Quantcast

Kaip atrodys naujos policininkų uniformos?

Jau šių metų pabaigoje Lietuvos policijos pareigūnai pakeis aprangą – senųjų žalių uniformų vietą užims pagal estišką pavyzdį siūtos tamsiai pilkos.

Sutaupys pinigų

Spalva – tik viena iš daugelio detalių, naująją aprangą skirsiančių nuo senosios, su kuria dabar esame įpratę matyti policijos pareigūnus.

"Gerai apgalvotas ir nepriekaištingai pasiūtas daiktas, kuris drąsiai gali konkuruoti su tokių garsių firmų kaip "Helly Hansen", "Jack Wolfskin" produkcija", – nedaugžodžiavo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės antrosios kuopos mobilaus būrio vadas Augustas Valaitis.

31 metų pareigūnas vienas iš tūkstančių laimingųjų, kuriam teko galimybė išbandyti pavyzdinę uniformą. Be jo, estiško pavyzdžio darbo drabužius sausio pradžioje gavo dar šeši policininkai iš Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių. Drabužius šiuo metu dėvi įvairių padalinių pareigūnai, atliekantys skirtingas funkcijas. Taip norėta išbandyti, kaip su naująja uniforma ramybės sergėtojai jausis lauke, kabinete ar esant ekstremalioms situacijoms, kurių nestinga kasdieniame jų darbe.

"Dabartiniame komplekte yra dvejos kelnės: kombinezono tipo, skirtos žiemai, ir plonesnės medžiagos šiltesniam metų laikui. Naujasis variantas leis taupyti pinigus, – estiškojo varianto pristatymą A.Valaitis pradėjo nuo kelnių, pritaikytų visiems metų laikams. – Žiemą ties blauzdomis įsegamos vadinamosios sniego gaudyklės, kurios įprastai būna visuose kombinezonuose. Jos apsaugo ne tik nuo sniego, bet ir nuo vėjo."

Nevaržo pareigūnų judesių

Uniforminės kelnės pasiūtos iš ganėtinai plonos medžiagos. Vasarą su tokiomis gaivu, tačiau žiemą – šaltoka. Dėl šios priežasties į komplektą, kurį sudaro flisinis džemperis, striukė, polo tipo marškinėliai ir kelnės, visi pareigūnai papildomai gavo termoaprangą.

"Po ja velkuosi dar ir tinklinius drabužius, kurie sudaro tarpą tarp kūno ir termodrabužių. Išėjus iš šiltos patalpos į lauką, nesijaučia temperatūrų kaita", – drabužio pranašumus vardijo vyresnysis inspektorius.

Kelnėse virš kelių, ties tarpukoju ir užpakalinėje dalyje kiek aukščiau sėdmenų įsiūta tampri medžiaga, kuri nevaržo pareigūno judesių ir leidžia jam jaustis laisvai. Maža to, A.Valaitis gali būti ramus, kad tupiant kelnės nesmuks žemyn kartu su amuniciniu diržu, ant kurio pritvirtintas antrankių dėklas, teleskopinė lazda, elektrošokas ir atsarginė šovinių dėtuvė. Su senojo modelio kelnėmis tokios situacijos esą buvo neišvengiamos.

"Tam, kad lengvai ir greit nuo diržo nuimčiau reikiamą daiktą, abiejose džemperio šonuose įsiūti užtrauktukai", – vienu rankos mostu kairįjį viršun kilstelėjo pašnekovas. – Jie yra ir pažastyse, todėl prakaituojant galima atsegti, kad išeitų drėgmė."

Plovė tris kartus

Spaudžiant didesniam šalčiui, džemperį kartu su šilta liemene galima įsegti į striukės vidų. Tai, pasak pašnekovo, maksimaliai apsaugo nuo žiemos iššūkių.

"Sausio viduryje, kai termometras rodė –20 laipsnių, porą valandų teko stovėti lauke Kėdainiuose. Sušalo tik kojos ir rankos", – paėmęs apkalbėtąjį drabužį, kišenes ėmė sagstyti A.Valaitis. Ant jos ir ant likusių uniforminių drabužių suskaičiavome bent keliolika įvairaus dydžio kišenių: talpių, ant krūtinės, šlaunų vietoje ir slaptų, meistriškai užmaskuotų vidinėse pusėse ar įsiūtų didesnėse kišenėse.

"Galima susidėti viską: tušinuką, užrašų knygelę, planšetinį kompiuterį, radijo stotelę, įkalčių maišelius", – vieną po kito policininkų kasdienybėje naudojamus daiktus vardijo A.Valaitis.

Gerai apgalvotas ir nepriekaištingai pasiūtas daiktas, kuris drąsiai gali konkuruoti su tokių garsių firmų kaip "Helly Hansen", "Jack Wolfskin" produkcija.

Uniforma apsiūta ne tik kišenėmis, bet ir vadinamaisiais lipukais, ant kurių klijuojami skiriamieji ženklai: laipsnis, pareigūno vardas ir t.t.

"Esant reikalui, tarkim, prieš plovimą, juos lengva nuimti", – ranka braukdamas uniformą pareigūnas prasitarė ją skalbęs dar tik tris kartus.

Vienintelis drabužis, kurio nepavyko pamatyti, polo tipo marškinėliai. Juos vyresnysis inspektorius iš spintos trauks atšilus orams. Šviesiai pilkos spalvos drabužis, pasak A.Valaičio, pasiūtas iš pusiau sintetinės medžiagos, lengvai išgarina prakaitą ir nesukelia diskomforto.

Aprengs visus policininkus

"Retsykiais kolegos palydi pavydžiais žvilgsniais", – pareigūnas neslėpė ir pats sau pavydintis naujosios uniformos, kuri šiuo metu mielesnė net už civilinę aprangą.

Nutarus, kad estiško modelio uniforma yra geriausia, Policijos departamentas šią savaitę priėmė sprendimą rinktis būtent šį variantą. Todėl tik laiko klausimas, kada bus skelbiamas viešųjų pirkimų konkursas, kuriame galės dalyvauti ir Lietuvos, ir užsienio įmonės.

Pasak Policijos departamento atstovo Ramūno Matonio, kol kas nėra paskaičiuota, kiek kainuos naujos uniformos, kuriomis reikės aprengti apie 8,4 tūkst. policininkų. Iš pradžių uniformos bus išdalytos gatvėje dirbantiems policininkams, vėliau jas gaus kabinetuose dirbantys pareigūnai. Policininkai turbūt dėvės seno pavyzdžio kepures. Kol kas neaišku ir tai, ar patruliams bus paliktos šviesą atspindinčios liemenės. Estiškame variante jų nėra.

"Yra tik daug šviesą atspindinčių detalių", – į užrašą ant krūtinės "Policija", pirštu bakstelėjo A.Valaitis.


Šiame straipsnyje: policijapolicininkų uniformos

NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Baisi ta nauja uniforma,visa susiraukslejusi,jokio estetinio vaizdo. O ir spalva klaiki. Kuriu galu keisti esama grazia uniforma i tokia klaikia. Kaip sakoma, devynis kartus atmatuok,desimta - kirpk. Idomu,policininkams sita uniforma patinka? Manau,kad tikrai ne. Bjauresnes negalejo sugalvoti?

Vika

Vika portretas
Tikriausiai tos uniformos praktiskos ir patogios,jeigu taip sako specialistai,kurie jas vilkejo iv.salygomis. Tik atrodo jos,mano nuomone,prasciau,kazkokios susiraukslejusios,o ir spalva negrazi. Bet cia,kaip-0 sakoma,reikia ziureti praktiskumo ir patogumo,o ne ypatingo grozio.

Tai

Tai portretas
8000 tūkstančiai policininkų, tai apie 8400... Tikslaus skaičiaus nežino nes matyt greitu metu 400 atleis.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių