Quantcast

Ką vaikų socializacijos centruose rado Seimo kontrolierius?

  • Teksto dydis:

Dalyje vaikų socializacijos centrų nepilnamečiai uždaromi į nusiraminimo kambarius pažeidžiant teisės aktus, kai kur jie tramdomi antrankiais, guminėmis lazdomis ar ašarinėmis dujomis, konstatavo Seimo kontrolierius Augustinas Normantas.

Kaip pranešė Seimo kontrolieriaus įstaiga, šiuos pažeidimus A.Normanto patarėjai nustatė tikrindami, kaip vaikų socializacijos centruose vykdoma talpinimo į nusiraminimo kambarius tvarka ir kokios yra vaikų laikymo juose sąlygos. Patarėjai nustatė, kad tik dviejuose –„Gruzdžių“ ir „Saulutės“ socializacijos centruose nėra nusiraminimo kambarių, o vaiką ištikus nevaldomam emocijų protrūkiui su juo bendrauja socialinis darbuotojas, psichologas. Kituose centruose į nusiraminimo kambarius vaikai talpinami pažeidžiant teisės aktus, o Kauno vaikų socializacijos centre neteisėtai naudojamos ir papildomos suvaržymo priemonės – antrankiai, guminė lazda, ašarinės dujos, nurodo Seimo kontrolieriaus įstaiga.

A.Normantas suabejojo nusiraminimo kambarių vaikų socializacijos centruose tikslingumu. Anot jo, jei būtų nuspręsta, kad nusiraminimo kambarius naudoti tikslinga, švietimo ir mokslo ministrui Dainiui Pavalkiui siūloma imtis priemonių, kad naudojant šiuos kambarius nebūtų pažeistos vaiko teisės ir užkirstas kelias neteisėtam specialiųjų priemonių naudojimui vaikų socializacijos centruose. Jis atkreipia dėmesį, kad vadovaujantis teisės aktais vaikui turi būti sudaromos „palankios pozityvios socializacijos, resocializacijos ir ugdymo sąlygos“, kitaip tariant, pirmiausia turi būti taikomos švelnesnės nusiraminimo poveikio priemonės.

„Teisės aktai numato, kad vaikas į nusiraminimo kambarį patalpinamas, tik tuomet, kai dėl nevaldomo emocijų protrūkio kelia pavojų savo ir aplinkinių saugumui. Tačiau daugelyje socializacijos centrų vaiko patalpinimas į nusiraminimo kambarį taikomas kaip nuobauda“, - nurodo A.Normantas.

Kontrolieriaus įstaiga konstatavo, kad patalpinant vaiką į nusiraminimo kambarį ne visuomet nurodoma, ar jo elgesys kelia pavojų jam pačiam ir aplinkiniams. Be to, Vėliučionių, Vilniaus ir Kauno socializacijos centruose nusiraminimo patalpose vaikai laikomi itin ilgai – iki 24 valandų, kai izoliavimas turėtų būti taikomas tik kaip kraštutinė priemonė, o jos taikymas turėtų būti kaip įmanoma greičiau nutrauktas.

Seimo kontrolieriaus patarėjai Vėliučionių socializacijos centre nustatė, kad net dviejuose nusiraminimo kambariuose neužtikrinamos tinkamos laikymo sąlygos (nepakankamas apšvietimas, ventiliacija) – nesudaroma galimybė pasinaudoti tualetu.

Tuo metu Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pažymi, jog Seimo kontrolieriaus įstaigos pateikta informacija yra sena bei nurodo, kad, pavyzdžiui, Veliučionių centre nusiraminimo kambarys buvo panaikintas 2014-ųjų rudenį.

„Centrai, turintys nusiraminimo kambarius, yra pasitvirtinę tvarkas, pagal kurias vaikai juose gali būti tik išskirtiniais atvejais ir ne ilgiau kaip 2 valandas. Šiuo metu yra parengta ir svarstoma nauja Socializacijos centrų veiklos koncepcija, kurios pagrindinis tikslas – gerinti vaikų reabilitacijos ir socializacijos galimybes“, - nurodo ŠMM.

Ministerija su Sveikatos apsaugos, Teisingumo, Vidaus reikalų ministerijų vadovybe bei Vaikų teisių kontrolieriaus tarnyba artimiausiu metu nurodo ketinanti rengti pasitarimą dėl socializacijos ir specialiojo ugdymo centrų tolimesnės veiklos.

Seimo kontrolieriaus įstaigai suteikti įgaliojimai vykdyti  nacionalinę kankinimų prevenciją laisvės apribojimo vietose pagal Konvencijos prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį, ar baudimą fakultatyvų protokolą (OPCAT).

Lietuvoje veikia per 400 laisvės suvaržymo vietų. Tai ne tik kalėjimai, tardymo izoliatoriai pataisos namai ar areštinės, bet ir psichiatrijos įstaigos, pasienio užkardos, socialinės globos, vaikų globos namai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algimantas

Algimantas portretas
Jei bent kartą Normantas būtų nuvykęs į bent vieną socializacijos centrą pamatyti kaip žmonės ten gyvena ir dirba... Prezidentūros klapčiukas, vykdantis purvinus politinius užsakymus, drabsto purvu niekuo dėtas socializacijos centrų bendruomenes...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių