Quantcast

Kaip per šventes dirbs gydymo įstaigos visoje Lietuvoje?

  • Teksto dydis:

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai teigia, kad švenčių metu Lietuvos gyventojai neliks be gydytojų pagalbos ir primena, ką turėtų žinoti kiekvienas, jei netikėtai sunegaluotų.

Pirma – sunegalavus reikėtų kreiptis į šeimos medicinos paslaugas teikiančią įstaigą (polikliniką ar šeimos medicinos centrą), prie kurios žmogus prisirašęs, ar į tą gydymo įstaigą, su kuria jo gydymo įstaiga yra sudariusi sutartį dėl paslaugų teikimo jai nedirbant (naktį, savaitgalį). Antra – į ligoninės skubiosios pagalbos skyrių dieną, naktį, savaitgaliais ar švenčių, poilsio dienomis reikia kreiptis tik prireikus būtinosios medicinos pagalbos. Trečia – kiekviena gydymo įstaiga – poliklinika ir ligoninė – pagal kompetenciją tiek apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), tiek neapsidraudusiems privalo užtikrinti būtinąją medicinos pagalbą.

Šeimos gydytojo paslaugos – visą parą

Svarbu žinoti, kad visos šeimos medicinos paslaugas teikiančios įstaigos, sudarę sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK), yra įpareigotos užtikrinti nepertraukiamą (visą parą) prisirašiusių prie gydymo įstaigos apdraustų PSD pacientų sveikatos priežiūrą.

„Tai reiškia, kad reikiama medicinos pagalba žmonėms poliklinikoje ir šeimos medicinos centre turi būti suteikta 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Gydymo įstaigos darbo metu pagalbą teikia ten dirbantys medikai, o naktimis, savaitgaliais ar švenčių metu – budintis gydytojas. Tik reiktų žinoti, kad vienos įstaigos pagalbą nepertraukiamai teikia pačios, o kai kurios yra sudariusios sutartis su kitomis sveikatos priežiūros įstaigomis“, – pabrėžia VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

VLK specialistai primena, kad visą parą dirbančių Lietuvos poliklinikų sąrašai yra skelbiami TLK interneto svetainėse:

Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Elektrėnų, Šalčininkų rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Trakų rajono, Ukmergės rajono savivaldybių gyventojams čia.

Paslaugas teikianti įstaiga Įstaigos adresas 1 VšĮ Antakalnio poliklinika VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė Antakalnio g. 57, Vilnius.

Alytaus miesto, Alytaus rajono, Druskininkų, Lazdijų, Varėnos rajonų savivaldybių gyventojams čia.

Kauno miesto, Kauno rajono, Kėdainių, Kaišiadorių, Prienų, Raseinių, Jonavos, Birštono, Marijampolės, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio, Šakių savivaldybių gyventojams čia.

Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Neringos, Palangos, Kretingos rajono, Skuodo rajono, Tauragės rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Jurbarko rajono, Pagėgių savivaldybių gyventojams čia.

Šiaulių miesto, Šiaulių rajono, Joniškio rajono, Pakruojo rajono, Radviliškio rajono, Kelmės rajono, Akmenės rajono, Telšių rajono, Mažeikių rajono, Plungės rajono, Rietavo savivaldybių gyventojams čia.

Panevėžio miesto, Panevėžio rajono, Biržų rajono, Kupiškio rajono, Pasvalio rajono, Rokiškio rajono, Anykščių rajono, Ignalinos rajono, Molėtų rajono, Pasvalio rajono, Zarasų rajono, Visagino rajono savivaldybių gyventojams čia.

Kiekvienas pacientas, pasirinkęs TLK nuorodą pagal savo gyvenamąją vietą ir sąraše susiradęs savo savivaldybę bei polikliniką, sužinos, į kokią gydymo įstaigą jam kreiptis, kai šeimos gydytojas nedirba, ir kur tokią rasti.

Informacija, kur kreiptis gydymo įstaigos nedarbo metu, privalo būti skelbiama ir gydymo įstaigų skelbimų lentose, jų interneto svetainėse. Be to, apie tai galima pasiteirauti savo šeimos gydytojo ar registratūros darbuotojų.

Į ligoninę – tik būtinosios pagalbos

„Į ligonę šventinėmis dienomis, naktį vykstame ar pagalbą telefonu – 112 arba 033 – kviečiamės tik tada, kai staiga iškyla reali grėsmė žmogaus sveikatai, gyvybei. Pavyzdžiui, patekus į autoįvykį, stipriai susižeidus, ūmiai apsinuodijus, nusideginus, praradus sąmonę, esant tokiai būklei, dėl kurios gali sutrikti gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų veikla“, – sako O. Burokienė.

Pasak jos, ar pagalba yra būtina, ar ne – sprendimą priima pacientą apžiūrėjęs priėmimo-skubiosios pagalbos gydytojas. Vis dar pasitaiko atvejų, kai į šį skyrių atvyksta žmonių, kuriems užtenka tik šeimos gydytojo teikiamų paslaugų. Tuomet priėmime susidaro eilės, nes čia pirmenybė visuomet teikiama pacientams, kuriems tos pagalbos reikia skubiausiai. Kita vertus, jei žmogų apžiūrėjęs gydytojas nustato, kad susirgimas pavojaus paciento gyvybei nekelia – jis į ligoninę neguldomas, pacientui rekomenduojama artimiausiu metu kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Būtinoji pagalba visur ir visiems Lietuvos gyventojams

Būtinoji medicinos pagalba visiems Lietuvos gyventojams – tiek apdraustiems PSD, tiek neturintiems šio draudimo – nemokamai teikiama visose sveikatos priežiūros įstaigose, kur jie besilankytų. Pavyzdžiui, jei būtinosios medicinos pagalbos reikia Palangoje, nors žmogus ir iš Alytaus, jam ši pagalba turi būti suteikta artimiausioje gydymo įstaigoje: ar tai būtų šeimos medicinos centras, ar tai ligoninė.

Taigi, verta įsidėmėti, kad į ligoninę tikslinga vykti tik dėl sunkios sveikatos būklės, kitais atvejais pirmiausia reikėtų kreiptis į tą gydymo įstaigą, prie kurios esate prisirašęs. Tik jei ši įstaiga toli nuo gyvenamosios vietos, dėl būtinosios medicinos pagalbos galima kreiptis ir į artimiausią gydymo įstaigą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių