Quantcast

Jokios ligos išmokos savaitgaliais – ne naujiena: tokia tvarka – dar nuo 2000-ųjų

  • Teksto dydis:

Slenkančiu grafiku dirbantis asmuo sužinojo, kad už šventines dienas ir savaitgalius ligos išmokų negaus. Tokia tvarka – nieko naujo, spendimas galioja jau nuo 2000-ųjų, tikina „Sodros“ atstovė.

„Taip yra nepriklausomai nuo to, kaip asmuo dirba – ar tai 5 dienų darbo savaitė, ar tai pamaininis darbas, ar tai slenkantis grafikas, ar valandinis, ar dar kažkaip – ligos išmoka mokama už darbo dienas pagal kalendorių. Tai reiškia, kad už šeštadienį, sekmadienį, šventinėmis dienomis ligos išmoka nemokama“, –  aiškina „Sodros“ pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Jūratė Bimbirienė.

Darbdavys nuo 80 iki 100 proc. apmoka dvi pirmas darbo dienas, kai darbuotojas suserga, o nuo trečios dienos tai daro „Sodra“. Ji moka 80 proc. darbo užmokesčio už darbo dieną, kai sergama.

Kaip aiškino „Sodros“ atstovė, toks neapmokėjimas už savaitgalius ir šventines dienas pasirinktas dėl to, kad darbdaviui pranešti apie kiekvieno savo darbuotojo slenkantį grafiką būtų „pernelyg didelė našta“. O taip pat esą Lietuvoje dauguma žmonių dirba nuo pirmadienio iki penktadienio.

J. Bimbirienė taip pat priminė, kad sergant ir gaunant ligos išmokas, yra tam tikros elgesio taisyklės, su kuriomis turi supažindinti nedarbingumą nustatantis gydytojas.

„Bedirbti, nedalyvauti renginiuose, nevartoti alkoholio ir stengtis, kad kuo greičiau taptum darbingas ir grįžtum į darbo rinką“, – vardija specialistė. Elgesio taisyklių pažeidimų, pasak jos, pastaruoju metu nustatoma nemažai.

Plačiau – pokalbio įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių