Quantcast

Kaip atrodo pirmoji šauktinio diena kariuomenėje?

  • Teksto dydis:

Batalionus pasiekė jau trečioji šauktinių karta po to, kai Valstybės gynimo taryba nusprendė grąžinti privalomą karinę tarnybą. Šiemet ją atliks pusketvirto tūkstančio karių. „Karinių paslapčių“ komanda nuvyko į Rukloje esantį Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotąjį pėstininkų batalioną pasižiūrėti, kaip einasi pirmoji šauktinių diena.

Diena prasideda atvykimo aikštėje. Atvykimo procedūra yra gal kiek bauginanti tiems, kas to nematė. Kariai yra išrikiuojami, turi išdėlioti asmeninius daiktus, kurios patikrina kinologai su šunimis. Šunys patikrina, ar bagaže nėra draudžiamų daiktų, pirmiausia susirūpinimą kelia narkotinės medžiagos. Tarnybiniai šunys patikrina ir kiekvieną karį atskirai. Kariai nuvedami į šalį patikrinti nuodugniau, jei šuo parodo kažkokį signalą.

Šauktinių atvykimo procedūroje taip pat dalyvauja daug karo policijos pareigūnų, talkina muitinės kinologai su savo šunimis. Karių daug, todėl bene labiausiai pavargsta būtent keturkojai, ieškantys neleistinų medžiagų.

Po pirminės rikiuotės ir daiktų patikrinimo būriais išskirstyti šauktiniai žygiuoja į aprangos ir ekipuotės sandėlį, kur gauna daiktus, būtinus tarnybai.

Bataliono vadas pulkininkas leitenantas Eugenijus Lastauskas sako besidžiaugiantis naujais bataliono „šeimos“ nariais ir pasakoja, kad didžioji dalis karių – motyvuoti ginti savo šalį.

„Mūsų batalionas šiandien papilnėjo 450-čia jaunų valstybės gynėjų. Džiaugiamės, kad mūsų šeima prasiplėtė, ir su pagarba žiūrime į šį Lietuvos jaunimą. Mūsų siekiamybė – išugdyti juos puikiais kariais, papasakoti apie svarbų vaidmenį, kurį jie atlieka – mūsų valstybės, brangių, artimų žmonių saugojimą. Po devynių mėnesių išleisti juos stipresnius, protingesnius ir geresnius.

Didelė dauguma karių ateina su mintimi ginti ir saugoti valstybę. O jei yra tokių karių, kurie nesuvokia savo pareigos, mūsų darbas – motyvaciją pažadinti ir suteikti postūmį būti puikiu kariu“, – aiškina E. Lastauskas.

Daugiau – LRT TELEVIZIJOS laidos „Karinės paslaptys“ reportaže.


Šiame straipsnyje: šauktiniaikariuomenėkariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Anuomet tik vodkos ieškodavo.... ir šunų neteko matyti. Laikai keičiasi.

Anonimas

Anonimas portretas
pergyvena lad sunys pavargsta okad kareivukai sunys daugiau verti nei zmones
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių