomoji karo tarnyba, šaukimas vyktų tik nesurinkus pakankamo savanorių skaičiaus, penktadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Jeigu Lietuvoje bus vėl įtvirtinta privalomoji karo tarnyba, šaukimas vyktų tik nesurinkus pakankamo savanorių skaičiaus, penktadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Tikimės, kad galimybe savanoriškai atlikti privalomą tarnybą daugiausiai susidomės jaunuoliai, kurie baigę mokyklas norėtų būti savarankiškais, dar nėra galutinai apsisprendę dėl savo ateities planų, ką studijuoti, kokią profesiją pasirinkti. Kariuomenė šiems jaunuoliams suteiks galimybių atrasti save, sustiprėti fiziškai ir dvasiškai, išsiugdyti gerų asmeninių savybių“, – pranešime cituojamas Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Šauktinių atrankos procedūra bus organizuojama, kai visuomenė bus informuota apie kariuomenės vado patvirtintą šaukimo planą. Šauktiniai bus atrenkami atsitiktine tvarka pasitelkiant jau veikiantį elektroninį Lietuvos karo prievolininkų registrą. Stebėti šį procesą bus sudaryta speciali komisija, kurią sudarys ir žinomi šalies veikėjai. Tai leis užtikrinti maksimalų šio proceso skaidrumą, teigia KAM.

Pašauktiems į privalomąją karo tarnybą bus kompensuojama iki 50 proc. faktiškai sumokėtos studijų kainos pagal bakalauro, magistro arba vientisųjų studijų programas pirmą kartą įgyto išsilavinimo. Taip pat pašauktiesiems gali būti taikomos papildomos lengvatos, nustatytos aukštųjų mokyklų stojimo į jas metu.

Be to, atlikusio tarnybą darbuotojo darbdaviui įstatymų nustatyta tvarka šešis mėnesius subsidijuojamas darbuotojo atlyginimas. Taip pat tarnavusiesiems bus taikoma pirmenybė į laisvas tarnautojo pareigas, jei kelių pretendentų rezultatai yra vienodi, ir priimtant į statutines valstybės tarnautojo pareigas, kai priimama be konkurso ir kt.

Pašauktiesiems bus mokama kompensacija ligos atveju, mokami Vyriausybės nustatyto dydžio dienpinigiai, kas mėnesį mokami 38 eurai, skirti buitinėms išlaidoms, nustatytais atvejais apmokamos kelionės keleiviniu transportu išlaidos ir kt.

Šauktiniams, nuosavybės teise turintiems arba nuomojantiems būstą, taip pat mažas pajamas turinčioms karių šeimoms tarnybos metu gali būti kompensuojama dalis šilumos tiekimo ir su išlaikymu susijusių išlaidų. Pateikus nustatytos formos pažymą, kariui neskaičiuojami mokesčiai už komunalines paslaugas, kuriomis karys nesinaudoja.

Taip pat nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariams du kartus per tarnybos laikotarpį bus suteikiama po septynias kalendorines dienas atostogų, įskaitant kelionės dienas.

Antradienį Valstybės gynimo taryba paskelbė siūlymą, kad kasmet į devynių mėnesių trukmės mokymus būtų pakviečiama apie 3,5 tūkst. jaunuolių. Tokius planus dar turės patvirtinti Seimas.

Lietuvoje šauktinių atsisakyta 2008 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
SEIMAS SU PREZIDENTE NUSPRENDĖ SUSILPNINT LIETUVOS GYNYBĄ INVESTUODAMAS Į KOŠĘ , BATUS , DRABUŽIUS , LOVAS IR PAKLODES . Lietuvos seimas su Lietuvos prezidente yra valstybės priešai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių