Quantcast

K. Simonavičiaus universitetas sunerimo dėl galimos klaidos LAMABPO sistemoje

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendram priėmimui organizuoti (LAMABPO) prezidentas Pranas Žiliukas tikina, kad LAMABPO sistema eliminuoja bet kokią galimybę kreipti studentus į kitus universitetus. Kazimiero Simonavičiaus universitetas (KSU) nėra tuo tikras.

„Esame sunerimę dėl stojančiųjų į mūsų universitetą per LAMABPO galimai sumažėjusio stojančiųjų skaičiaus dėl sistemos administratorių klaidos”, - Eltai sakė KSU rinkodaros skyriaus vadovė Dainora Remezė.

Pasak D. Remezės, prieš keletą savaičių administracija sulaukė stojančiojo skambučio, kad renkantis KSU kitame etape, jis buvo nukreiptas į Klaipėdos universiteto (KU)studijų programas.

„Bandėme aiškintis, ar tai galėtų būti sistemos klaida, ar galimai stojančiojo išsiblaškymo pasekmė, tačiau kai panašūs kreipimaisi padažnėjo, susirūpinome. Nuodugniau peržiūrėję informaciją atradome, kad išties K. Simonavičiaus universiteto stojimo taisyklės veda į Klaipėdos universiteto tinklalapį”, - sakė D. Remezė.

Eltos pašnekovės teigimu, LAMABPO administratorių buvo paprašyta patikrinti, ar nėra galimų sistemos nesklandumų, kurie stojančiuosius į KSU nukreiptų į KU, kaip kad teigė keli stojantieji.

„Susisiekę su administracija buvome patikinti, kad pataisys probleminę vietą ir užtikrins tolimesnį sistemos veikimą. Tačiau klausimas - ar išties nutiko taip, kad stojantieji į KSU galutiniame etape atsistojo į eilę KU, ir kiek tokių stojančiųjų gali būti, lieka atviras. Mes kol kas turime kelis tokio pobūdžio nusiskundimus, po kurių pakvietėme stoti per tiesioginį priėmimą, juolab, kad šį pavasarį paskelbėme 30 proc. nuolaidą stojantiems iki vidurvasario (liepos 13 dienos). Dienų liko nedaug, tad negalime delsti”, - sakė D. Remezė.

LAMABPO prezidentas P. Žiliukas garantavo, kad studentai patys renkasi, kur stoti, LAMABPO sistema ar konsultantai tam jokios įtakos neturi.

„Pats apklausiau konsultantus ir administracijos žmones. Nėra jokios informacijos, kad kas nors būtų konsultavęs studentus. Jie patys per sistemą pasirenka aukštąją mokyklą ir programas“, - sakė P. Žiliukas.

Pasak LAMABPO vadovo, net ir techniškai neįmanoma, kad sistemoje stojantieji į K. Simonavičiaus universitetą būtų nukreipiami į Klaipėdos universitetą.

„Techniškai sistema yra padaryta taip, kad niekas neformuotų nuomonės, nesikištų į asmeninius stojančiųjų pasirinkimus. Jie registruojasi, gauna slaptažodžius, pirminius keičia savais ir po to tik patys atlieka veiksmus. Jokių agitacijų nėra, nebent būtų skambinama, klausiama telefonu, bet mūsų konsultantės dirba patikimai“, - patikino P. Žiliukas.

Viena iš didesnių K. Simonavičiaus universiteto problemų, P. Žiliuko nuomone ta, kad dėl laikino studijų krypčių akreditavimo šis universitetas kurį laiką iš viso negalėjo dalyvauti bendrojo priėmimo sistemoje.

„Tik po Konstitucinio Teismo sprendimo (kad studijų vertinimas, dėl kurio priėmimas į kai kurias studijų programas sustabdytas, prieštarauja Konstitucijai - ELTA) buvo atgauta ši teisė ir K. Simonavičiaus universitetas pateko į bendrojo priėmimo sistemą per LAMABPO. Natūralu, kad iki to laiko studentai negalėjo patekti į šitą universitetą, o dabar gali“, - sakė P. Žiliukas.

Eltos pašnekovas svarstė, kad painiava galėjo kilti ir dėl to, kad KSU Klaipėdoje turi filialą. Yra ir kitų privačių aukštųjų mokyklų, pvz., ICC, kuri priėmimą organizuoja ir tiesiogiai, dažnai taikydama kitokius reikalavimus stojantiesiems, nei LAMABPO.

„Kad ir kaip būtų, bendrajame priėmime į 38 aukštąsias mokyklas dalyvaujantys abiturientai ir ankstesnių laidų absolventai renkasi patys. Kiekvienas gali pažymėti po 9 pasirinkimus, tai turi padaryti iki liepos 23 dienos“, - priminė P. Žiliukas.

Norą dalyvauti bendrajame priėmime į universitetus ir kolegijas iki liepos 11 dienos pareiškė apie 26 tūkst. stojančiųjų.

„Galima būtų spėlioti, kad apsisprendė apie 70-80 proc. Ne visi užsiregistravusieji iki galo susidėliojo pageidavimus, dar juos koreguoja. Antplūdis buvo paskelbus pagrindinių valstybinių brandos egzaminų rezultatus, dabar laukiame po savaitgalio, atestatų teikimo. Paprastai tuo metu būna pikas - daug žmonių registruojasi naujai, kiti perstumdo savo pageidavimus“, - sakė P. Žiliukas.

Iki liepos 23 dienos tikimasi sulaukti per 30 tūkst. prašymų dalyvauti bendrajame priėmime į aukštąsias mokyklas. Į valstybės finansuojamas studijas universitetuose ir kolegijose planuojama priimti apie 17 tūkst. abiturientų ir ankstesnių laidų absolventų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių